Constanța: taxa de salubritate s-ar putea majora cu 86%

Serviciul Public de Taxe și Impozite Constanța a supus dezbaterii publice proiectul privind taxele și impozitele pentru anul 2022.

Pentru clădiri și autovehicule se propune o majorare cu rata inflației. Există însă și creșteri mult mai mari. De pildă, propunerea pentru taxa de salubritate este de 14 lei pe lună de persoană, aproape dublu față de cât se plătește în prezent (7,5 lei). Ca să fim exacți, creșterea este de 86,66%.

Astfel, o familie formată din patru persoane va plăti 56 de lei pe lună, adică 672 de lei pe an.

Deși creșterea este mare, prețul la care se ajunge nu este deplasat. 14 lei pe lună de persoană este o valoare care se apropie de costul real, dar și de prețul practicat în alte orașe ale României.

Impunerea la plata taxei de salubrizare se face în baza declarației de impunere, iar taxa se datorează începând cu data de întâi a lunii următoare celei menţionate în declaraţie. Contribuabilul este obligat să depună declaraţia de impunere, chiar dacă acesta beneficiază de reducere sau este scutit de la plata taxei de salubrizare. Declararea se va face pe propria răspundere sub sancţiunile aplicate faptei de fals în actele publice. Contribuabilul are obligaţia de a depune o declaraţie la Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, în termen de 30 de zile de la data apariţiei oricărei modificări în ceea ce priveşte numărul de persoane care locuiesc în imobil.

Cine este scutit

Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare următoarele categorii de contribuabili:

a) veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;
b) persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
c) persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.

Responsabilitatea încasării taxei, controlului, constatarea contravenţiilor și aplicarea sancţiunilor revine Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local.

Cât era taxa de salubritate în alte orașe în 2021

Iată ce scria Ziarul Financiar despre taxa de salubritate la începutul anului 2021.

Locuitorii din Bucureşti plătesc 11,7 lei de persoană salubrizarea.

În municipiul Cluj-Napoca, tariful este de 10,93 de lei de persoană. Deşi în fundamentarea proiectului de hotărâre de Consiliu Local tariful plătit de o persoană fizică pe lună s-a majorat scriptic de la 10,93 la peste 14 lei, pe facturile fiecăruia va apărea preţul vechi, ca urmare a subvenţiei acordate de la bugetul local.

Braşovenii plătesc 14,17 de persoană salubrizarea.

În judeţul Timiş, salubrizarea îi costă pe locuitori 12,42 lei cu TVA de persoană, tarif stabilit în iunie 2020 pentru localităţile care aparţin Zonei 1 a judeţului, adică Becicherecu Mic, Biled, Bucovăţ, Cărpiniş, Cenei, Checea, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Fibiş, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Maşloc, Moşniţa Nouă, Orţisoara, Otelec, Parţa, Peciu Nou, Pişchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Şag, Şandra, Timişoara, Uivar şi Variaş.

În Iaşi, un locuitor al oraşului plătea 14,59 lei salubrizarea, dar s-a majorat la 18,09 lei de persoană. Două persoane plătesc în Iaşi, de la 1 ianuarie, 30,96 faţă de 25,03 lei. Trei persoane – 42,49, faţă de 34,40 lei; 4 persoane plătesc 51,53 faţă de 35,04, iar cei care sunt peste 4 în gospodărie plătesc 57,99 lei pe lună faţă de 46,92 lei pe lună, toate preţurile fiind cu TVA inclus. Hotărârea privind majorarea tarifului a fost aprobată la sfârşitul lunii noiembrie 2020.

Un alt municipiu din Ardeal, Oradea, are un tarif la salubrizare de 11,60 lei pentru o persoană, stabilit la 1 ianuarie 2020, când preţul a crescut cu 7,63%.

Cetăţenii care locuiesc la bloc în Craiova plătesc 7 lei de persoană, iar Consiliul Local Galaţi a aprobat, în şedinţa din 26 iunie 2019, două hotărâri care modifică taxa specială de habitat (taxa de salubritate), precum şi tarifele practicate de Serviciul Public Ecosal privind colectarea deşeurilor (gunoiului). În acest context, de la 1 iulie 2019, taxa specială de habitat a crescut la 90,27 de lei/an/ persoană, faţă de 86 de lei/an/ persoană, adică mai puţin de 10 lei de persoană pe lună.

În Baia Mare, de la 7 lei pe lună se doreşte scumpirea cu 57%, astfel că s-ar putea ajunge la 11 lei / lună / persoană.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Constanța: taxa de salubritate s-ar putea majora cu 86%

  1. Taxa pe salubritate ar trebui sa fie diferentiata/mai mica pentru cei ce fac colectare selectiva a deseurilor. E o munca pe care cei de la salubritate/groapa de gunoi nu o fac si astfel s-ar stimula si cetatenii sa faca selectare… Noi, de exemplu, avem luni in care aruncam doar o sacosa de deseu menajer pe luna (la casa), in schimb avem tomberonul cu hartie/plastic/metal scos la doua saptamani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Începerea proiectului „Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD <strong>pentru SC AGRO HRISTU SRL”</strong> <strong>din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile</strong>

mie nov. 9 , 2022
Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă […]

V-ar putea interesa și: