Cristina Dumitrache, deputat: PSD propune o lege pentru stimularea natalității și sprijinirea familiilor cu copii

Natalitatea în România a scăzut dramatic în ultimii ani pe fondul scăderii nivelului de trai, a emigrării masive a familiilor tinere, a lipsei de perspective și a unui viitor sigur, atrage atenția Cristina Dumitrache, deputat PSD.

Din ce în ce mai mulți români aleg să nu devină părinți iar populația îmbătrânită înregistrează o creștere îngrijorătoare.

Lipsa măsurilor de sprijin a natalității din partea actualei guvernări de dreapta, austeritatea bugetară pentru alocațiile copiilor și contextul economic de criză în care se află România descurajează familiile tinere.

„Efectele sunt de durată și cu implicații serioase asupra creșterii economice. Îmbătrânirea demografică va duce în următorii 30 ani la o scădere a dezvoltării economice și o creștere a cheltuielilor guvernamentale.”, a spus Cristina Dumitrache.

Partidul Social Democrat propune spre aprobare Legea pentru stimularea natalității și sprijinirea familiilor cu copii cu o serie de măsuri printre care:

  1. Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.
  2. Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.
  3. Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.

„Pentru a-și asigura viitorul România are nevoie de copii, respectiv viitori tineri cetățeni iar guvernanții au obligația să le asigure creșterea și educația în cele mai bune condiții.”, a conchis Cristina Dumitrache.


Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.