Costică Zelca, obligat de instanță să dărâme un etaj construit ilegal

Costică Zelca, obligat de instanță să dărâme un etaj construit ilegal pe strada Dezrobirii, nr. 90 – 92. Decizia este definitivă și vine după procese care au durat circa patru ani.

Epopeea a început în septembrie 2020, în urma unui control efectuat de polițiști locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală la imobilul situat în Constanța, pe strada Dezrobirii nr. 90, s-a constatat executarea unor lucrări care nu respectau autorizația de construire emisă de municipalitate. În fapt, se construia și cel de-al cincilea etaj, în condițiile în care imobilul fusese autorizat S+P+4E.

În consecință, investitorul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7.000 de lei și s-au dispus și următoarele măsuri complementare:

1) oprirea executării lucrărilor de construcții de la aplicarea sancțiunii;

2) obținerea unei noi autorizații de construire pentru lucrările de supraetajare nelegal executate în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției;

3) în caz contrar desființarea lucrărilor nelegal executate și încadrarea construcției în parametrii tehnici conform documentației vizate spre neschimbare de la Autorizația de construire.

Întrucât investitorul nu s-a conformat măsurilor dispuse, municipalitatea l-a acționat în instanță. Prin hotărârea definitivă a instanței judecătorești, dezvoltatorul imobiliar a fost obligat ca până pe 20 aprilie 2024 să desființeze lucrările.

Compania Stop SRL, deținută de omul de afaceri constănțean Costică Zelcă, a dat la rândul ei în judecată Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța. La prima înfățișare fixată în cauză, desfășurată la data de 6 ianuarie 2022, judecătorii au decis anularea cererii de chemare în judecată formulată de Stop SRL.

„Situația s-a repetat și la imobilul de la numărul 92. Autorizația de construire a fost emisă pentru o clădire S+P+4E, iar investitorul începuse construcția celui de-al cincilea nivel. Și de această dată, antreprenorul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7000 lei și s-au dispus aceleași măsuri complementare: oprirea executării lucrărilor de construcții de la aplicarea sancțiunii; obținerea unei noi autorizații de construire pentru lucrările de supraetajare nelegal executate în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, în caz contrar, desființarea lucrărilor nelegal executate și încadrarea construcției în parametrii tehnici conform documentației vizate spre neschimbare de la autorizația de construire.”, a anunțat azi Primăria Constanța.

Investitorul nu s-a conformat nici de această dată măsurilor impuse, astfel încât Primăria Constanța s-a adresat instanței de judecată.

„Dezvoltatorul imobiliar a fost obligat, prin hotărâre definitivă, să desființeze lucrările nelegale până pe 01.06.2024.”, a mai spus sursa citată.

Primăria Constanța atrage atenția asupra faptului că astfel de acțiuni vor avea loc oriunde sunt construcții realizate fără autorizație de construire, atât pe domeniul public cât și pe domeniul privat al municipiului Constanța.

Profiturile familiei

Firma Stop SRL a avut în 2022 o cifră de afaceri de 27.763.803 lei, un profit de 3.949.259 lei, datorii totale de 48.642.529 lei. Firma este deținută de Costică Zelca – 90% și Siliva Zelca – 90%.

Fiica acestuia, Anca Perifan, deține Alezzi Beach Resort, care se ocupă de dezvoltări imobiliare, a avut în 2022 a avut o cifră de afaceri de 202.545.656 de lei și un profit de 76.143.730 lei.

Grupul constănțean Alezzi, care a dezvoltat un portofoliu cu peste 1.900 de apartamente pe litoral, a cumpărat de la grupul portughez Martifer un proiect imobiliare care are planificate 7 turnuri cu până la 37 de etaje, chiar la intrarea în stațiunea Mamaia, potrivit surselor Profit.ro.

Condamnat de DNA

Costică Zelca a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în noiembrie 2014, alături de alte 18 persoane fizice și juridice, într-un dosar care l-a vizat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Daniel Nicușor Constantinescu. În 2019, prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Costică Zelca a fost condamnat în acest dosar la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru „complicitate la abuz în serviciu.”

Fapta în sine se referă la achiziționarea de către Consiliul Județean Constanța a 25 de apartamente în complexul Mamaia Summerland, de la firma Stop SRL deținută de Zelca. Plata acestor imobile s-a făcut în avans, asemenea operațiuni fiind interzise de lege când vine vorba de fonduri publice. În consecință, Nicușor Constantinescu a fost acuzat de abuz în serviciu, iar Zelca de complicitate la aceeași infracțiune.

La fix un an după trimiterea lui Zelca în judecată, procurorii DIICOT Constanța l-au săltat, în aprilie 2015, și pe ginerele său, Daniel Perifan, suspectat de evaziune fiscală.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Costică Zelca, obligat de instanță să dărâme un etaj construit ilegal

  1. Și CAMBELA pe șoseaua.Mangaliei ĺângă SM3,ce a îngustat trotuarul și a și a ras un stâlp de luminat curent , nu sufaeră?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Arhiepiscopul Tomisului va sluji în Germania

vin apr. 5 , 2024
Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00 (ora Germaniei), va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ap. Andrei” din Würzburg, Germania. Sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 4.30 (ora Germaniei), va oficia Sfânta Liturghie la aceeași biserică. În aceeași, de la ora 21.40, va […]

V-ar putea interesa și: