
Economia României a ajuns într-un punct de cotitură: forța de muncă este din ce în ce mai greu de găsit. Dacă nu se vor găsi soluții, multe afaceri vor trebui să fie închise, pentru că pur și simplu nu vor mai exista angajați care să se susțină.
Unul din domeniile cele mai afectate este cel al turismului, adică al industriei ospitalității, cum se spune mai nou. E dezastru: jumătate din locurile de muncă disponibile nu sunt ocupate.
„La ora aceasta, forța de muncă necesară pe litoral este undeva la 50%. Nu știm de unde să mai aducem oameni să-i angajăm. Tot ce aducem de afară, ne blocăm undeva pe la ambasadele României, ba că e în India, ba că e în altă parte. Vizele se acordă foarte, foarte greu, iar noi suferim pe acest subiect.”, a declarat recent Nicolae Bucovală, prim-vicepreședinte FPTR.
E drept, nici salariile nu sunt enorme. În HoReCa se câștigă în medie 2.700 de lei pe lună, potrivit eJobs, ceea ce, trebuie să recunoaște, este insuficient pentru un trai decent. Până anul trecut însă, bacșișul nu era evidențiat fiscal, dar reprezenta o bună parte din venituri.
Problemă gravă la nivel național
Nu numai HoReCa se confruntă cu această problemă. Eugen Țapu-Nazare, senator PNL, președintele Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism, a prezentat o cifră cu adevărat îngrijorătoare:
„Deficitul de forță de muncă în sectorul privat, azi, când vorbim, este în România de peste 750.000 de locuri de muncă și noi am ridicat plafonul la 100.000 de locuri de muncă extracomunitare.”, a declarat acesta.
Există domenii în care, în câțiva ani, realmente nu va mai avea cine să muncească.
„La meseriași, la cei cu școli profesionale, avem media de vârstă de 58 de ani și jumătate și nu mai vine nimic din urmă. Aici e problema, că nu mai vine nimic din urmă, pentru că de-a lungul timpului, în sistemul de educație națională, a fost pur și simplu distrus învățământul profesional și tehnic.”, a mai spus senatorul liberal.
Recomandare: Mamaia, o stațiunea tristă cu puțini turiști unde se bea șampanie de mii de euro
Salarii mici, profit mare
Curios sau nu, în turism se fac profituri mari. Litoralul românesc deține aproape 50% din capacitatea de cazare a României. Hotelurile funcționează în plin aproape două luni, multe din ele fiind închise în extrasezon. Sunt profitabile, în aceste condiții. Cu o singură excepție, toate firmele analizate au fost pe profit în 2021. Iată un exemplu: Perla Majestic SA a avut în 2021 o cifră de afaceri de 43 477 667 lei, un profit de 17 024 452 lei și o medie de 89 de angajați. Mai multe găsiți AICI.
Două soluții
Există, din fericire, și soluții. Cel puțin două: forță de muncă străină și pregătirea de personal propriu. Prima este pe termen scurt, a doua pe termen mediu.
„Soluția pe termen scurt cred că este de a importa forță de muncă extracomunitară, dar și aici avem plafoane pe care le-am tot mărit în ultimii ani. Va trebui ca să vă dați mâna dumneavoastră, patronatele, cu sistemul de educație, să înființați școli duale, pentru că asta este o soluție. Asta e o soluție pe termen mediu, pentru că orice școală duală durează minimum trei ani.”, a precizat Eugen Țapu-Nazare.
Peste o mie de locuri de muncă disponibile
În acest moment doar pe site-ul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă sunt disponibile peste 1.000 de anuțuri, dintre care 70% sunt pentru posturi care vizează domeniul turismului. Cele mai căutate posturi sunt de bucătari, barmani, ospătar, beach-boy sau cameriste.
„Salariile oferite de agenții economici sunt de la minimum pe economie și în funcție de calificare și experiență pot obține un venit de aproximativ 2.000-2.500 euro, vorbim aici în special de bucătarii cu experiență”, a declarat Adelina Vlad, director adjunct AJOFM Constanța.
Șomaj la cote minime
Bazinul din care se pot găsi angajați este mic în județul Constanța, în condițiile în care șomajul este la cote minime.
„La sfârşitul lunii februarie 2023 sunt înregistraţi 6467 şomeri, cu 35 mai mulți decât numărul șomerilor înregistraţi în luna ianuarie 2023 și cu 355 mai mulți decât cei înregistraţi în luna februarie 2022.”, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Din totalul şomerilor, 64,3% sunt femei. Primesc indemnizaţie de şomaj 2655 persoane, iar 3812 persoane sunt şomeri neindemnizaţi. Rata şomajului în luna februarie 2023 este de 2,4% față de 2,2% în februarie 2022. Rata şomajului este mai scăzută în judeţul Constanţa decât media pe ţară (3,1%).
cautati.i acolo unde au plecat pentru ca v.ati batut joc de ei, oferindu.le salarii de kkt
faceti contract cu penitenciarele
Din fericire solutia e una singura. Cand nu gasesti forta de munca trebuie sa platiti mai mult. Spun din fericire fiindca aveti de unde. Roate cum se spune e de mult inventata. Acum vin vremurile in care trebuie iar sa se invarta.
Dacă le oferiți 100 de euro net pe zi
a-ți încercat?
Hai, sa nu o dam in bascalie
Punctat perfect in articol „Salarii mici, profit mare” ei fac profit mare pe spinarea celor ce muncesc si primesc „praful de pe toba”…
din carciumi si bloace, prea multe cu servicii mizerabile.
Apoi, invatati de la altii, ca sa castigi bani, trebuie munca si cinste.
Cum este posibil sa iei bani din bugetul tarii sa dai tichete de vacanta?
Dati-le salarii muncite, nu pomeni pentru hotelurile voastre!
Solutia corecta este sa aduceti numarul functionarilor publici la nivelul tarilor civilizate (adica nu hoate) .Daca Turcia cu 90 milioane populatie au doar 900.000 ,de ce noi cu 20 milioane(de fapt 15) sa avem 1.500.000 ? Reduceti la 900.000 si aveti disponibili 600.000 de viitori muncitori ……De ce sa fie corect daca se poate fura
SMEKERE>…aduo pe mata ! pe fractu si pe tactu…LAKE>..stai si faci caterince ieftina ! MARSH SI TU la servit clientii…smekere sclav @ toti vor sa fie barosani MOKA>…LMAO LA MUNCA SCLAVETE !