Constanța cheltuie cât Viena pentru luminițele de Crăciun

În partea de sus, Constanța, luminată feeric. În partea de jos, Viena, unde s-au montat beculețe numai pe străzile pietonale (surse foto: Primăria Constanța, Pro TV)

Orașul Constanța cheltuie cât Viena pentru luminițele de Crăciun, în condițiile în care capitala Austriei este, trebuie s-o recunoaștem, mai bogată decât Constanța.

Aflat în Viena, corespondentul PRO TV Vitalie Cojocari a aflat de la autoritățile locale că amplasarea luminițelor de Crăciun în oraș a costat 1,2 milioane de euro. Culmea, banii nu sunt în totalitate de la bugetul Primăriei, ci provin și de la Camera de Comerț. Decorațiunile sunt însă aceleași an de an și nu sunt amplasate pe marile artere, unde circulă mașinile, ci doar în zonele pietonale. Cu toate acestea, milioane de turiști vin anual la târgul de Crăciun din Viena, devenit deja celebru în lume.

Întrebați de ce nu amplasează luminițe pe arterele principale, oficialii austrieci au răspuns: „Nu suntem chiar atât de bogați, încercăm să economisim!”

În Constanța, luminițele de Crăciun au costat 1,15 milioane euro. De altfel, Constanța este orașul care a cheltuit cel mai mult pentru iluminatul festiv din întreaga Românie, după București (oraș care a „reușit” un record: 2,5 milioane euro).

Camera de Comerț nu a contribuit cu niciun leu. Dimpotrivă, CCINA a cerut de acum aproape un deceniu gratuit 12 locuri de parcare și le folosește fără să plătească niciun lei. Detalii AICI.

Apropo, Viena avea, în 2017, un PIB de 93,8 miliarde euro, adică jumătate din PIB-ul României. Și-ar fi permis să pună mai multă beculețe decât Constanța.

Primăria Constanța a montat decorațiuni pe 10 bulevarde mari ale orașului, dar și la intrările din oraș. Sunt decorați stâlpii de iluminat, iar pe copaci se așează perdele luminoase, în timp ce străzile sunt traversate de șiruri de leduri. Pentru iluminatul festiv, primăria a împărțit achiziția în trei contracte, iar societatea care a câștigat licitația deschisă este aceeași care a închiriat beculețele și în ultimii doi ani. Contractele prevăd închirierea, inclusiv montarea și demontarea instalațiilor de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă și vizează trei zone ale orașului: cele 10 mari bulevarde – aproximativ 900.000 euro, Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, acolo unde în fiecare an are loc Festivalul Iernii , finanțat cu 168.000 euro din bani publici, și Piața Ovidiu cu ocazia Revelionului – 80.000 de euro.

Viena, orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume

Compania internaţională de consultanţă Mercer efectuează în fiecare an un studiu pentru clasificarea calităţii vieţii în 231 de metropole din lume. Şi în 2019, rezultatele studiului au conferit Vienei cea mai bună notă, decernându-i capitalei austriece pentru a zecea oară consecutiv titlul: oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume.

„Viena punctează prin servicii de îngrijire medicală foarte bune şi o ofertă variată în ceea ce priveşte cultura şi petrecerea timpului liber”

Au fost evaluate climatul politic, social şi economic, serviciile de îngrijire medicală, posibilităţile de formare profesională, infrastructura, reţeaua de transport public, serviciile de distribuţie a energiei electrice şi apei.

Au fost comparate ofertele de petrecere a timpului liber de tipul restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, disponibilitatea şi calitatea bunurilor de consum, condiţiile de mediu şi natura.

Mai multe informaţii se găsesc la www.mercer.com

De ce la noi?

Se pune întrebarea firească: de a cheltuit Primăria Constanța atât de mulți bani pe luminițe? Se putea face altceva cu un milion de euro în oraș, ceva folositor pe termen lung pentru constănțeni? Știm de la primarul Decebal Făgădău că orașul Constanța este un oraș bogat, dar Viena este și mai bogată.
Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “Constanța cheltuie cât Viena pentru luminițele de Crăciun

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

DNA cere permisiunea autorităților din Madagascar pentru a-l cerceta pe Radu Mazăre în cazul blocului construit de Florin Cârstocea în Mamaia

sâm dec. 14 , 2019
DNA Constanța cere permisiunea autorităților din Madagascar pentru a-l cerceta pe Radu Mazăre în cazul blocului construit de Florin Cârstocea în centrul stațiunii Mamaia. Procurorii s-au adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a admis solicitarea. Iată decizia lor. „Admite solicitarea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte […]
riviera residences mamaia

V-ar putea interesa și: