Cresc salariile anagajaților din adminitrația locală. 23.000 de lei brut pentru un primar

Salariile primarilor din România vor creşte până la 23.000 de lei brut, începând cu 1 iulie, ceea ce înseamnă şi cu mii de lei în plus faţă de cât sunt acum. Vor crește, de fapt, salariile tuturor angajaților din administrația publică. Legea a fost adoptată săptămâna trecută.

Primari, viceprimari ori președinți de consilii județene vor avea lefuri mai mari și cu câteva mii de lei. Majorarea vine chiar înainte ca angajările la stat să fie înghețate, la fel și salariile celor din sistemul public, după cum a promis coaliția de guvernare.

Fără să spună ce se schimbă prin acest amendament, parlamentarii puterii au reușit să mai dea o lovitură bugetului, de data aceasta, la nivel local. Salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene vor fi si ele majorate începând de luna viitoare. Și majorarea nu este deloc mică.

Acum, salariile primarilor sunt calculate în funcţie de salariul minim pe economie, iar acestea au fost plafonate la salariul minim pe economie aflat în plată în 2019, de 2.080 lei, scrie Antena 3.

În prezent, aleşii vor ca plafonarea să se facă la salariul minim pe economie aflat în plată în 2021, adică 2.300 de lei.

Creşterea salariilor pentru primari ar fi trebuit votată la pachet, săptămâna trecută, dar din cauza unei erori materiale, proiectul trebuie votat din nou. 

Amendamentul a fost însuşit de deputatul PSD Adrian Solomon şi prevede că salariile primarilor nu vor mai fi plafonate la salariul minim din 2019, ci la salariul minim din 2021. 

Salariile primarilor se calculează în functie de salariul minim pe economie aflat în plată. În 2019, acesta era 2.080 lei, în 2021, este de 2.300 lei. 

Ca urmare a acestei modificări, salariul primarului general va creşte de la 20.800 la 23.000 lei brut, primarul de municipiu reşedinţă de judeţ şi primarii de sectoare vor avea un salariu mai mare de aproape 2.000 de lei, va creşte de la 18.720 lei la 20.700 lei. 

Salariile primarilor de comune diferă în funcţie de numărul de locuitori. Cel mai mare salariu îl are un primar cu o comună de peste 10.000 de locuitori. Salariul lui va creşte de la 12.480 lei la 13.800 lei. 

Cel mai puţin va câştiga primarul care păstoreşte o comună până la 3000 de locuitori. Lui îi va creşte leafa de 8.320 lei la 9.200 lei. 

Cum vor creşte salariile primarilor

Primarul general al Capitalei: 20.800 –> 23.000 lei 

Primar municipiu resedinţă de judeţ şi primarii de sectoare ale Bucureştiului: 18.720 lei –> 20.700

Primar de oraş cu peste 100.001 de locuitori: 15.600 lei –> 17.250 lei 

Primar de comună – cu 10.001 până la 20.000 locuitori: 12.480 lei –> 13.800 lei 

Primar comună până la 3.000 locuitori: 8320 lei –> 9.200 lei.

COMPLETARE

Deputatul Cristian Seidler (USR), membru în comisia de muncă din Camera Deputaţilor, a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit News TV, că în Parlament a trecut un proiect de lege prin care toţi demnitarii, de la prefect la preşedintele României primesc între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunar, în plus la salariu, deşi salariile demnitarilor erau îngheţate prin legea salarizării.

„Exista o îngheţare a salariilor demnitarilor. Noi demnitarii suntem plătiţi în baza legii salarizării, un coeficient în dreptul fiecărei funcţii, care se înmulţea cu salariul mediu pe economie. Îngheţarea era la 2.080 de lei a salariului mediu. Astăzi, prin citirea în plen a unei erori materiale (..) creşterea, care s-a discutat pentru profesori, de exemplu, de o pătrime din diferenţa faţă de valoarea pe care trebuiau să o aibă, practic toţi demnitarii, de la prefect, la preşedintele României, primesc între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunar, în plus”, a spus Seidler. 

Deputatul a precizat că explicaţii pentru această majorare trebuie să dea coaliţia din Parlament. 

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

USR acuză: „Prefectul PNL Silviu Coșa face în continuare tot posibilul pentru a împiedica organizarea referendumului pentru demiterea primarului-baron PSD Maricel Cîrjaliu din Agigea”

mar iun. 7 , 2022
La Brașov, legea a fost de partea voinței cetățenilor. La Constanța, unde PNL și PSD fac legea, drepturile constituționale ale cetățenilor sunt încălcate, scrie USR Constanța, într-o postare pa Facebook Primul referendum de demitere a unui primar, organizat vreodată în România, se va desfășura în comuna Dumbrăvița, județul Brașov. Referendumul […]