Constănțean impresionat de un taxi din Cluj

Un constănțean care se află cu treabă în Cluj ne-a trimis o fotografie dintr-un taxi.

La prima vedere, nimic deosebit. Evident, însă, există ceva special.

„Fotografia este făcută în primul taxi 100% electric din Cluj”, ne-a spus cititorul nostru.

Am primit fotografia în același timp în care am văzut știrea conform căreia Compania de Transport Public (CTP) din Cluj a introdus în circulaţie 10 autobuze electrice. O premieră în România.

Vehiculele Solaris Urbino 12 electric au 12 metri lungime, o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilități. Compania poloneză Solaris a livrat primele 10 autobuze electrice în luna mai, iar în zilele următoare vor trimite încă unul. Primăria Cluj-Napoca şi CTP vor dispune până la finalul anului viitor de 41 de astfel de vehicule, următoarele 10 fiind aşteptate să sosească până în decembrie 2018. Valoarea celor 11 autobuze electrice este de 26.121.980,83 lei (fără TVA), sumă din care 85% reprezintă fonduri elveţiene nerambursabile, iar 15% aportul municipalităţii.

Următoarele 30 vor fi cumpărate din fonduri puse la dispoziţia Clujului de Uniunea Europeană. Citeste mai mult aici: adev.ro/p9mxka

autobuze electrice cluj

Primele autobuzele electrice din România au ajuns în Cluj (foto: Facebook/Emil Boc)

În opinia noastră, Primăria Constanța ar trebui să încurajeze transportul electric, prin achiziționarea de autobuze electrice și prin găsirea de modalități de încurajare a șoferilor (a taximetriștilor, în special), de a-și achiziționa vehicule nepoluante. Până atunci, nu ar fi rău să se ia măsuri împotriva taximetriștilor care-i jecmănesc pe turiști.

Primăria Constanța a finalizat procedura legală pentru achiziția a 100 de autobuze noi. Autobuze Diesel. La procedura de achiziţie internaţională au participat patru companii: Karsan – Turcia, Isuzu – Turcia, Mercedes şi MAN – Germania. În ultima fază a procedurii au rămas turcii de la Isuzu şi nemţii de la Mercedes. Achiziția se face printr-un credit de 100 milioane lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, nu prin fonduri nerambursabile. Creditul a fost aprobat de consilierii locali municipali în luna decembrie 2016.

Vă recomandăm și:

American jecmănit de un taximetrist, în Mamaia
Test drive cu Renault Zoe: de ce să (nu) ne cumpărăm o mașină electrică

One comment

  • Pana la urma, cine a castigat licitatia ptr. autobuze la Constanta? Isuzu sau mercedes?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.