Contrabanda la granițele României s-a triplat. China și Turcia, în topul țărilor de unde vinde marfa

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au transmis sâmbătă, că poliţiştii de frontieră împreună cu alte autorităţi au desfăşurat acţiuni, în primele nouă luni ale anului, pentru descoperirea traficului cu produse contrafăcute. 

„În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au constatat 847 fapte de natură infracţională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală, de 3,3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 254”, au anunţat reprezentanţii IGPF. 

Astfel, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat următoarele bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate: 283.791 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 77.661 perechi încălţăminte; 223.040 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 24.555 bucăţi articole de marochinărie; 2.820 bucăţi ochelari de soare; 11.640 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare); 560 bucăţi ancore chimice epoxidice; 289.465 jucării.

Bunurile, în valoare toată de peste 240 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Poliţiştii de frontieră au precizat că sunt două rute folosite pentru introducerea produselor contrafăcute în România. 

Prima rută este din China, iar produsele contrafăcute vin pe mare, în containere şi controalele au loc împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi.

A doua rută este Turcia – România. Produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. 

„Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport – autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu deţin documente de provenienţă pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou şi nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute”, a mai precizat sursa citată.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a fi contrafăcute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

„Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile). Precizăm că valoarea bunurilor confiscate este raportată la valoarea de piaţă a unora autentice, acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale”, au mai transmis poliţiştii de frontieră. 

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bătrâni în stare gravă în urma incidentului din Eforie. Explicațiile AJPIS

sâm oct. 21 , 2023
Reprezentanții Agenției județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța au transmis mai multe referitoare la cazul de intoxicare petrecut la Centrul de Bătrâni Eforie Sud. Două persoane sunt în acest moment în stare gravă la spital, internate la Terapie Intensivă. Potrivit AJPIS Constanța, la Centrul pentru persoane vârstnice „Fintia” din […]

V-ar putea interesa și: