Noi, dobrogenii, ne lăudăm și suntem lăudați pentru modelul de conviețuire creat de sute de ani aici. Astăzi, de 10 Mai, Ziua Independenței, acest lucru este cu atât mai important.
Cu siguranță că noi toți am avut prieteni, colegi, amici, vecini turci, tătari, greci, armeni, lipoveni, poate chiar germani, dacă sunteți mai în vârstă. Poate că mai există neînțelegeri între noi, poate certuri, dar ele nu sunt bazate niciodată pe chestiuni de religie sau etnie, ci pe problemele personale.
Personal, sunt mândru că printre prietenii și amicii mei se numără oameni de valoare din toate etniile. Cu ei suntem cu toții mai bogați. Fără ei, Dobrogea nu ar fi ceea ce este. Și, mai important decât orice, toți spun că sunt români.
Am făcut această introducere mai lungă pentru a încerca să explic revolta care mă încearcă în aceste momente. Astăzi, în zi sfântă pentru România, am văzut clipul unui politician care își face campanie criticând unul dintre cele mai frumoase gesturi pe care le-am văzut în ultimii ani.
Iată cum începe clipul electoral:
”În luna mai 2010, administrația Peștera inaugura geamia din localitatea Izvoru Mare care poate primi 100 de enoriași deși sunt numai 3 familii de musulmani aici. În vecinătatea geamiei biserica creștină nu a fost deloc îngrijită.”
Nu este numai o încercare de a rupe o punte bine închegată între români și turci și tătari, ci una mult mai periculoasă, de a pune în opoziție creștinii și musulmanii. Cum să critici, în 2016, că un creștin a construit o moschee? Sunt 10, 11 musulmani în Peștera. 3 familii. Asta este frumusețea Dobrogei, să îi respecți pentru că sunt români, în primul rând, dobrogeni, în al doilea, prieteni, vecini și cetățeni cu drepturi egale. Cum să faci tu, Paraschiva B, candidat al unui partid istoric, declarații cu iz de cruciadă?
Mă întreb ce e în gândul și sufletele tătarilor acum, acești oameni fără țară, care au găsit în România adevărata casă. Tătarii care sunt aici de prin 1200, de pe vremea lui Batu Han. Acei tătari care îi mulțumesc lui Alah că România, o țară europeană, i-a primit și îi tratează ca pe egali.
”Tătarii nu uită nicio clipă că patria care i-a adoptat este România, ţară care are un rol important în toate relaţiile noastre. Doar fiind uniţi putem realiza lucruri măreţe. Dobrogea este un model, în lume, de convieţuire a tuturor etniilor cu populaţia majoritară”, spunea preşedintele Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Ciubarov.
În nume propriu, în numele decenței și în cel al dobrogenilor pentru care Dobrogea mai înseamnă ceva, îmi cer scuze prietenilor musulmani pentru această campanie incalificabilă.
Pentru binele nostru, al tuturor, sper și cer ca lucrurile să se oprească aici.
P.S. 1 Pentru această geamie, Valentin Vrabie a primit, din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România titlul de ”tătar de onoare”.
P.S. 2 Poate că ar fi bine ca liderii tuturor partidelor politice din Constanța să emită o declarație de presă comună în care să se dezică de astfel de atitudini și să reasigure sprijinul lor, total, neechivoc și practic, pentru echilibrul și prietenia etnică și religioasă care caracterizează Dobrogea.