Constanța: taxe și impozite mai mari decât în București, buget mai mic decât în Sibiu

Constanța buget
O stradă din Constanța. Locuitorii de aici vor plăti, de anul viitor, taxe pe teren, clădiri și mașini mai mari decât bucureștenii

Constanța are un buget rușinos, absolut rușinos. Un buget votat astăzi de majoritatea consilierilor locali. Va avea, din anul 2020, și taxe și impozite mai mari decât în București, prin votul acelorași consilieri.

Ca să fim exacți, au votat pentru aceste lucru consilierii PSD, consilierul Victor Constantin (actualmente liberal, dar PNL a cerut excluderea sa) și Andrei Popescu, ales independent în funcție, și au votat împotrivă consilierii PNL și PMP.

De ce este un buget rușinos?

Să ne uităm puțin la cifre.

Constanța are prognozate venituri de 613,5 milioane lei. Cluj-Napoca, un oraș similar ca număr de locuitori, are venituri de 1.254.076.337 lei. Surpriza nu vine de aici, însă, deși poate nu ne așteptam la diferența aceasta imensă. Surpriza vine din faptul că și Sibiu, un oraș care are de două ori mai puțini locuitori decât Constanța, are prognozate venituri mai mari, de 778,4 milioane lei, după cum observa recent senatorul Vergil Chițac. Să aibă Sibiul, un oraș de două ori mai mic, venituri mai mari, este motiv de aruncat prosopul. Pur și simplu ar trebui să-ți cauți alt serviciu.

Impozite mai mari decât în București

Mai trist este că vom plăti, de anul viitor, taxe și impozite mai mari cu cel puțin 15% decât în prezent, prin votul acelorași consilieri. Cu această majorare, noi, constănțenii, vom ajunge să plătim impozite mai mari pentru locuințe și mașini decât bucureștenii! Credeți că vi se va oferi ceva în plus, ca șoferi, pentru că veți plăti impozite mai mari?

În București, pentru clădirile cu cadre din beton armat sau pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, care beneficiază de instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, valoarea impozabilă creşte la 1.060 lei/metru pătrat. În Constanța va fi de 1.271 de lei, pentru clădirile din zona A, și 1.060 lei pentru clădirile din zonele B, C, D.

În București, pentru clădirile cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, vălătuci sau alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, care beneficiază de instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, valoarea impozabilă ajunge 318 lei/metru pătrat. În Constanța va fi de 382 de lei, pentru clădirile din zona A și 318 lei pentru cele din zonele B, C, D.

În București, pentru terenurile amplasate în intravilan, înregistrate în registrul agricol la categoria folosinţă terenuri cu construcţii, valoarea impozitelor devine: 10.970 lei/hectar în zona A, 9.110 lei/hectar în zona B, 6.886 lei/hectar în zona C, 4.712 lei/hectar în zona D. În Constanța, sumele sunt de 12.019 lei/hectar pentru zona A,
7.572 lei/hectar în zona B, 5.181 lei/hectar în zona C, 2.463 ei/hectar în zona D.

Plătim mai mult și pentru mașini

În București, pentru autoturismele înmatriculate cu capacitate cilindrică între 1.601 – 2.000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi 19 lei/200 centimetri cubi. Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 2.001 – 2.600 centimetri cubi inclusiv, impozitul va creşte la 76 lei/200 centimetri cubi, pentru capacitate cilindrică între 2.601 – 3.000 centimetri cubi, impozitul ajunge 153 lei/200 centimetri cubi, iar pentru capacitate cilindrică de peste 3.001 centimetri cubi, impozitul devine 308 lei/200 centimetri cubi. În Constanța pentru autoturismele înmatriculate cu capacitate cilindrică între 1.601 – 2.000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi 20 lei/200 centimetri cubi. Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 2.001 – 2.600 centimetri cubi inclusiv, impozitul va creşte la 77 lei/200 centimetri cubi, pentru capacitate cilindrică între 2.601 – 3.000 centimetri cubi, impozitul ajunge 153 lei/200 centimetri cubi, iar pentru capacitate cilindrică de peste 3.001 centimetri cubi, impozitul devine 308 lei/200 centimetri cubi.

În București, pentru autobuze, autocare, microbuze, impozitul va fi 25 lei/200 centimetri cubi. În Constanța, va fi de 27 de lei.

Vi se pare normal ca un constănțean să plătească un impozit mai mare pentru teren, casă și mașină decât un bucureștean? Celor care au votat pentru li se pare normal, de bună seamă.

De altfel, primarul Decebal Făgădău le-a mulțumit celor care au votat majorarea taxelor și impozitelor.

„Aș vrea să mulțumesc aici consilierilor locali care au votat atât bugetul, cât și proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele. Este ușor să fii populist și să spui că nu este bine ceea ce propune, să-i spunem puterea. În schimb, când ne așezăm la masă și trebuit să fim pragmatici, să fim consecvenți cu ceea ce ne-am angajat cu toții, ca orașul să funcționeze sănătos, atunci ai nevoie, chit că nu este o decizie ușoară, să iei decizii. Și am apreciat foarte mult atitudinea constructivă a celor doi consilieri locali care au votat proiectul de buget și proiectul de taxe și impozite locale, le mulțumesc pentru amendamentele depuse și, de asemenea, că au susținut amendamentele noastre. Fac referire la consilierul independent Andrei Popescu și la consilierul Victor Constantin”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Aș putea continua comparațiile cu alte orașe, aș putea descrie pe multe pagini modelele de bune practici din alte localități, dar mi-am dat seama că nu are niciun rost. Suntem captivi ai acestei administrații până în 2020.

După ce am văzut bugetul din 2016 spuneam că nu mai vreau să fiu constănțean. În 2018 îmi era rușine. Acum e mai rău. Majorările acestea, care se vor aplica în an electoral, sunt dovada că bugetul orașului Constanța este în pragul colapsului. Ne așteaptă vremuri grele.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Coșmarul unei mame: fostul soț i-a luat copilul

vin apr. 26 , 2019
Clipe de groază pentru o femeie din Constanța. Fostul soț i-a luat un copil, de pe terenul de sport, deși nu avea voie să se apropie de el, și l-a dus în Predeal. După două săptămâni de coșmar, polițiștii au găsit copilul. Îl caută încă pe bărbat. În data de […]

V-ar putea interesa și: