Constanța se scufunda, Făgădău defila. Cazul Polaris

Decebal Făgădău defila prin centru în timp ce orașul se afunda în datorii (foto: Facebook/Andreea Pavel)

Astăzi, când instanța a stabilit că Primăria Constanța are de plată 6,5 milioane euro drept penalități la o sumă de 14 milioane de euro, Decebal Făgădău defila, alături de viceprimari și de elevi, prin centrul orașului, deși aflase de datorie.

Curtea de Apel Iași s-a pronunțat definitiv și irevocabil în procesul dintre Primăria Constanța și Polaris M Holding.

Decizia: primăria trebuie să plătească firmei Polaris suma de 28.857.120 lei, adică aproximativ 6,5 milioane euro.

Se putea și mai rău, pentru că, inițial, Tribunalul Iași hotărâse ca primăria să plătească penalități de 410 milioane lei. Important de precizat: decizia de astăzi este definitivă și executorie și reprezintă numai penalitățile. Primăria Constanța trebuie să plătească14 milioane de euro, sumă stabilită de instanță prin decizie definitivă și irevocabilă, încă din noiembrie 2012.

Deși aflase de decizia instanței și, implicit, de situația catastrofală în care se află orașul, Decebal Făgădău participa la parada organizată – în lipsă de altceva – de Ziua Constanței și transmitea mesaje de genul:

„Haideti să ne amintim că suntem binecuvântați să trăim într-un oraș minunat, plin de oameni frumoși. Constanţa este un oraș pe care îl iubim și respectăm. Astăzi, le suntem recunoscători înaintașilor și privim cu încredere și speranță spre viitor.”

Trebuie să subliniem ceva foarte important: Primăria Constanța ar fi putut să nu plătească niciun leu penalități. Fostul administrator al Polaris M Holding, Eduard Martin, a renunțat la orice penalități, cu condiția ca firma să primească cei 14 milioane de euro stabiliți prin decizie definitivă. Propunerea a fost votată de consilierii locali, dar, coincidență sau nu, cu o zi înainte să fie semnată, Eduard Martin a fost reținut de procurorii DNA. Decebal Făgădău a cerut anularea acestei înțelegeri, cu toate că orașul risca să piardă 410 milioane lei. Se poate spune că a avut noroc, suma stabilită fiind de „numai” 28,8 milioane lei, la care se adaugă cele 14 milioane euro, din 2012. Deși i s-a propus de mai multe ori de către reprezentanții firmei Polaris să plătească această sumă, fără penalități, primarul a amânat decizia până când a fost prea târziu. Constănțenii pierd 6,5 milioane euro pe mâna primarului Făgădău.

Asta nu este însă tot. Polaris a câștigat azi penalități de întârziere pentru perioada 01 februarie 2013-15 decembrie 2015. Pentru perioada 16 decembrie 2015 și până în prezent nu putem decât să presupunem, logic, faptul că va urma un nou proces.

Ce se va întâmpla? După redactarea deciziei, primăria va fi obligată să plătească sau va fi executată silit. Bugetul de venituri al municipiului Constanța este de 488 de milioane de lei, în 2018. Specialiștii consultați de noi spun că primărie nu are 20,5 milioane de euro pentru a plăti, ceea va duce, implicit, la blocarea conturilor.

Iată decizia Curții de Apel Iași:

„Fixeaza suma definitiva datorata de parata (municipiul Constanta- n.red.) reclamantei (Polaris M Holding- n.red.), cu titlu de penalitati de intarziere datorate pentru neindeplinirea obligatiei prevazute in titlul executoriu sentinta nr.2605/c.a/2012/ din data de 20 noiembrie 2012 (pronuntata in dosarul nr.1560/118/2012), pentru perioada 01 februarie 2013-15 decembrie 2015, la suma de 28.857.120 lei. Mentine restul dispozitiilor sentintei atacate care nu contravin prezentei decizii. Definitiva.”

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

S-a modificat programul la CMSN

Tue May 22 , 2018
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța și-a modificat programul de reprezentațiilor, începând din data de 21 mai 2018. Astfel, Delfinariul are spectacole la orele 11:00, 14:00, 17:00. Este posibilă o suplimentare la ora 19:00 în lunile iunie, iulie și august (dacă se impune). Leii de mare vor avea […]