Corpul nou de spital pe care vrea să îl construiască CJ Constanța costă mai mult decât tot bugetul instituției pe un an: 872 milioane lei

Consiliul Județean Constanța a anunțat că vrea să construiască un corp nou de spital, lângă actualul spital județean, destinat mamelor și copiilor.

Un raport de specialitate al CJC arată că proiectul costă 872.342.461 lei, TVA inclus (adică 178.758.501 milioane euro), din care construcția și montajul ajung la 460 milioane lei.

Aceasta este suma prezentată în indicatorii tehnici, faza SF/DALI.

Suma este mai mare decât tot bugetul instituției pe anul 2022, care ajunge la numai 780 milioane lei.

Corpul de spital nu are șanse de realizare decât dacă va fi aprobat prin PNRR.

Proiectul va fi depus la finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde este deja nominalizat la poziția 45 din Lista de investiții propuse în cadrul Componentei C12 – Sănătate, Investițiile 12.1 Infrastructură spitalicească publică nouă și 12.2 Echipamente și aparatură medicală. Finalizarea acestei investiții este preconizată spre finalul anului 2026.”, a anunțat Consiliul Județean Constanța.

Din păcate, faptul că această investiție se află pe lista de 49 nu înseamnă că va fi selectată. Conducerea ministerului a declarat că numai 25 din aceste proiecte vor fi finanțate, așadar șansele de a fi finanțat și construit sunt de 50%. Câteva dintre ele au fost deja anunțate, și anume unele construcții noi în Timișoara și Brașov, așadar în realitate șansele sunt mai mici. Detalii AICI.

CJC a mai promis un spital

CJC mai are în plan realizarea unui spital cu totul nou. Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a susținut miercuri, 22 iunie 2022, o declarație de presă, în timpul căreia a anunțat intrarea în linie dreaptă a proiectului privind construirea unui nou mare spital la Constanța. Viitoarea unitate medicală va prelua în totalitate activitatea actualului Spital Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Mihai Lupu a anunțat că studiază toate posibilitățile, inclusiv finanțarea din bugetul CJC. Sumele sunt însă amețitoare. Nu s-a hazardat să spună cât va costa, dar a amintit că prețul se calculează la metru pătrat. Detalii AICI.

Dacă un corp de spital costă însă mai mult decât bugetul CJC pe un an, este clar că nu aceasta este soluția pentru a construi un spital nou.

​Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, construiește în București primul spital pentru copii bolnavi de cancer din România, exclusiv din donații și sponsorizări. Construită în incinta unuia dintre spitalele existente ale orașului, aripa de oncologie pediatrică va acoperi 12.000 de metri pătrați, cu un etaj dedicat terapiei intensive, șase săli de operație și aproximativ 160 de paturi. Costul total: 30 de milioane de euro.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primarul Chițac, de acord să plătim peste 2 milioane de euro pe an în plus firmei Tracon. O comparație cu cazul Polaris

vin aug. 26 , 2022
Acum fix trei luni, pe 26 mai, primarul Constanței, Vergil Chițac, PNL, le propunea consilierilor locali majorarea tarifului pe care noi, constănțenii, îl plătim către Tracon, firmă deținută de foști PSD-iști de frunte, care deține depozitul ecologic de deșeuri menajere și industriale din orașul Ovidiu. Este locul unde ajung deșeurile […]

V-ar putea interesa și: