Constanța se îndreaptă spre faliment sub administrația Chițac. Deficitul, în creștere cu peste 10%

Acum fix un an, în decembrie 2020, primarul Vergil Chițac tuna și fulgera împotriva grelei moșteniri lăsate de Decebal Făgădău. În prima și singura conferință de presă din mandatul său, edilul vorbea despre o „deficiență majoră a bugetului municipiului”. Iată ce spunea exact contraamiralul în rezervă: „Veniturile sunt mai mici decât cheltuielile de funcționare a orașului. Dacă nu am avea bani de la buget nu am reuși să funcționăm. Dacă am fi o societate comercială am intra în faliment.”

E clar, da? Orașul care cheltuie mai mult decât produce e practic falimentar.

Haideți să vedem și cifrele care declanșaseră această furie oratorică a lui Vergil Chițac, dar și unde s-a ajuns, după un an de mandat. Dacă am fi la televiziune, ar trebui să scriem așa: „Vă avertizăm, urmează dezvăluiri șocante!”

Bugetul pe 2020 a arătat, la final, după rectificări, așa: venituri în sumă de 818.886.000 lei și cheltuieli de 935.315.000 lei. Așadar, un deficit de 116.429.000 lei. Un deficit imens, nu-i așa? Desigur, îi dăm dreptate lui Vergil Chițac.

A trecut mai bine de un an de când acesta se află la conducere. Pe 21 decembrie 2021, s-a votat, de către consilierii locali, rectificarea bugetului local, propusă de primarul liberal. Lucrăm cu aceste cifre până când vom avea execuția finală, dar mare lucru de obicei nu se schimbă.

Iată ce spun cifrele. Potrivit documentului, bugetul de venituri al municipiului Constanța este de 1.065.060.000 lei, iar cel de cheltuieli de 1.193.587.000 lei. Așadar, un deficit de 128.527.000 lei, adică de 352.128 de lei pe zi, adică 14.672 de lei pe oră.

Așadar, sub conducerea lui Vergil Chițac et. co., deficitul primăriei a crescut cu 12.098.000 lei, ceea ce reprezintă un plus 10,39%. Calculat ca medie zilnică, deficitul a crescut 33.145 de lei în fiecare zi a anului trecut.

Chițac: „E un mercenariat împotriva Primăriei Constanța”

Primarul Chițac a comentat gaura aceasta de 128 de milioane de lei, care îi este necesară bugetului municipiului pentru a ajunge pe zero.

„În media, există un curent care e îndreptat ostentativ, așa, împotriva Primăriei Constanța. Orice s-ar întâmpla nu e bine. E un mercenariat așa împotriva Primăriei Constanța, interesat, plătit, al oponenților politici. Despre asta e vorba. Adică, nu se poate să inflamezi lumea… Eu am toată considerația pentru jurnaliști, dar eu înțeleg că jurnaliștii sunt cei care creează produse jurnalistice, ori produsele jurnalistice trebuie să lumineze oamenii, nu să-i înflăcăreze, nu să creeze emoții negative.”, a spus Chițac.

Recomandare: Luminițe de un milion de euro deasupra noastră, noroaie sub tălpi

Acesta nu este de acord că există o gaură de 128 de milioane de lei în buget.

„E o minciună. Trebuie să fii prea necunoscător, să nu înțelegi cum funcționează un buget, cum se creează un buget. Ce înseamnă aia gaură în buget? Să arunci așa în mediu, în societate, că există o gaură de 128 de milioane, la niște oameni care într-adevăr nu sunt preocupați, nu că nu știu, dar nici nu e treaba lor să știe, sigur că inflamează. La un moment dat zice „Domnule, dar ce s-a întâmplat, s-au furat 128 de milioane de lei?”, a mai spus primarul, la Antena 3 de Constanța.

Extras din proiectul de HCL din care reiese deficitul de peste 128 milioane lei

„Primăria, de când sunt eu, a stat sub un asalt din partea unor pseudo jurnaliști, ori lucrul ăsta nu e tocmai în regulă din perspectiva mea, însă, eu, cum v-am zis, am fost soldat și rezist.”, a conchis edilul.

Haideți să analizăm punctual:

  1. Să spui că e o gaură în buget nu e greșit. E o figură de stil. Cifrele nu mint: bugetul are un deficit de 128 milioane lei.
  2. Deficitul a crescut în administrația Chițac cu peste 10%.
  3. Afirmația primarului din 2020, care spunea că orașul ar fi în faliment dacă ar fi societate comercială, este mai valabilă ca niciodată.
  4. Nimeni nu l-a acuzat că a furat cei 128 de milioane de lei. Dar poate fi acuzat că majorarea deficitului este vina sa. Dacă ar conduce o societate comercială, oare cum ar fi evitat falimentul?
  5. Primăria a fost sub un asalt mult mai intens pe vremea lui Decebal Făgădău. Numai în Constanța 100% vă pot prezenta zeci de exemple. Auto victimizarea nu este nici reală, și nici nu ajută. În acea perioadă, fostul parlamentar și candidat n-a adus vorba niciodată despre aceste atacuri. Ba dimpotrivă, pe pagina Asociației Constanța Altfel, pe care o conducea, primarul Făgădău era numit constant „Bulă.” Nimeni nu i s-a adresat așa primarului Vergil Chițac.
  6. „Am fost soldat și rezist”, spune primarul. Ar trebui să se întrebe altceva: orașul mai rezistă? Dar constănțenii? Aici nu e vorba de persoana primarului, cum se înțelege din lamentația de mai sus, ci de Constanța și de constănțeni. Asta nu a înțeles, încă, Vergil Chițac – faptul că a fost ales acolo pentru noi, pentru toți constănțenii. Când va înțelege, dacă va înțelege, va fi un primar mai bun.
Postare a Asociației Constanța Altfel, din 2019, condusă atunci de Vergil Chițac și Felicia Ovanesian, în care primarul de atunci, Decebal Făgădău, era numit „Bulă” pentru că instanța anulase regulamentul de acces în zona peninsulară. Surpriză sau nu, instanța a anulat și regulamentul propus de cei doi în acest an.
Zen Residence
energia residence

One thought on “Constanța se îndreaptă spre faliment sub administrația Chițac. Deficitul, în creștere cu peste 10%

  1. Chitic asta uita ca a fost ales de constanteni. Daca sta in Eforie sa plece de la primarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Incidența covidului, în scădere ușoară

Wed Dec 22 , 2021
Incidența coronavirusului este în scădere ușoară, în ultimele 24 de ore, potrivit Prefecturii Constanța. La nivelul județului, a scăzut de la 0,57 cazuri la mie la 0,54. Scăderi ușoare s-au înregistrat în cele trei municipii, Constanța, Mangalia și Medgidia, dar și în Cernavodă. În Năvodari, a crescut de la 0,5 […]