Constanța nu stă bine la capitolul economic. Cifrele sunt alarmante

Gigi-Chiru-17

Senatorul Christian Gigi Chiru a susţinut în Parlament declaraţia politică „Importanța economică a județului Constanța, ignorată de PSD”.

Guvernul Ponta și politicile sale, după cum indică cifrele statistice, duc în derivă, minimalizează și chiar ignoră importanța economică a județului Constanța. „Constanţa, un judeţ bogat, Constanţa, un municipiu cu oportunităţi unice în ţară – şi aici mă refer la Port, dar nu numai – nu stă bine la capitolul economic, căci cifrele sunt alarmante.  După mai bine de 15 ani de politică economică locală bazată pe control, gașcă, intimidare, suprimarea liberei inițiative, se confirmă că acest tip de a face și de a organiza activitatea economică locală, duce într-o derivă, în timp ce actualul guvern nu ia nicio măsură concretă în redresarea situației .Astăzi, datele statistice ne arată cu exactitate ce vremuri trăim, iar rezultatele ne confirmă că dincolo de discurs, Guvernul Ponta și vasalii Constanței acționează numai din inerția lucrurilor. Cifra de afaceri a companiilor înregistrate în Constanța este de aproximativ 7,3 miliarde de euro, fapt care plasează Constanţa pe locul 8 în topul județelor, înaintea unor județe precum Bihor, Sibiu, dar după Cluj, Prahova sau Brașov. Este ruşinos pentru un judeţ care are port, canal, agricultură, turism, are tot ce îi trebuie pentru a fi bogat. Dar nu este”, a spus parlamentarul constănţean în cuvântarea din parlament.

Este adevărat, se remarcă o creştere a bugetului judeţului Constanţa din 2009 până în 2015, iar aceasta are la bază două surse: descentralizarea anumitor servicii şi implicit creşterea cotelor defalcate, acordarea de ajutoare de la bugetul central.  Ajustate cu inflaţia, se observă o creştere mică a bugetelor, la nivel de municipiu aceasta fiind aproape de zero, iar acest lucru indică o scădere a activităţii economice la nivel de judeţ, în special a nivelului de salarizare, cu impact direct asupra veniturilor de cotele defalcate din impozitul pe venit. Această evoluţie a bugetului arată că în ultimii ani, municipiul şi judeţul Constanţa au stagnat economic. Mai mult, s-a observat o scădere în termeni reali a PIB-ului judeţului Constanţa, cu aproximativ 0.08%, ceea ce relevă o cvasistagnare a economiei locale în ultimii 6 ani.

În declaraţia politică, senatorul Christian Gigi Chiru a subliniat faptul că şi numărul de întreprinderi a scăzut din 2008 până în prezent, în special în zona de comerţ. În ciuda a mici diferenţe, în ultimii 7 ani, distribuţia pe sectoare de activitate a companiilor din Constanţa a rămas, în mare, neschimbată, ceea ce arată o lipsă de corelare cu dezvoltarea naţională şi o stagnare a economiei locale. Comparativ cu 2008, în 2014 au fost cu aproximativ 30 de mii de salariaţi mai puţin, ceea ce se reflectă în numărul persoanelor care au emigrat.  „Ne pleacă tinerii spre alte oraşe sau în străinătate pentru că nu li se oferă locuri de muncă în Constanţa. Este trist, iar această situaţie trebuie remediată. Avem nevoie de tineri, trebuie să îi apropiem de casă, nu să îi îndepărtăm. Din cauza faptului că PSD a închis judeţul, iar singurele afaceri care au rezistat au fost cele ale prietenilor lor, mediul privat a avut mult de suferit”, a mai arătat parlamentarul PNL. Din punct de vedere al numărului salariaţilor, scăderea din mediul privat a fost şi mai mare, aproximativ 45 de mii, ceea ce arată că diferenţa a fost compensată prin angajări la stat. Nici turismul nu stă atât de bine pe cât se laudă unii iubitori de parade. „Potrivit analizei noastre, în ceea ce priveşte capacitatea de cazare, Constanţa rămâne în continuare pe locul întâi la nivel naţional, deşi faţă de 2008 s-au pierdut 33 de mii 448 de locuri, în special prin închiderea multor hoteluri din staţiuni. Deşi regiunea are un potenţial turistic unic comparativ cu alte zone din România, unităţile turistice nu sunt aliniate la standarde moderne (din punct de vedere al calităţii serviciilor, al capabilităţii organizaţionale, al dotării cu resurse, al infrastructurii), fapt ce a determinat o scădere a numărului de turişti români și străini de la an la an.

Concluzia este că, astăzi, sunt necesare soluții prin care să încurajăm renașterea economiei locale, atât prin implicarea administrației locale, cât și prin politicile Guvernului de a încuraja libera inițiativă. Cifrele statistice impun necesitatea ca judeţul Constanţa să renască din punct de vedere economic. Constanța poate fi un motor important al economiei naționale”, a concluzionat senatorul Christian Gigi Chiru în declaraţia politică susţinută în faţa colegilor parlamentari.  


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Simona Halep - împotriva tuturor sorților

joi oct. 29 , 2015
Mă uitam la fotbal ca să îl văd pe Maradona jucând. Îmi aduc aminte și acum, deși eram copil, campionatele mondiale în care reușea lucruri aproape imposibile. Am înțeles recent de ce mi-a plăcut atât de mult (acum mă uit la fotbal numai sporadic). Maradona nu ar fi trebuit să […]

V-ar putea interesa și: