Control la Spitalul Județean Constanța. Mihai Lupu, CJC: „Situația apărută în media în ultimele zile este extrem de gravă și ne obligă să luăm măsuri în consecință”

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a dispus inițierea unui control administrativ la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, ca urmare a situațiilor prezentate în media locală și națională. Imaginile postate în mass media, filmate în urmă cu aproximativ patru luni au fost înregistrate în Secția Medicala 1, Compartiment Gastroenterologie a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Acțiunea de control a fost demarată ca suport la intervenția Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, în vederea verificării actului medical din cadrul secțiilor SCJU.

„Astfel de reclamații nu pot fi trecute cu vederea, situația apărută în media în ultimele zile este extrem de gravă și ne obligă să luăm măsuri în consecință. Faptul că încă ne confruntăm cu astfel de situații, în cea mai importantă unitate medicală din județul Constanța, este consecința administrației și a managementului defectuos. Din acest motiv, am solicitat Corpului de Control al CJC să demareze acțiuni de verificare, care să vină în sprijinul celor dispuse de DSP Constanța. Așa cum am mai spus, cetățenii trebuie să își recapete încrederea în instituția medicală, iar noi, ca autorități, suntem obligați să demonstrăm că luăm toate măsurile necesare. Alături de DSP, vom identifica toate problemele semnalate, iar acum aștept de la Consiliul de Administrație și de la echipa managerială, propunerile de măsuri prin care să eliminăm toate aceste neconformități. Nu în ultimul rând, vreau să îi rog pe toți cei care se vor confrunta cu situații neplăcute, în calitate de pacienți sau aparținători, să semnaleze imediat orice neregulă, conducerii spitalului”, a declarat Președintele CJC, Mihai Lupu.

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

Ce s-a întâmplat

Acum patru luni, Ion Duţescu a filmat o femeie ce stă pe hol, învelită cu un cearşaf, iar nimeni nu pare să o bage în seamă. Bărbatul s-a decis să facă totul public abia sâmbătă, când a povestit pentru Realitatea Plus cum au fost pentru el zilele în care a fost internat la Spitalul Judeţean din Constanţa. Declaraţiile sale sunt emoţionante, iar conducerea spitalului a declarat că va deschide o investigaţie.

Ion Duţescu, bărbatul care a făcut publice imaginile, a povestit sâmbătă, 20 martie, într-o intervenţie la Realitatea Plus, despre zilele în care a fost internat la Spitalul Judeţean din Constanţa.

„Am fost internat pe data de 19 spre 20 noiembrie 2020. (…) În timpul spitalizării am văzut ceva inimaginabil din partea personalului, mai ales din partea asistentelor. Pacientul care avea hemoragie abdominală venise cu o seară înainte la urgenţă (…), dar a fost trimis înapoi acasă, iar a doua zi a venit în stare de leşin, cu salvarea. A fost internat în salon cu mine. Omul avea hemoragie, pierduse foarte mult sânge şi a făcut stop. Dacă nu eram eu să anunţ să vină să îl resusciteze, probabil că omul deceda. Pe lângă asta, a venit într-un târziu o asistentă şi i-a pus o perfuzie cu sânge, deoarece pierduse foarte mult, după care a plecat“, a precizat Duţescu, pentru sursa citată.

„Perfuzia s-a oprit. Eram şi eu în perfuzie, ca urmare a tratamentului pe care mi-l dăduse. Am aşteptat o jumătate de oră, omul era inconştient în pat, nimeni nu a venit. Până la urmă, m-am sculat din pat şi m-am dus eu (…), am strigat să vină. Au venit, au reglat ce au reglat acolo, după 10 minute s-a oprit iar. Am mai aşteptat, m-am dus din nou. Mi-au spus (asistentele – n.r.), să îmi văd de treaba mea, că m-am găsit eu mai deştept, că nu am eu treabă cu pacientul“,a mai povestit Duţescu.

Acelaşi bărbat a publicat o filmare cu un pacient care stătea pe jos pe unul dintre holurile spitalului. “Nimeni, dar absolut nimeni nu o bagă în seamă”, se aude pe filmare.

„Imaginile sunt emoţionante. Lucrurile sunt filmate acum patru luni, nu ştim în ce secţie, nu ştim dacă sunt la noi în spital. Dacă se întâmplă astfel de lucruri, îi rog pe pacienţi să ne aducă la cunoştinţă imediat. E foarte greu acum, după patru luni, să vedem ce s-a întâmplat. Evident că vom începe o anchetă de luni. La mine nu a ajuns un semnal în acest sens. (…)”,a declarat managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Ioan Tiberiu Tofolean, pentru Realitatea Plus.

Acesta a adăugat şi că personalul medical este redus. „La 75 de bolnavi, în tura de noapte, este o asistentă. Am vrut să angajăm. Când am spus că e vorba de bolnavi COVID, din 17 candidaţi au rămas doar 3“.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.