Constantin Chiriac, invitat la podcastul lui Septimiu Bourceanu: „Trebuie găsită acea formulă de implicare în așa fel încât un lucru să fie făcut bine. Să-i placă și lui Dumnezeu.”

Constantin Chiriac, actor și directorul Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, a fost invitat în podcastul senatorului PNL Septimiu Bourceanu.

Omul care a pus Sibiu pe harta culturală a Europei, ba chiar a întregii lumi, a oferit un interviu fascinant.

Este directorul teatrului unde se joacă unul din cele mai fascinante spectacole create vreodată, Faust, în regia lui Silviu Purcărete, care se joacă din 2007 cu casa închisă, despre care un critic străin a spus că și-ar vinde sufletul numai pentru a-l mai putea vedea o dată. Un spectacol pentru care vin oameni special din restul României și din străinătate.

Constantin Chiriac a povestit cum a ajuns în Sibiu, cum a realizat aici unul din cele mai mari festivaluri de teatre din lume, dar a vorbit și despre experiențele sale cele mai importante dintr-o carieră impresionantă, în care a văzut aproape 170 de țări.

Apropo, Festivalul de Teatru din Sibiu înseamnă 800 de spectacole din 75 de țări ale lumii, în 75 de spații de joc și aproximativ 80.000 de spectatori pe zi.

A fost întrebat dacă miracolul din Sibiu poate fi replicat de pildă la Constanța. A răspuns clar că nu.

„Constanța e total diferită de ce înseamnă Sibiu. Trebuie plecat de la ce înseamnă sărbători, nu tot felul de fake-uri împrumutate. Trebuie să ne uităm la oameni, pentru că ei sunt cei care compun comunitatea. Ce credință au. Suntem aici, un loc binecuvântat. Am fost extrem de impresionat că Arsenie Papacioc a fost aici 35 de ani. Doamne! Dacă am pleca de la ceea ce înseamnă sărbători religioase ale oamenilor din acea comunitate, sărbători laice, dar de la toate comunitățile religioase pe care le avem, dacă am lua apoi sărbătorile care țin de anotimpuri și am face o agenda, credeți-mă că aia nu are cum să fie combătută. După aia trebuie să mergem spre zona de mijloace, unde joc, cum implic comunitatea, cum găsesc acel ceva care este unic și în mod cert se naște miracolul. Asta am făcut la Sibiu. Deci poate fi într-adevăr luată seriozitatea, rigoarea, felul în care am structurat în jur tot ceea ce înseamnă instituții, pentru că m-am gândit la educație, tineri.”, a spus acesta.

Chiriac a mai spus că ideea administrației locale de a cumpăra drepturilor pentru o alee a celebrităților este o prostie.

A mai spus că a jucat în trecut pe litoral în fața a zeci de mii de spectatori.

„Ce se întâmplă acum pe tot litoralul în afară de cluburi?”

Constantin Chiriac a mai spus ceva interesant, despre viață: „Să nu faci lucruri pe jumătate, de la a iubi la a construi. Dumnezeu nu a lăsat nimic început și neterminat. Trebuie găsită acea formulă de implicare în așa fel încât un lucru să fie făcut bine. Să-i placă și lui Dumnezeu.”

„Relația cu Dumnezeu este fundamentală. Fără el, nimic nu există. De multe ori, jucând în atât de multe spații, în aer liber, de fiecare dată toți care sunt responsabili de spațiile de joc mă întreabă ce se întâmplă dacă plouă. Nu plouă. N-am suspendat niciun spectacol de-a lungul timpului, și uneori a plouat, chiar tare, dar nu au plecat nici actorii, nici spectatorii, pentru că în clipa în care aduci lucruri unice, care au temperatură, care au miracol, se creează conexiune. Dumnezeu e pretutindeni, e în noi. Am mers de zeci de ori în țara Sfântă, dar cred că Dumnezeu nu e numai acolo, ci e peste tot. Am simțit fizic cum ne-a ajutat, cum ne ajută. Ne ajută evident atunci când dăruiești celorlalți, nu când te bați tu pentru tine. Am un recital pe care îl fac în biserică, e o îngemănare de întrebări fără răspunsuri, pentru că în viața noastră pământeană, limitată, nu înțelegem, și vrem să adaptăm totul la felul de a gândi uman și este mai dificil.”, a mărturisit acesta.

A recitat în timpul emisiunii și o superbă poezie a lui Radu Stanca.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

V-ar putea interesa și: Septimiu Bourceanu, senator PNL: „Există un disconfort major generat de investițiile majore care se desfășoară concomitent în Constanța. Mulțumesc constănțenilor pentru înțelegere”


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Constanța, amendată cu 10.000 de lei pentru că a tăiat 16 tei sănătoși

mar mart. 28 , 2023
Garda de Mediu a amendat cu 10.000 de lei Primăria Constanța pentru că a tăiat 19 tei, din care numai 3 prezentau probleme. „Primarul Municipiului Constanta a semnat astăzi amenda de 10.000 lei aplicata de Garda de Mediu Constanta, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi […]

V-ar putea interesa și: