Constanța nu va avea un spital regional în următorii 10 ani (predicție bazată pe fapte)

Constanța are nevoie ca de aer de noi paturi de spital. Au nevoie atât locuitorii județului, cât și turiștii care (mai) vin pe litoral. Din păcate, veștile sunt proaste. Nu vom avea un spital regional în următorii 10 ani. Este predicția noastră bazată pe informații concrete. Și nu e deloc sigur că vom avea unul după această perioadă.

Ne bazăm afirmația și pe declarați oficiale. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, USR PLUS, a declarat că realizarea unui spital de anvergura celor regionale durează şase, şapte ani şi că acestea nu vor fi gata până la finalul acestei guvernări.

Ioana Mihăilă a fost întrebată duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, câte spitale regionale se pot construi în mandatul său.

„Spitalele regionale sunt în etapa de licitaţie pentru proiectarea tehnică. Sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iaşi, urmat apoi de cel de la Cluj şi de cel de la Craiova. Urmează un an în care se efectuează efectiv proiectarea tehnică, iar apoi urmează licitaţia pentru construcţie. Sunt proiecte complexe, care într-adevăr sunt în întârziere şi au fost în întârziere şi când a venit echipa noastră la minister. Trebuie să înţelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în ţările unde lucrurile merg foarte bine, unde achiziţiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanţilor şi al constructorilor este unul înalt, construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, a explicat Ioana Mihăilă.

Întrebată dacă în 2024, la finalul actualei guvernări, vom vedea în picioare clădirea unui asemenea spital, ea a răspuns:

„Nu cred că vom vedea clădirea spitalului în 2024. Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”.

După cum știți, județul Constanța nu a fost inclus de politicieni pe lista celor unde se vor construi spitale regionale.

Așadar, în următorii 6 – 7 ani, guvernul actual și cel viitor se vor concentra pe construirea acelora din Iași, Cluj și Craiova.

Pentru constănțeni rămâne opțiunea trenului spre București.

Vă recomandăm și:

Se bat pentru pensii speciale cum nu s-au bătut pentru spitale

Constanța are nevoie de oameni nerezonabili

EXCLUSIV Omul de afaceri Grigore Comănescu vrea să construiască în Constanța unul din cele mai moderne spitale din Europa


Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.