CSM despre Stelian Ion: „Afirmații șocante, revoltătoare, care demonstrează necunoașterea legii în ciuda specificului funcției ocupate”

USR-PLUS-Alianta-National-Taranista-Stelian-Ion

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, pe 10 martie 2022, hotărârea plenului în care sunt prezentate rezultatele verificărilor efectuate față de afirmațiile formulate de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, referitoare la modalitatea prin care DIICOT a preluat dosarul „10 august”. CSM afirmă afirmațiile sale sunt șocante, revoltătoare și că pur și simplu acestea demonstrează „necunoașterea legii”.

„Față de sesizarea privind afectarea independenței autorității sistemului judiciar în ansamblul sau, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are în vedere următoarea situație de fapt, circumscrisă sub două aspecte, primul vizând declarațiile vehemente ale persoanei care ocupă funcția de ministru al justiției la acea dată, iar cel de-al doilea vizând dispunerea unui control în cadrul parchetelor, pornind de la autoritatea să constituțională, control dispus că urmare a nemulțumirii sale față de soluția dispusă de procurori și judecătorul de camera preliminară într-o cauza intens mediatizată și în care persoană care ocupă la dată faptelor funcția de ministru al justiției avea o calitate, formulând chiar plângerea penală că act de sesizare. (…)

Sunt șocante de-a dreptul astfel de afirmații, care demonstrează necunoașterea legii în ciuda specificului funcției ocupate și care demonstrează mai degrabă o intenție de a subordona activitatea de instrumentare a dosarelor penale propriei opinii a demnitarului, mai exact o încercare de a determina adoptarea unor soluții pe placul politicianului ministru, fapt de neconceput față de independența autorității judecătorești.

Ceea ce este revoltător, de neconceput într-o societate democratică, este că ministrul justiției de la epoca faptelor avea calitatea de petent în procedura, formulând chiar unul dintre actele de sesizare a organelor judiciare. În aceste condiții, speculând interesul public justiticat față de amploarea evenimentelor, aceeași persoană, negând explicit, rudimentar, justețea soluției adoptate de procurori și judecători, a încercat să capitalizeze imagine publică, însă cu prețul nesocotirii grave a principiilor constituționale și legale vizând independența judecătorilor și, respectiv, independența procurorilor în dispunerea soluțiilor. Or, această practică, specifică mai degrabă unor alte epoci, trebuie respinsă categoric într-o reală democrație.”, se arată în hotărârea CSM.

Totul a pornit de la un interviu acordat de Stelian Ion în luna martie 2021. Atunci, ministrul Justiției a lansat afirmații dure la adresa DIICOT, care preluase dosarul „10 august”, cât și împotriva judecătoarei care clasase dosarul.

Tot atunci, ministrul Justiției a mai anunțat că va sesiza vineri Inspecția Judiciară în cazul fostului procuror șef DIICOT, Georgiana Hosu, după ce un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a dosarului 10 august formulată de fostul procuror-șef.

Întrebat atunci dacă fostul procuror șef DIICOT ar trebui sancționat pentru modul cum a gestionat dosarul 10 august, ministrul justiției a declarat: ”Ar trebui măcar să se cerceteze dacă avem de-a face cu o gravă neglijență sau dacă avem de-a face cu o părere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar. Și în privința asta am în lucru o sesizare la Inspecția Judiciară pe care, cel mai probabil, o voi depune, pentru a se elucida aceste aspecte și a nu exista acest dubiu”, a spus Stelian Ion în interviul acordat pentru G4media.ro


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polițiștii de la Rutieră au dat 95 de amenzi într-o zi

mar mart. 15 , 2022
Polițiști din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au desfășurat, pe 14 martie, o acțiune pe linia prevenirii și combaterii accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii. Astfel, au fost legitimate peste 150 de persoane, fiind oprite, pentru control, aproximativ 110 autovehicule. În urma activităților, polițiștii rutieri […]

V-ar putea interesa și: