
Pentru Cristian Maricel Cârjaliu, președintele PSD Agigea și primarul comunei, dar și pentru PSD, alegerile europarlamentare au însemnat o înfrângere zdrobitoare.
În comuna condusă din 2008 de PSD-istul Cristian Maricel Cârjaliu, partidul nu a reușit să obțină nici primul loc, nici al doilea. S-a situat abia pe locul al treilea, la mare distanță de contrcandidați.
Haideți să vedem însă rezultatele finale.
- Locul 1 Alianța USR PLUS 2020: 1.128 de voturi, 27,09%
- Locul 2 PNL: 1.006 voturi, 24,16%
- Locul 3 PSD: 663 de voturi, 15,20%
La vot au ieșit 4.164 de locuitori, adică 62,44% din totalul celor înscriși pe liste.
Ați putea spune că rezultatul dezastruos pentru Cristian Maricel Cârjaliu și PSD Agigea are la bază rezultatele proaste la nivel național. Cifrele demonstrează însă că lucrurile nu stau așa. De exemplu, la nivelul județului Constanța, din totalul de 70 de localități, PSD s-a situate, în Agigea, pe locul 61. Da, locul 61. Sunt comune în Constanța unde PSD a luat și peste 60%! Acest lucru ne spune clar că oamenii au votat și împotriva modului cum au fost administrate comunele în ultimii ani. Practic, se poate spune că oamenii s-au săturat de modul în care PSD și liderul său fac politică în comuna Agigea și au sancționat drastic, la vot, acest lucru. Fără doar și poate, este o performanță negativă pentru un partid aflat la putere să fie votat de numai de 663 de persoane. Dacă elimminăm membrii de partid, rudele și prietenii, nu mai rămâne mare lucru.
Rezultatele nu sunt încă de mirare, pentru cei care au urmărit ce se întâmplă în Agigea. Vă dăm numai un exemplu. În toamna anului trecut, Constanța 100% a inițiat un sondaj de opinie în care vă întrebam dacă primarul Cristian Maricel Cârjaliu merită să fie cetățean de onoare al localității (nu vă mirați, chiar ESTE cetățean de onoare, la propunerea colegilor de partid). La momentul acela, 87% din respondenți au spus că NU merită. Nu vorbim despre un sondaj sociologic, ci despre un demers jurnalistic, dar considerăm că rezultatele sunt mai mult decât grăitoare. Practic, circa 13% din cititorii noștri au spus că merită. Câteva luni mai târziu, 15% din votanți au ales PSD. Clar, nu?
Pentru PSD, rezultatul este un mare semnal de alarmă în ceea ce privește alegerile locale din 2020. La modul cum arată lucrurile acum, partidul nu are nicio șansă dacă va merge pe mâna actualului primar. Nici USR PLUS și nici PNL nu vor sta cu mâna în sân. O eventuală alianță electorală dintre cele două forțe politice, la alegerile locale, ar spulbera pur și simplu PSD. Rămâne de văzut dacă social democrații vor mai merge pe mâna actualului primar sau nu.
Citiți AICI și AICI analiza rezultatelor din municipiul Constanța și din Cumpăna.