Coșmarul abonaților sistemului centralizat de încălzire din Constanța va mai dura circa 5 – 6 ani

Liviu Popa, directorul general al Termoficare Constanța, în timpul unei conferințe de presă. Foto: Constanța 100%, 2 februarie 2023

Mii de constănțeni branșați la sistemul centralizat de încălzire îngheață de frig în case. Săptămâna aceasta, copiii din 11 școli și licee nu au avut căldură.

Coșmarul nu se va termina prea curând. Problemele lor vor mai dura circa 5 – 6 ani, a anunțat pe 2 februarie 2023 conducerea orașului.

Directorul general al SC Termoficare Constanța, Liviu Popa, a declarat, într-o conferință de presă că avariile apar din cauza stării precare a conductelor și că situația din oraș se va schimba doar atunci când proiectele de înlocuire a rețelelor de termoficare vor fi finalizate.

„Sistemul de termoficare este foarte vechi, în jur de 40 de ani, și trebuia înlocuit de circa 15 ani. Atât cât operatorul a putut să țină în funcțiune au mai fost amânate proiectele. În 2019 s-a constatat gravitatea în furnizarea energiei termice către populația Constanței și s-a făcut o strategie pentru încălzirea populației în următorii 20 de ani. Toată capacitatea noastră de a face reparații este axată pe menținerea magistralelor în funcțiune. Din nefericire, atunci când după 10 – 15 ore de lucru cu echipele de intervenție reușim să pornim, la umplerea din CET Palas a magistralei apar alte avarii. Starea de coroziune a conductelor vechi este atât de mare încât orice efort suplimentar, însemnând presiune sau dilatație, determină apariția unor noi avarii.“, a declarat Liviu Popa.

Recomandare: Vergil Chițac a șters articolul în care spunea că nu un CET nou e soluția. Acum propune unul nou. Investiția este imensă

Prezentă la conferința de presă, city managerul Felicia Ovanesian a fost mai pesimistă.

Aceasta a spus că abonații vor scăpa de avarii după ce se va finaliza înlocuirea tuturor conductelor: „4 – 5 – 6 ani de acum încolo.

„În 3 – 4 ani, lucrurile vor sta mai bine în Constanța decât în celelalte orașe.“, a completat Liviu Popa. Nu e prima dată când face astfel de comparații: Sunteți supărați că nu aveți apă caldă? Termoficare Constanța spune că a citit în presă că în București e mai rău

Constănțenii au părăsit în masă sistemul centralizat

Constănțenii s-au debranșat în număr foarte mare de la sistemul centralizat de încălzire, în ciuda procedurii greoaie și a piedicilor puse. S-a ajuns la un număr atât de mic încât se pune problema rentabilității întregului sistem.

În 2011, la RADET Constanța erau branșate 85.305 de apartamente din municipiu. Cifra era comparabilă cu cea din 2005, când erau 86.410 apartamente. Așadar, în șase ani s-au pierdut puțin peste 1.000 de abonați.

Din 2011 a început însă un declin abrupt: 2013 – 80.210 abonați, 2015 – 69.059, 2019 – 47.079, 2021 – 44.198 de apartamente. În 2022 mai erau branșate circa 33.000 de apartamente. A scăzut mult și numărul agenților economici branșați, de la 1.430 în 2011 la numai 946 în 2021.

Liviu Popa a declarat că la 1 septembrie 2022, sistemul centralizat are 1.134 de asociații de proprietari, cu un număr de 33.495 de apartamente.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Coșmarul abonaților sistemului centralizat de încălzire din Constanța va mai dura circa 5 – 6 ani

  1. Acest neica NIMENI nu ne spune adevarul ,el stie ca nici in 10 ani nu se va rezolva problema ! Un descreierat a ales cea mai costisitoare solutie, aceea prin care sa se schimbe tevile si …centrala ! Asta fiind in avantajul unor firme abonate la lucrari publice si nicidecum nu va fi in interesul consumatorilor.Mai mult ,lucrarea facandu-se cu bani europeni ,nefinalizarea ei la termen va obliga statul sa returneze milioanele de euro incasate si va duce la falimentul bugetului local

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce nu vă spun politicienii despre bugetul Constanței VIDEO

joi feb. 2 , 2023
Consilierii locali și județeni au adoptat bugetele pentru anul 2023. Spre deosebire de alte localități și județe, politicienii nu au prezentat un rezumat pe înțelesul tuturor, ci s-au grăbit să voteze în majoritate. Ce au de ascuns? Cum e la alții? Am încercat să răspund la întrebări în emisiune în […]
buget-constanta

V-ar putea interesa și: