Cristina Dumitrache cere ministrului Sănătăţii revizuirea protocolului cu privire la femeile însărcinate diagnosticate cu virusul COVID

Cristina Dumitrache cere ministrului Sănătăţii revizuirea protocolului cu privire la femeile însărcinate diagnosticate cu virusul COVID

Cristina Dumitrache, deputat PSD, s-a adresat ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, în vederea analizării şi revizuirii protocolului cu privire la femeile însărcinate diagnosticate cu virusul COVID internate în maternităţi.

Iată declarația sa:

„Criza provocată de Covid-19 a scos la lumină problemele şi neajunsurile unui sistem sanitar împovărat şi copleşit, probleme care au fost neglijate de-a lungul timpului şi care acum au devenit stringente şi acute. De la începutul epidemiei, care, ulterior, a fost declarată pandemie de către OMS, spitalele din România s-au confruntat cu situaţii limită, începând cu penuria echipamentelor de protecţie, haosul generat de lipsa managementului eficient în unităţile spitalicesti, lipsa protocoalelor şi a măsurilor de siguranţă pentru cadrele medicale şi pacienţi.

O categorie vulnerabilă a acestor pacienţi afectaţi de măsurile ministerului Sănătăţii este cea a femeilor însărcinate care urmează să nască. Femeile însărcinate şi bebeluşii născuţi în perioada pandemiei sunt în dificultate din cauza sistemului de sănătate sub presiune, dar şi din cauza metodologiei prin care le sunt restrânse drepturi cu puternic impact asupra sănătăţii fizice şi emoţionale.

Protocolul aflat în derulare în acest moment presupune că pacienta suspicionată/confirmată cu noul coronavirus nu poate părăsi salonul de izolare, nu îşi poate alăpta copilul, nu îl vede până la negativarea testului. Probabil este cunoscut la nivelul ministerului faptul că Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România susţine că “separarea timp de două săptămâni a nou-născutului ar minimaliza riscul transmisiei“, deşi recomandările internaţionale nu spun acest lucru, ba dimpotrivă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine iniţierea alăptării la mamele cu Covid în condiţiile în care până în acest moment nu au existat studii care să ducă la dovezi concludente că virusul se transmite prin laptele matern sau contactul fizic.

Specialiştii consideră ca fiind esenţial contactul fizic între mamă şi bebeluş după naştere şi în perioada imediat următoare. Aceasta contribuie decisiv la formarea ataşamentului mamă-copil, la reglarea şi stabilizarea nou-nascutului la noul mediu şi la iniţierea alăptarii atât de importantă pentru o dezvoltare armonioasă.

În România numărul total al naşterilor estimate în 2020 este de aproximativ 184.000. În faţa acestui număr mă întreb ce măsuri se au în vedere pentru a veni în sprijinul femeilor însărcinate? Cum pot acestea să beneficieze de control prenatal, asistenţă profesională la naştere şi îngrijire post natală fără să le fie îngrădite sau suspendate drepturile? În acest moment nu există o sursă de informare corectă, completă, simplă şi actualizată prin care gravidelor să li se comunice că studiile existente nu confirmă prezenţa virusului în laptele matern sau că apropierea fizică este posibilă cu respectarea unor măsuri de igienă. O femeie însarcinată are nevoie de linişte, sprijin, siguranţă, informaţii şi soluţii!

Faţă de cele semnalate, solicit domnului ministru, în virtutea calităţii sale de responsabil cu sistemul sanitar din ţara noastră, modificarea Protocolului pentru iniţierea şi continuarea alăptării, accesul nou-născutului în acelaşi salon cu mama, posibilitatea contactului fizic între mamă şi copil. Viitoarele mame care se confruntă cu o realitate dură, ca noi toţi, aşteaptă de la autorităţi soluţii pentru remedierea rapidă a acestor deficienţe”!

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Se sting luminile în PSD Constanța

Wed Oct 21 , 2020
Decebal Făgădău a demisionat, azi, din PSD. Anunțul a fost făcut după ce DNA a anunțat că îl trimite în judecată, alături de Radu Mazăre și alte persoane, în cazul unui bloc construit de o firmă controlată de milionarul Florin Cârstocea, prietenul său (detalii AICI). Decebal Făgădău, care negociase și […]
decebal fagadau psd