Constanța vrea să coopereze în domeniul economic, cultural, științific cu municipalități din Austria, țara care nu ne vrea în Schengen

Primarul Vergil Chițac i-a oferit cadouri ambasadoarei Austriei

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, s-a pronunțat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, deși Comisia Europeană dorește includerea lor. „Nu este momentul să votăm acum o extindere, dacă sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a declarat Karner, pentru Kurier.at.

Potrivit publicației din Austria, decizia împotrivirii ministrului pare a avea legătură cu fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Mai mult de 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE, potrivit Ministerului de Interne.

În acest context, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a primit astăzi vizita de curtoazie a Excelenței-Sale Adelheid Folie, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Austria în România. La întâlnire au participat, de asemenea, reprezentanți ai misiunii diplomatice a Austriei în România, precum și Marius Mihail Puiu, consul onorific al Austriei la Constanța.  

În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte de interes reciproc – prioritar, cooperarea în domeniul economic, cultural, științific, „people to people” între orașul Constanța și municipalități din Austria.  

Adelheid Folie a punctat importanța strategică în creștere pe care regiunea Mării Negre o are pentru întregul continent european, precum și importanța strategică a orașului Constanța în noua arhitectură de securitate regională și globală.  

Recomandare: Primarul Constanței, Vergil Chițac, a fost în Republica Moldova să vadă unde se va construi terenul de sport pentru care a donat 100.000 de euro din banii noștri

Potrivit acesteia, datorită capacității României de a evidenția relevanța strategică a regiunii Mării Negre în diferite formate europene și euroatlantice, dimensiunea strategică a regiunii este din ce în ce mai frecvent și ferm recunoscută de către statele europene, iar prezența unor numeroși oficiali străini la evenimentele geopolitice care au loc în aceste zile la București (Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, Reuniunea Liderilor de la Munchen etc.) confirmă creșterea interesului țărilor lor pentru regiunea extinsă a Mării Negre.  

Vergil Chițac a subliniat eforturile municipalității și comunității locale de acordare a unui sprijin multiplu pentru refugiații ucraineni stabiliți la Constanța în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și asistența și sprijinul acordate municipalității partenere Odesa în contextul menționat.  

„Au fost evocate principalele măsuri de sprijin, inclusiv inițiativa actuală, în curs de implementare, de a dona municipiului Odesa generatoare electrice pentru nevoile urgente ale cetățenilor orașului Odesa, afectați în mod direct de criza energetică provocată de bombardamentele rusești.  În cadrul întâlnirii s-a apreciat că războiul din Ucraina a generat provocări și crize multiple, iar răspunsul comun la aceste provocări și crize este esențial pentru viitorul Europei. S-a subliniat că este nevoie de o consolidare a dialogului pan-european pentru gestionarea tuturor crizelor generate de război, în particular prin facilitarea integrării în societate a refugiaților ucraineni din Europa ca semn al solidarității europene cu Ucraina.”, a anunțat Primăria Constanța, printr-un comunicat de presă.

În acest context, Vergil Chițac a subliniat că eforturile de sprijin ale municipalității Constanța pentru facilitarea prezenței în oraș a refugiaților ucraineni confirmă și întăresc capacitatea locală de gestionare a crizelor.  

Au fost discutate și convenite domeniile în care pot fi promovate proiecte comune, iar Adelheid Folie a exprimat întreaga disponibilitate a misiunii diplomatice a Austriei de la București pentru „facilitarea inițierii și implementării acestor proiecte între orașul Constanța și țara sa, între Constanța și municipalități din Austria.”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Niculae Bădălău, vicepreședinte al Curții de Conturi, fost ministru și lider PSD, arestat pentru 30 de zile

Mon Nov 28 , 2022
Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, fost lider PSD și ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a fost adus cu duba poliției la Curtea de Apel București, unde judecătorii au decis să fie plasat în arest pentru 30 de zile.  Niculae Bădălău a coborât încătușat din […]
ID208526_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu

V-ar putea interesa și: