Constanța va avea patru noi statui. Unde vor fi amplasate

Primăria Constanța vrea să amplaseze câteva noi statui în oraș. Ținând cont de opiniile exprimate ale părților interesate și de diversele puncte de vedere susținute în cadrul dezbaterii publice, instituția a prezentat public propunerile de amplasare urbanistică și estetică a monumentelor selectate de comisia de specialitate. 

Statuia ecvestră a Regelui Carol I va fi amplasată în fața Palatului Regal pe un spațiu dislocat din domeniul public. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu reprezentativ din epocă legat în mod profund de familia regală, Palatul Regal și efectul de fundal oferit de prezența acestei clădiri. 

Statuia Împăratului Constantin cel Mare va fi amplasată în Parcul Arheologic de la Termenele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu de epocă, cel mai reprezentativ, efectul de incintă al fundalului, potențialul de evoluție a locului într-un parc arheologic. 

Statuia scriitoarei Cella Serghi va fi amplasată în mărime naturală pe esplanadă în zona de promenadă în apropierea aripii de nord-est a clădirii Cazinolui. Argumente principale privind locația: efectul oferit de prezența Cazinoului, clădire simbol pentru peisajul marin local cu o arhitectură bogată în elemente artistice, vizibilitatea și accesibilitatea locului pentru public, potențialul de imagine ale unei sculpturi de maniera descrisă pe un asemenea amplasament, ținând cont de popularitatea în social media, valoarea și semnificația peisajului date de prezența imediată a Mării Negre, de existența unei case memoriale “Cella Serghi” pe strada Krikor H Zambaccian (fostă strada Mării) care ar realiza o conexiune firească între două repere turistice menite să valorifice memoria culturală a Constanței. 

Grupul statuar cuprinzându-i pe I.C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Remus Opreanu va fi amplasat în mărime naturală în zona de bifurcație a bulevardului Tomis la intrarea în Peninsulă, în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri. Argumente principale privind locația: deschiderea zonei peninsulare cu un grup de personalități care au avut o contribuție esențială la dezvoltarea zonei și a orașului modern; așezarea strategică într-un punct de intersecție și joncțiune a vechiului Tomis cu orașul nou, un punct de maximă vizibilitate turistică. 

La acestea se adaugă: 

Relocarea statuii „Lupoica”, replică a statuii Lupa Capitolina de la Roma lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va reamplasa pe aleea cu sarcofage romane care duce la Edificiul Roman cu Mozaic în Piața Ovidius. Argument principale privind locația: realizarea unei configurații monumentale legate de moștenirea istorică romană în Dobrogea care cuprinde statuia poetului Ovidius Publius Naso, Edificiul roman cu Mozaic și sarcofag (expuse pe o altă alee lângă muzeu ) și nu în cele din urmă Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța; o mai bună echilibrare arhitectonică în spațiul cuprins între muzeu, edificiu și blocurile de pe latura opusă muzeului. 

Personalitățile propuse și aduse în atentia publicului s-au evidentiat prin importante contributii politice, militare, administrative si artistice. Pentru stabilirea amplasamentelor s-a tinut cont de zona istorică, fezabilitate, semnificație și prezența în vecinatate a unor obiective turistice, edificii sau împrejurimi care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.”, a anunțat primăria.

La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniile culturii, artelor și istoriei, reprezentanți ai societății civile și toate persoanele interesate de aspectul orașului în care trăiesc și care și-au dorit să aducă aportul la amplasarea unor monumente noi în municipiul Constanța. 


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Constanța va avea patru noi statui. Unde vor fi amplasate

  1. Rusine ! Statuia lui Mazare cel Mare unde se va afla ? Undeva in zona peninsulara sau chiar in curte la CT- BUS ,cele mai distruse obiective ,unicat pe plan mondial !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Toma Enache: „Povestea de viață a lui George Enescu este ca un film. Nu a trebuit să inventez nimic”

vin oct. 7 , 2022
George Enescu a avut nu numai o carieră fascinantă, dar și o poveste de viață remarcabilă. Deși pare greu de crezut, nimeni până acum nu a realizat un lung metraj despre acest geniu universal. Toma Enache repară greșeala și lucrează la filmul „Enescu – geniul și prințesa”. În emisiunea „Punctul […]
toma-enache

V-ar putea interesa și: