Constanța nu are căldură în ajun de Crăciun, iar pentru asta sunt vinovați, în primul rând, Mazăre și Făgădău

mazare cet

Astăzi, rețeaua de termoficare a picat, în aproape tot municipiul Constanța. SC Termoficare a anunțat azi 4 avarii concomitent, dar constănțenii din multe cartiere au reclamat că nu au căldură.

A cui e vina?

Cel mai simplu e să acuzăm actuala conducere a primăriei, dar acest lucru, ne place sau nu, este fals.

Problema gigacaloriei nu poate fi rezolvată într-un an. De fapt, ea provine chiar dinaintea lui Radu Mazăre. CET-ul a fost construit să producă energie, iar apa caldă care încălzea Constanța era produs rezidual.

CET-ul nu mai produce de mult timp energie.

În plus, nici Constanța nu mai are aceiași abonați ai rețelei centralizate. Oamenii s-au debranșat pentru că voiau condiții mai bune, oferite de centralele individuale.

Radu Mazăre nu a făcut nimic pentru a face sistemul mai performant. A promis că va construit un nou CET. Nu a construit. A acordat însă subvenții pentru ca oamenii să plătească mai puțin. Zeci de milioane, poate sute, s-au scurs în 30 de ani în aceste subvenții. Cu ei se putea într-adevăr construi un CET nou.

A urmat Decebal Făgădău, care a promis că reface rețeaua, că accesează fonduri europene. Patru ani i-a luat să nu acceseze niciun leu. Consiliul Local a cumpărat însă rețeaua de transport de la Electrocentrale, primul pas pentru o reabilitare a sistemului. Conductele sunt vechi de zeci de ani, sunt ciuruite ca un șvaițer, iar prin ele se pierde, în ritmuri amețitoare, apa caldă. Pe lângă un CET eficient, e nevoie și de o rețea de distribuție nouă.

Vergil Chițac a făcut următorul pas, pe care Făgădău nu a mai avut timp să îl facă: a înființat o nouă societate. Urmează o etapă importantă: înlocuirea unei părți a conductelor, ceea ce va reduce pierderile. Sunt in desfășurare deja două licitații pentru schimbarea rețelei. Avem și o decizie care interzice, de anul viitor, centralele de apartament. Așadar, investițiile în sistemul centralizat sunt obligatorii.

Ne place sau nu primarul Chițac, nici să fi fost Superman nu putea rezolva această problemă într-un an, după ce 20 primarii PSD nu au făcut mai nimic.

Vă recomandăm și:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

11 thoughts on “Constanța nu are căldură în ajun de Crăciun, iar pentru asta sunt vinovați, în primul rând, Mazăre și Făgădău

 1. Ar fi timpul sa va asumati greselile impreuna si sa i scutiti pe constanteni de plata ptr cel putin 15 ani ca sa va mai voteze dragi criminali.
  15 ani psd 17 ani dreapta amestecata .deci tot dreapta domina la furat .asa se vede

 2. Bravo aplaudacilor lui Chitac. Săracul nu este vinovat cu nimic. Nici măcar că este primar. Totul se datorează celor care au fost la conducere înaintea sa. Și haosul parcărilor din oraș, și zona peninsulara, și reabilitarea bulevardelor. Nu mai vb de încălzire. Ne meritam soarta asemenea bucureștenilor și timișorenilor care se vede că au edili destoinici și pricepuți în ale administrației locale și sunt buni comunicatori cu locuitorii orașelor pe care le păstoresc. În rest Crăciun fericit și să sperăm că nu va fi prea frig.

 3. Prostia este nelimitata ! Doar inteligenta are limite …Dar o fi prostie sau alta mare escrocherie ? Bani aruncati pe geam ca sa investesti in acest sistem centralizat gigant cu zeci de km.de conducte sub trotuare si sosele.Nebunie curata ca sa inlocuiesti tevile ,inseamna zeci de ani de sapaturi si lucrari stradale si ceva profit ptr.firmele de casa .Basca necesarul de reparatii ale CET–ului batran de zeci de ani .Singura solutie viabila este transformarea punctelor termice in microcentrale locale ,folosind si banii alocati subventiilor

  1. Și tu faci parte dintre ei. Ai studii de specialitate când afirmi că sunt mai eficiente microcentralele? Pune mâna și citește o carte de specialitate sau te poți interesa și la facultățile de energetica din tara gen upb București Timișoara

 4. Ați fi putut începe cu datoriile care le are RADET care aparține de primărie/consiliul local pupincuriștilor.
  Care se ridică la mai bine de 100 de milioane de euro. O centrala nouă în cogenerare e undeva la 600.000 de euro MWh. CET asta prost cum considerați voi ăștia mințile luminate ar fi avut minim 2 centrale in cogenerare de banii aia 4 cazane de apa fierbinte și 2 cazane de abur industrial de banii aia și ai mai și rămâneau. Dar cum ziceam minți luminate și pupincuriști..

 5. Terminati cu centralizarea. Inchideti CET si RADET. Ajutati oamenii sa aiba centrale individuale in fiecare locuinta folosind banii cu care vreti sa resuscitati CET. Scapati de consumatorii de cafea angajati la RADET pe pile cunostiinte relatii. Astfel veti face economii. Salariul lunar al unui trantor RADET este cat costul achizitionarii si montarii unei centrale individuale. RADET are cel putin 500 de trantori. Asta inseamna ca in prima luna dupa ce scapati de ei puteti face fericite 250 familii de constanteni punandu le centrale si gaze. Intr un an se fac 2500 de familii. Si in loc sa le platiti salarii de 5000 lei trantorilor mai bine platiti gazele consumate de fiecare familie in parte in plafonul de 500 de lei pe locuinta in sezonul de iarna. Veti face fericite 500 de familii nevoiase. Adica minim 1000 de cetateni. Si nu mai dati vina pe greaua mostenire. Cretinilor!

  1. Pe baza a ce . Ce c**** au făcut acei cetățeni să aibă parte de centrale din banii celorlalți care stau la casa și și-au pus singuri centrale. Pe de altă parte nu-i bai sa își pună toți prostai centrale la apartament, că o să se bucure 8 ani , când din 2030 o să plângă… vor fi niște norme de mediu care nu pot fi respectate la apartamente, dar o sa vă toace frumos de bani și nu putini, nu se vor baza pe amenzi ci pe o taxa de cos. Deștepți de dați în gropi și sunteți majoritari în orașul ăsta de kkt. Se vede numai prin ce sa votat și sa făcut din 90 încoace. Dar prostul nu e prost destul până e și fudul.

 6. Articolul ăsta e scris de lătraii lui Chițac. Lăsați dracu vrăjeala, tot orașul e pilaf. Se lucrează peste tot, haos in trafic, nervi si nimic nu se vede. Da o sa se vada, ca nici Superman nu putea sa le termine așa repede pe toate alea lasate de altii de 20’jde ani incoace…

 7. Trebuie plecat de la sursa, și anume ce combustibil utilizezi? Probabil gaze naturale, dar la prețul actual nici o șansă și 2 trebuie cogenerare, sa produci energie electrică și rezidual căldură. Trebuie văzut care este necesarul de investie pt aceasta , reobtinerea licenței de prod energie electrică. Practic nu este rentabilă investiția în CET. Povestea că centralele de apartament poluează mai mult decât sistemul centralizat de la Constanța, o prostie .

  1. Alt deștept. Intră și verifică prețul pe pzu de energie electrică. Da detalii dacă ești așa deștept cat poluează un bloc și cât poluează CET. La ce înălțime degaja coșurile de fum ale CETului și la ce
   nivel fiecare apartament. Practic nu ști nimic dar ai vrut să scri și tu ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Termocentrale a reparat avaria de pe Magistrala 1, se lucrează la cea de pe Magistrala 2

vin dec. 24 , 2021
Aproape toată Constanța a rămas azi fără apă caldă și căldură. Termoficare Constanța a anunțat că echipele sale de intervenție au reușit să repare o parte din avariile apărute în timpul nopții trecute și la această oră s-a finalizat încărcarea magistralei 1 a rețelei de transport a agentului termic, care […]

V-ar putea interesa și: