Constănțenii votează masiv pentru REFERENDUM. Au depășit Clujul

prezență la vot referendum
Datele referitoare la prezența la vot la referendum (sursa: BEC)

Constănțenii votează masiv pentru referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis.

La ora 10.58, județul era pe locul al doilea pe țară în ceea ce privește prezența la vot la referendum. 66.153 de persoane își spuseseră opinia, adică 10,41% din totalul alegătorilor înscriși pe listele permanente.

Pe primul loc pe țară se situea Ilfov, iar după Constanța erau Sibiu, Cluj și Tulcea.

Constanța este singurul județ care apare în top 5 atât în prezența la europarlamentare, cât și la cea de la referendum.

Potrivit deciziei președintelui Klaus Iohannis, întrebările din cadrul referendumului pentru justiție, la care trebuie să răspundem simplu, prin „da” sau „nu” sunt următoarele:

  1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Mesajul președintelui privind organizarea referendumului pe justiție, din seara zilei de 25 aprilie 2019

„Bună seara! Dragi români, avem referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul şi am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aştept la vot, la referendum şi la europarlamentare!

La referendum avem două întrebări.

Constănțenii stau la coadă pentru a vota!

Prima întrebare – sunteţi de acord să se interzică amnistia şi graţierea pentru corupţi? DA! Eu sunt de acord şi sper şi în acordul vostru, fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul XXI, o societate europeană pentru România.

A doua întrebare – sunteţi de acord să se interzică ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei? DA! Ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană.

Avem alegeri pentru Europa, avem un referendum pentru Europa, dar avem mult mai mult. Acest referendum este mai important astăzi decât oricând.

După doi ani şi jumătate de abuzuri şi excese, românii au şansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au şansa de a vota şi de a transmite ce cred despre PSD şi despre ofensiva pesedistă împotriva justiţiei.

Pesediştii au votat Codurile. Au votat Codurile penale fără să ţină cont de nimeni! Îşi dau legi ca să poată fura mai departe în linişte!

Turiștii nu pot vota pe liste suplimentare

Ei nu se mai tem de nimeni. Eu cred că trebuie să se teamă de votul românilor din 26 mai!

Unii vorbesc despre cum acest referendum este doar consultativ. Despre cum, cică, nu ar avea rezultate, pentru că Parlamentul poate să nu ţină cont de el.

Nu sunt de acord! Un referendum trimite un semnal, şi acest referendum va trimite un semnal foarte important.

Şi acum avem o suprapunere de vot pentru partide cu un referendum. Deci, românii au posibilitatea să dea un semnal pe două direcţii. Să voteze, să aleagă, partidele care, după părerea lor, sunt bune, şi pot da un vot de blam partidelor pe care nu le consideră bune. Şi, în acelaşi timp, să spună dacă sunt sau nu sunt mulţumiţi cu ceea ce face PSD de doi ani jumătate încoace.

Şi mie să nu îmi spuneţi că acest vot nu contează! El este consultativ, dar contează!

Contează votul ţării şi se va ţine cont de rezultatul acestui vot! Dacă românii vor veni la vot şi vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acţionăm. Imediat, a doua zi!

Referendumul, dragii mei, este începutul unui proces mai amplu, un proces care începe acum, cu alegerile europarlamentare, continuă la toamnă, cu alegerile prezidenţiale, continuă la primăvară, cu alegerile locale, şi, în final, la sfârşitul anului viitor, cu alegerile parlamentare.

Tot acest proces, tot acest vot, trebuie privit în ansamblul său.

VIDEO Mama primarului Constanței, implicată într-un incident electoral

Nu mă interesează detaliile tehnice. PSD, cu siguranţă, va încerca, prin toate mijloacele, să boicoteze acest referendum. O să vă spună că nu contează, că sunt probleme tehnice.

Nu contează! Nu contează că se opune PSD! Contează ceea ce doriţi voi, românii, care mergeţi la vot!

Aţi văzut ce legi fac pentru ei, aţi văzut cum vor să se protejeze? De data asta, există şansa unei schimbări reale! Semnalul, dragii mei, se va da pe 26 mai la referendum şi la europarlamentare.

Am fost acuzat că politizez acest referendum. Nu, PSD politizează acest referendum, prin abuzurile pe care le face, prin asaltul continuu asupra justiţiei de când au ajuns la guvernare. Asta este, dragii mei, adevărata politizare şi acest referendum este şi despre PSD. Cine merge la vot poate să dea o lecţie pesediştilor.

Pe mine, în final, mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiţiei, în această proastă guvernare, fără autostrăzi, fără spitale, fără şcoli modernizate, şi care sunt de cealaltă parte.

Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o guvernare europeană, cine este împreună cu mine pentru o justiţie dreaptă şi pentru o societate românească performantă. Asta îmi doresc şi asta vreau să ştiu de la voi.

Nu contează boicotul pesediştilor, nu. Acum contează votul românilor! Şi dacă românii înţeleg şi vor ieşi la vot, vom schimba România!

Există căi democratice, există soluţii pentru România. Ştiu care sunt aceste soluţii, ştiu cum să le pun în practică, dar, în tot acest demers, dragii mei, am nevoie de votul românilor.

Voi fi acuzat că fac campanie, dar este normal. Este normal să fac campanie pentru România, nu pentru altceva! Eu de când sunt Preşedinte mă implic pentru România şi asta vreau şi pentru asta, da, voi face campanie! Şi pentru referendum, şi pentru prezidenţiale, dar mai ales pentru o Românie europeană, o Românie justă, o Românie dreaptă, o Românie aşa cum şi-o doresc românii, nu aşa cum şi-o doresc pesediştii.

Au risipit banii pe pomeni electorale, au ignorat nevoile românilor. Au nevoie să le daţi o lecţie, iar această lecţie se va da, în prima etapă, cu referendumul din 26 mai.

S-au adoptat, în aceşti doi ani şi jumătate, nenumărate decizii greşite, nenumărate abordări greşite din partea PSD. Au luptat împotriva justiţiei, împotriva opoziţiei, împotriva multinaţionalelor, împotriva Europei.

Eu, Preşedintele României, voi face campanie împotriva acestor abuzuri! Eu voi face campanie împotriva acestor decizii pentru că este datoria oricărui om cinstit, patriot, pro-european, bun român, preocupat de viitorul ţării, să facă campanie pentru o Românie mai bună! Eu mă voi implica!

Dragi români, vă aştept la referendum!”.

Prezența la referendum poate fi consultată, în timp real, pe site-ul Biroului Electoral Central.

UPDATE. La ora 13.20, clasamentul arăta așa: Sibiu, Ilfov, Cluj, Brașov, Constanța.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.