Are 36 de ani, o boală incurabilă, iar părinții nu l-au vizitat niciodată. Viața într-un centru de recuperare neuropsihiatrică

centru de recuperare neuropsihiatrică

În centrele ce aparțin Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța trăiesc 760 de persoane adulte cu dizabilități, potrivit ultimelor date statistice întocmite până în luna noiembrie 2017.

Dintre acestea, 276 sunt beneficiare ale celor cinci centre de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică.

Aici, persoanele cu dizabilități beneficiază de cazare și hrană dar și metode moderne de recuperare și reabilitare (activități recreaționale, kinetoterapie, ergoterapie, consiliere psihologică etc.).

124 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani trăiesc în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol. Sunt persoane care suferă din cauza unor dizabilități grave: 90% dintre acestea au handicap de gradul I iar, în majoritatea cazurilor, dizabilitățile sunt mixte: mintale, psihice, neurologice, fizice sau diverse afecțiuni medicale cum ar fi epilepsia dezvoltată odată cu înaintarea în vârstă. „Spre exemplu, dacă au suferit de autism în copilărie și nu au efectuat terapii de specialitate, la maturitate se accentuează probleme de comportament, procesul de recuperare fiind dificil“, a declarat șeful Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol, Liliana Iliana.

20% dintre beneficiari mai sunt vizitați de rude iar pentru mulți dintre ei perioada de internare este pe termen nedeterminat.

Gheorghe U. este unul dintre cei mai vechi pacienți. Începând din anul 1985, pe când avea trei ani, a fost în mai multe centre de îngrijire. Suferă de encefalopatie infantilă incurabilă. Este imobilizat într-un scaun cu rotile și, cu toate că nu își poate folosi mâinile sută la sută, este cel mai harnic beneficiar al centrului: îi place să aibă camera mereu aranjată și îi ajută și pe ceilalți beneficiari. Vorbește foarte greu iar mintea lui a rămas la nivelul unui copil de trei ani și totuși are o memorie de invidiat. Despre părinții lui nu știe multe lucruri pentru că nu l-au vizitat niciodată dar știe cu exactitate perioadele și centrele în care a fost îngrijit. Reține persoanele cu care a intrat în contact, numele lor și discuțiile avute. La „Artemia“ a ajuns în 2009, când s-a deschis centrul, prin transfer, de la Negru Vodă.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vasile Costea, proprietarul ABC Val SRL, și ex-președintele Curții de Apel Constanța, trimiși în judecată de către DNA

mie ian. 3 , 2018
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Nicolae Stanciu, judecător, la data faptelor președinte al Curții de Apel Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: – trafic de influență, – luare de […]
vasile costea

V-ar putea interesa și: