Constanța este invadată de gândaci

Dacă ieșiți seara în Constanța, vă veți întâlni cu zeci de gândaci. E plin.

Pe faleza Cazinoului mișună peste tot, atât pe aleea de promenadă, cât și pe trotuar sau șosea. Oamenii se plâng că nu pot sta pe o bancă mai mult de câteva zeci de secunde.

„Se urcă efectiv pe noi. Mi-e și frică să nu-i aduc în casă. Mă scutur bine de tot de haine înainte să intru.”, ne-a spus o constănțeancă.

Oamenii sunt nemulțumiți că primăria nu stropește sau că, dacă o face, nu se vede niciun efect.

„Nu reușește primăria să facă mai nimic, țânțarii îți fac noaptea albă, gândacii mișună pe străzi, trotuarele nu mai există, lucrările stagnează, de mai bine de două luni nu se vede nici o mișcare, nu vine nimeni, când se va termina această „reabilitare” nimeni nu știe!”, a spus o altă doamnă.

Le place că e cald și uscat

Gândacii au apărut în număr atât de mare pentru că este cald și este uscat, iar asta le place, spun specialiștii consultați de noi. Ce vedem seara sunt tenebrionidele (Tenebrionidae), numiți și gândaci negri, gândaci de întuneric. Sunt gândaci lucifugi, nocturni, de dimensiuni variate. Ziua stau ascunși prin locuri întunecoase, în depozite, mori, pivnițe, pe sub lemne, sub pietre, sub scoarța copacilor, în lemn putred, în iască și în scorburi etc. Le plac locurile aride, uscate (xerofile), în special nisipoase (forme psamofile). Pot produce autohemorea, adică elimina din corpul lor o cantitate de sânge, care este toxic, efectul este că aceste insecte, inundate în sângele lor toxic, nu sunt mâncate de alte animale, care le recunosc din experiență. Se hrănesc saprofag sau cu ciuperci, mai rar sunt prădătoare, ca Hypophloeus, care mănâncă ipide (cari) și sunt folositoare. De fapt, și celelalte sunt folositoare, căci degradează detritusurile vegetale. Unele însă degradează produse vegetale (făina etc.) utile omului. În genere au o culoare uniformă, mată, neagră, uneori cenușie. Sunt de mărimi diferite și înfățișări variate. De regulă le lipsesc aripile membranoase sau sunt rudimentare. Familia tenebrionidelor numără peste 20.000 de specii. Cel mai mare număr de specii trăiește în țările calde.

Primăria spune că acționează în permanență

Primăria Constanța afirmă însă că efectuează în permanență acțiuni de dezinsecție și paratizare.

„Parcurile, scuarurile, spațiile verzi dintre blocuri, străzile, trotuarele și promenadele din Constanța sunt stropite seară de seară, atunci când condițiile meteorologie o permit, împotriva insectelor care creează disconfort populației. Substanța folosită este CY 10, un insecticid concentrat, cu spectru larg de combatere, cu acțiune insecticidă imediată, cu efect de stingere a focarelor și rezidual. Nu irită și nu dăunează plantelor. Datorită compoziției speciale, are și un efect repelent, îndepărtând și ținând departe insectele de zonele tratate. În paralel, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației pentru protejarea sănătății constănțenilor, conservării şi protecţiei mediului înconjurător. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.”, spune primăria.

Reprezentanții instituției mai afirmă că, pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.   

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Constanța este invadată de gândaci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Mizerie și 6 tone de mâncare expirată din 2020 la la Complexul Tineretului din Costinești. Președintele ANPC, amenințat! VIDEO

Sun Aug 7 , 2022
Un control al Protecției Consumatorilor a scos la iveală condiții insalubre în Complexul Tineretului din Costinești. Aceștia au găsit, pe lângă mizerie, și produse expirate. Imagini puteți vedea mai jos. Pe fundal se aude vocea lui Horia Constantinescu, președintele ANPC. </p> Șeful ANPC a fost amenințat de un reprezentant al […]
Mizerie și 6 tone de mâncare expirată din 2020 la la Complexul Tineretului din Costinești. Președintele ANPC, amenințat! VIDEO