Constanța moare. Ce trebuie să facă Vergil Chițac și Mihai Lupu, dar nu fac

1

Când un investitor din orașul Fort Lauderdale din SUA, înfrățit cu Constanța, a început construirea unui nou și mic magazin, primarul de acolo s-a dus să bage primul lopata în pământ. Și-a făcut poze și l-a felicitat public pe omul de afaceri. A făcut asta pentru că pentru un oraș (și implicit pentru un primar) este vital să creezi locuri de muncă, să dezvolți economia. În America, asta e busola. Președinții țării se laudă cu numărul de joburi create, cu reducerea șomajului. E vital.

Indicatorul acesta ar trebui să călăuzească orice primar din orice țară. Chiar și pe cei din Constanța. Orașele nu pot funcționa fără bani, bani nu se pot face fără locuri de muncă, locuri de muncă nu se pot crea fără oameni de afaceri, oamenii de afaceri nu investesc dacă nu sunt sprijiniți.

În Constanța, primarul Vergil Chițac, militar de profesie, cadru didactic la Academia Militară în cariera sa profesională, acum pensionar, pare că nu pricepe acest lucru. Sau, dacă pricepe, nu face nimic.

De când e la conducerea orașului, nu am văzut nicio mare investiție finalizată sau măcar începută. Se mai mișcă câte ceva în port, dar asta nu are absolut nimic de-a face cu primarul și echipa sa.

Ba dimpotrivă, una din cele mai mari fabrici din oraș, Heineken, a anunțat că-și închide porțile. Edilul pare să fi aflat vestea din presă, pentru că nu știa nici măcar câți oameni sunt afectați.

Nepăsarea față de mediul de afaceri se vede în cifre. Municipiul Cluj-Napoca are în 2023 un buget de 3,04 miliarde lei, în timp ce al Constanței este de 1,83 miliarde lei. Desigur, și ceilalți primari sunt vinovați că s-a ajuns aici, dar numai Vergil Chițac este cel care ne-a promis că îi vom ajunge din urmă.

„Uitați-vă, vă rog, cum arată Cluj, Oradea, Iași. Constanța de ce nu ar arăta așa?! Depinde de noi, depinde de mine, odată ajuns la Primărie.”, spunea contra amiralul în campanie.

Decalajul dintre cele două orașe nu s-a redus, dimpotrivă.

Se vede și din salarii. Suntem pe la jumătatea clasamentului într-un top național.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care este, culmea, și om de afaceri, nu a reușit în acești peste doi ani să aducă nicio investiție decentă în județ. Citiți un discurs de-al său, uitați-vă, dacă aveți răbdare, la o emisiune. „Vorbe goale ce din coadă dau să sune.”, cum spunea poetul. Nimic concret în domeniul economic, de genul: „Am atras investiții străin de 500 de milioane de euro în ultimul an, care au creat 5.000 de locuri de muncă, plătite cu o medie de 5.000 de lei net.”

Singurele investiții care se mai fac sunt în port, unde, din fericire, cei doi nu au legătură, și în turism. În acest ultim caz, oamenii de afaceri își riscă banii nu pentru că sunt sprijiniți de primărie sau CJ, ci pentru că românii vin încă la mare.

Există, și trebuie să o recunoaștem, exemple punctuale de localități unde se fac investiții, chiar și în fabrici, unde se creează locuri de muncă. O să dau numai un exemplu: fabrica de amidon din Medgidia. E tot meritul Guvernului, care a acordat ajutoare de stat firmei turcești, dar, desigur, și al primarului de acolo.

Exemplele Predeal și Barcelona

Ce face primarul Constanței nu e nou și nici singular. Economistul Andrei Caramitru a prezentat recent două exemple concrete despre cum să nu gestionezi un oraș.

Iată ce scrie:

„Predeal. Primarul de acolo a fost obsedat de țevi, a refăcut tot subteranul perfect, încălzirea merge brici. Însă nu a făcut nimic pentru business-ul local (deși au pârtie de schi mare si erau cel mai mare oraș de pe Valea Prahovei). Rezultat – orașul a murit, mai sunt doar 3500 de locuitori, nici cat un sat vai de capul lui. Pârtia e o mizerie plină de noroi, nu mai are vreun sens sa mergi acolo. In schimb Bușteni, cu un primar șmecher si incult dar pro-business, orașul a crescut masiv – ba chiar e celebru ca serialul Wednesday de pe Netflix a fost filmat acolo.

În Barcelona au votat o primărița stângistă care urla împotriva dezvoltatorilor, hotelierilor, a ălora care închiriau pe Airbnb, a companiilor. Sug toti astia sângele poporului domne. Rechini. A făcut madam multe străzi pietonale si a gonit pe toti nenorociții astia de burgheji. Orașul se prabuseste economic acum, se muta toti in Madrid ca nu mai sunt job-uri, bugetul orașului e in cap, toate business-urile inclusiv alea mici mor încet încet.

Mai spune economistul ceva important ce mulți primari nu înțeleg:

„Orașul e ținut de BUSINESS-uri.”

„Da da, fără alea toată lumea mănâncă buruieni. nici primarul si nici hipserasii nu produc nimic. Rolul primarului e sa încurajeze investitiile ca sa crească orașul. Si sa facă curat pe străzi si niște reguli de bun simt sa nu fie jeg.  Deci da – aștia domne capitaliștii burghejii si rechinii va hranesc pe toti, daca nu v-ati prins. Ca va place sau nu. Si e foarte bine așa.”, a conchis acesta.

Când primarul Vergil Chițac va înțelege că afacerile dezvoltă orașul și când va face tot ce este omenește și legal posibil pentru a atrage investiții în municipiu, numai atunci Constanța va avea o șansă de a se dezvolta.

P.S. Întrebați-i pe cei doi, dacă vor sta vreodată de vorbă cu voi, câți investitori au atras în mandatul lor, câte locuri de muncă au creat și cu cât sunt plătite.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Constanța moare. Ce trebuie să facă Vergil Chițac și Mihai Lupu, dar nu fac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ionuț Marian a murit în spital. Fusese internat acum aproape două luni, cu o durere de măsea

sâm mart. 25 , 2023
Ionuț Marian, de 31 de ani, din Cernavodă, care se afla în comă indusă la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, a murit. Acesta a fost internat în urmă cu aproape 2 luni, la Spitalul Județean de Urgență din Constanța, fiind în stare gravă, din cauza unei infecții netratate […]

V-ar putea interesa și: