Constanța, un oraș de închiriat

Imobilul care aparține familiei consilierului local PSD Răzvan Florea este de închiriat

Constanța a ajuns un oraș de închiriat. Nu avem investiții green-field, ridicate de la „firul ierbii”, nu avem investiții în industrie, nu avem capacități de producție, dar avem apartamente și spații comerciale de închiriat.

Tot ce are Constanța este portul, dar și acesta este prost exploatat. O spun cifrele: traficul nu a reușit nici acum să atingă nivelul din 1989, deși au trecut 30 de ani. Oricum, existența portului Constanța nu este nicidecum meritul administrației locale.

Există însă o piață care prosperă în municipiul Constanța: aceea a închirierilor. Pare că toată lumea vrea să închirieze ceva. Se construiesc apartamente pe care cei care mai au bani le cumpără pentru a le închiria. În Mamaia sunt mii astfel de locuințe, goale în majoritatea timpului, animate numai în weekend-urile toride de vară.

Trist este că zona peninsulară a Constanței a ajuns una în care multe clădiri sunt oferite spre închiriere. Și nu de ieri, de azi, ci de luni buni. Acest lucru spune clar că cei care le dețin nu au încredere să deschidă o afacere aici, dar și că nimeni nu prea se încumetă.

Dacă aruncăm o privire, vedem cel puțin trei clădiri, una lângă alta, de închiriat. Prima este cea deținută de familia consilierului local Răzvan Florea, cel care a votat ilegal, inițial, pentru ca familia să obțină de la primărie și terenul aferent. A reușit din a doua încercare. Familia n-a dezvoltat nimic aici, după ce a reușit, ci a scos clădirea la mezat, pentru cei care doresc apartamente sau birouri. Restaurantul Hrisicos, deschis cu surle și trâmbițe, este închis de câteva luni. Inițial s-a spus că pentru renovare, acum pe geam apare anunțul „For rent”. Așadar, nici să deții un restaurant în centrul orașului nu este, întotdeauna, o afacere bună. Lucrurile se vor complica probabil în viitor, după ce primăria a decis să restricționeze accesul auto în zonă. Lângă aceste clădiri mai apare un semn de închiriat, la balconul unui imobil. De fapt, dacă ne uităm bine în piața Ovidiu, observăm o zonă prea puțin animată de afaceri. Nu se compară, nici pe departe, cu aglomerația de magazine, baruri și restaurante din centrul vechi al Brașovului, de exemplu. Apropo, Brașovul atrage mai mulți turiști decât Constanța.

Mulți au o vină pentru că lucrurile arată așa cum arată. Important nu este să arătăm cu degetul, ci să căutăm soluții până nu e prea târziu. Suntem în punctul în care mulți oameni de afaceri nu mai vin în Constanța pentru că nu au încredere în modul în care e condus orașul. Bugetul Constanței este de două ori mai mic decât al Clujului, salariile sunt cu 30% mai mici, populația municipiului Constanța este în scădere. Un cerc vicios care provoacă depresie în investitori și majoritatea locuitorilor deopotrivă.

Un oraș de închiriat este unul în care nu te mai simți ca acasă, ci ca un musafir. Este un oraș de care nu te mai leagă multe lucruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.