Constanța și Brest pregătesc „un program ambițios de evenimente comune” pentru a marca 30 de ani de la înfrățire

Constanța și Brest pregătesc „un program ambițios de evenimente comune” pentru a marca 30 de ani de la înfrățire

În perioada 30 iunie – 4 iulie a.c. se află la Constanța, la invitația Primăriei municipiului, Fortune Pellicano, viceprimar pentru relații internaționale al municipiului Brest, preşedinte al grupului Franţa-România din cadrul Asociaţiei Franceze a Consiliului Municipiilor şi Regiunilor din Europa.

Cu această ocazie, astăzi a avut loc întâlnirea oficialului francez cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, la care au participat, de asemenea, viceprimarul Ionuț Rusu și Marinela Mitrenga, Președintele Alianței Franceze Constanța.

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă stadiul actual și perspectivele cooperării dintre municipiile Constanța și Brest – orașe înfrățite, al căror parteneriat strategic va împlini, în 2023, 30 de ani de la înființare. (La 22 mai 1993 s-a semnat, la Constanța, Protocolul de Înfrățire între municipiul Constanța din România și municipiul Brest din Franța, care a statuat relații de colaborare și parteneriat pe multiple planuri între cele două municipii.)

Părțile au convenit ca împlinirea a trei decenii de colaborare și parteneriat să fie marcată, în 2023, printr-un program ambițios de evenimente comune în domeniile cultural-artistic, științific, academic, sportiv și social-umanitar. Evenimente comune dedicate acestui moment festiv vor avea loc atât în Constanța, cât și în Brest.

A fost prezentat oficialului francez proiectul cultural „Casa Anatole Magrin”, prin care Primăria municipiului Constanța dorește să valorifice activitatea celebrului fotograf al Constanţei şi Dobrogei, Anatole Arthur Seraphin Magrin (1858-1928), cetăţean francez, fotograf, om de cultură, diplomat și filantrop, care a trăit în oraşul nostru între anii 1878-1928 şi care a realizat trei albume cu imagini unice din Dobrogea sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutului secolului XX.

Anatole Magrin a fost, de asemenea, consul onorific şi ulterior consul în cadrul Consulatului Franţei de la Constanţa. În 1898 a fost decorat de M.S. Regele Carol I cu ordinul Coroana României, iar în 1926 a fost decorat de M.S. Regele Ferdinand I pentru activitatea sa diplomatică.

Proiectul respectiv, inclus în „Strategia Culturală a municipiului Constanța pentru perioada 2021-2031”, vizează reabilitarea clădirii istorice în care a funcționat studioul fotografic al lui Anatol Magrin (cel mai important studio fotografic din Dobrogea în epocă), precum și transformarea imobilului în bun cultural public.

A fost discutată posibilitatea participării reciproce a municipalităților Constanța și Brest la Serbările Mării (Brest) și, respectiv, Ziua Marinei (Constanța), precum și la alte activități de impact pentru viața comunităților locale din cele două municipii.

Primarul Vergil Chițac a accentuat necesitatea schimbului de bune practici în domeniul funcționării administrației locale ca element prioritar al cooperării și parteneriatului.

Fortune Pellicano și-a exprimat satisfacția privind nivelul ridicat și substanța relațiilor de colaborare și parteneriat dintre cele două municipalități și a transmis întreaga disponibilitate a Primăriei municipiului Brest de a dezvolta plenar aceste relații, în multiple domenii – colaborarea științifică și academică, proiecte culturale și artistice comune, schimb de experiență și bune practici privind funcționarea administrației locale, proiecte sociale și umanitare etc.

Viceprimarul municipiului Brest a precizat că relațiile excelente dintre orașele Constanța și Brest pot fi date ca „exemplu de bune practici” în domeniul cooperării dintre autoritățile locale din România și Franța și că, în formatele de parteneriat româno-franceze la care participă în mod curent, în calitate de preşedinte al grupului Franţa-România din cadrul Asociaţiei Franceze a Consiliului Municipiilor şi Regiunilor din Europa, acesta nu uită niciodată să mențineze relațiile respective ca reprezentând “un exemplu de urmat” pentru cooperări similare între autoritățile publice locale din cele două țări.

A fost efectuat un schimb de opinii cu privire la situația de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre în contextul invaziei ruse în Ucraina, precum și la importanța geopolitică în creștere a municipiului Constanța în nord-vestul Mării Negre.

S-a apreciat că, având în vedere rețeaua locală de parteneriate (prioritar Constanța-Odesa, Constanța-Cahul), municipiul Constanța poate reprezenta un liant al mecanismelor de cooperare între municipalitățile din regiune care împărtășesc aspirații, principii și valori comune de tip european, iar Brestul poate contribui la consolidarea acestor cooperări.

Primăria municipiului Constanța a prezentat câteva din demersurile de sprijinire a refugiaților ucraineni din Constanța, precum și proiectele și inițiativele Fundației Pontica a municipiului Constanța în acest domeniu, apreciind că salută orice contribuție a municipiului Brest la sprijinirea partenerilor municipali comuni din Ucraina și Republica Moldova. 

S-a apreciat totodată că planurile ambițioase privind consolidarea prezenței militare franceze în România și susținerea Forţelor Navale Române, anunțate recent de către președintele Franței și asumate inclusiv la Summitul NATO de la Madrid, pot deschide noi oportunități pentru consolidarea relației Constanța-Brest și, prin extensie, a relației bilaterale dintre România și Franța.

La schimbul protocolar de cadouri ce a urmat, Fortune Pellicano a transmis primarului orașului Constanța o „busolă strategică”, ce marchează simbolic alianța puternică dintre cele două municipalități și orientarea fermă a acestora în direcția corectă de dezvoltare, iar oaspetele francez a primit în schimb un tablou cu bijuteria Art Nouveau de la malul Mării Negre, Cazinoul Constanța, obiectiv pe care oficialul francez a și avut plăcerea de a-l vizita în cadrul programului pregătit de gazde.

Vizita în Constanța a viceprimarului municipiului Brest mai include participarea la activități organizate de Alianța Franceză Constanța, discuții tehnice detaliate privind viitoarele proiecte de cooperare dintre cele două municipalități, precum și vizitarea unor obiective culturale emblematice pe plan local.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

A început De Historia Urbis. Când puteți vedea schimbarea de gardă VIDEO

Fri Jul 1 , 2022
Proiectul cultural „De Historia Urbis” a început azi, 1 iulie. Zilnic, până pe 28 august 2022, între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța este organizată o gardă de onoare formată din câte doi legionari romani, sub comanda câte unui centurion. Ceremonialul schimbului de gardă este organizat […]
de historia urbis