Constanța, un loc rușinos în topul salariilor din România

Județul Constanța ocupă locul al XII-lea în România în topul salariilor.

Clasamentul a fost întocmit de jurnaliștii de la Adevărul, pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

În Constanța, salariul mediu net este de 2.135 de lei (detalii AICI).

În București se câştigă cel mai bine, angajaţii având, în medie, salarii nete de peste 3.000 de lei pe lună. În clasament, bucureştenii sunt urmaţi de angajaţii din Cluj (2.684 lei), Sibiu (2,524 lei), Ilfov (2.505 lei), Argeş (2.486 lei), Timiş (2.440 lei), Braşov (2.330 lei) şi Iaşi (2.273 lei).
Constanța este depășită și de județe precum Olt (2.184 de lei), Prahova și chiar Galați (ambele cu 2.177 lei).

La polul opus, cei mai prost plătiţi salariaţi sunt în Teleorman, unde se câştigă 1.720 de lei net/lună, la jumătate faţă de cât obţin bucureştenii şi cu 27% sub media naţională. Lefuri mici sunt şi în Ialomiţa (1.789 lei), Brăila (1.801 lei), Harghita (1.808 lei), Covasna (1.817 lei), Bistriţa-Năsăud (1.841 lei), Vâlcea (1.848 lei), Giurgiu (1.861 lei), Maramureş (1.866 lei), Vaslui (1.870 lei), Sălaj (1.875 lei), Caraş-Severin (1.877 lei), Suceava (1.883 lei) şi Bihor (1.886 lei).

Specialiştii pun diferenţele mari dintre salarii, în primul rând, pe seama nivelului de pregătire al angajaţilor.
„Este vorba de cerere şi ofertă. Nivelul de expertiză al angajaţilor este foarte important. De exemplu, în avocatură: În Teleorman sunt numai birouri locale de care nu a auzit nimeni. Cele mai profesionale servicii şi, implicit, cele mai scumpe sunt în oraşele mari, precum Capitala. În zonele economice dezvoltate sunt concentraţi cei mai puternici angajatori. Decision-making-ul (personalul unei companii cu rol de decizie n.r.) din marile companii, bănci, este concentrat aici. Aceste companii plătesc foarte bine“, a explicat, pentru „Adevărul“, consultantul fiscal Gabriel Biriş.
Pe de altă parte, precizează specialistul, un alt factor determinant pentru nivelul salariilor este costul de viaţă.
„În Teleorman, poţi să trăieşti cu 1.700 de lei, în Bucureşti este însă mult mai greu. Dar cu cei 1.700 de lei trăieşti mai bine în Teleorman decât cu 3.000 în Capitală. În localităţile mici, chiriile sunt mult mai mici, preţul caselor este mai mic. Situaţia nu este specifică numai României. În Elveţia, de exemplu, în cantoanele mai puţin dezvoltate, salariile sunt la jumătate decât cele din Geneva şi Zurich“, a mai spus Gabriel Biriş, pentru sursa citată.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Tudorel Dogaru, noul șef al Poliției Locale Constanța

joi ian. 4 , 2018
Primăria Municipiului Constanța anunță faptul că, de la 1 ianuarie 2018, comisar șef Tudorel Dogaru a preluat conducerea Direcției Generale Poliția Locală. Tudorel Dogaru a fost detașat pentru o perioadă de șase luni de la conducerea Poliției Municipiului Constanța prin ordin al ministrului Afacerilor Interne și dispoziție a primarului municipiului […]
Tudorel Dogaru

V-ar putea interesa și: