CTP despre IPS: „De ce nu este el urmărit penal în stare de reţinere pentru zădărnicirea combaterii bolilor?”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat vineri seară, la Digi24, cele mai recente declaraţii ale lui ÎPS Teodosie pe tema vaccinării anti-COVID, pe care le-a catalogat ca fiind mincinoase.

„Vaccinul nu-i asumat de nimeni și sunt atâtea urmări negative”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, într-o emisiune la Radio Dobrogea, iar Cristian Tudor Popescu a declarat că aceasta este o minciună.

„Aceasta este o minciună, un proces deliberat, pe lângă că e fals, e deliberat fals”, a explicat CTP.

„De ce nu este el urmărit penal în stare de reţinere pentru zădărnicirea combaterii bolilor? Asta este zădărnicirea combaterii bolilor. Nu este urmărit penal pentru că are nişte materiale textile pe el şi are o barbă foarte lungă”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Potrivit sursei citate, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a precizat că „îndemnul unui cleric împotriva vaccinării e total şi ferm dezavuat de Biserică”.

Cristian Tudor Popescu a vorbit şi despre ancheta jurnalistică Recorder.

„Ce a făcut jurnalistul Victor Ilie de la Recorde este un act jurnalistic făcut după toate regulile meseriei, iar ţinta anchetei nu este nici măcar ortodoxia. Ţinta este opacitatea. Materialul spune că Biserica este opacă, iar banii care vin de la stat pe diverse căi se cheltuie netransparent”, spune Cristian Tudor Popescu.

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a transmis noi mesaje anti vaccinare într-o emisiune de dialog duhovnicesc cu părintele, jurnalistul și bloggerul Eugen Tănăsescu, la radioul Arhiepiscopiei.

„Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin și a obligativității vaccinului?”, a declarat ierarhul. Detalii AICI.

Am solicitat un punct de vedere Prefecturii Județului Constanța. Prefectul Silviu Coșa ne-a transmis o declarație video, pe care o puteți vedea mai jos.

„Campania de vaccinare a înregistrat în ultima perioadă un boost. Bunăoară, la nivelul județului Constanța numai ieri s-au vaccinat 3.000 de persoane, bună parte dintre ele cu primele doze. Este de altfel singura cale către normalitate, singura cale către o viață așa cum era înainte de pandemie, singura cale pentru a ne ține pe noi și pe cei dragi departe de spitale și de suferință. Este cu atât mai îngrijorător faptul că în spațiul public apar declarații referitoare la încetarea vaccinării. Din păcate, aceste declarații se mențin în aceeași linie a incoerenței spuselor unor figuri publice, tocmai acum, în aceste momente dificile, în care cu toții ar trebui să fim preocupați să ne ajutăm și ne luminăm semenii, nu să-i îndrumăm pe cale întunericului și a suferinței.”, a spus prefectul.

Referitor la răspunsul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la anumite întrebări adresate de credincioși, în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Dobrogea, răspuns ce a lăsat impresia că Arhiepiscopul Tomisului s-ar opune vaccinării, Arhiepiscopia Tomisului și IPS Teodosie, personal, precizează următoarele:

1.      Răspunsul IPS Teodosie se referea la presupusele restricții pe care autoritățile le-au anunțat, fie în România, fie în alte state, și care au îngrijorat pe unii ascultători. Afirmațiile Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie scoase din context, ci înțelese în sensul în care ierarhul s-a pronunțat împotriva obligativității vaccinării sau constrângerii spre vaccinare a cetățenilor, prin diverse măsuri restrictive. Este un subiect care frământă societatea la nivel global, inclusiv pe credincioșii noștri, iar noi nu putem să ignorăm această dezbatere democratică și firească, despre drepturi și libertăți, în condițiile în care chiar autoritățile au o poziție oscilantă și contradictorie (odată spun că nu va fi obligatoriu, apoi spun că devine pe alocuri obligatoriu, sau că nevaccinații au drepturi restricționate).

2.      IPS Teodosie nu este un antivaccinist. Declarațiile anterioare o demonstrează. Ierarhul a afirmat deseori că el însuși s-a vaccinat cu diverse tipuri de vaccin, iar despre vaccinarea anti-COVID nici nu îndeamnă la vaccinare, nici nu poate opri pe cineva să se vaccineze, aceasta fiind o chestiune de specialitate medicală, asupra căreia Biserica nu are competența de a se pronunța. Îndemnul din emisiune de a nu se vaccina este exprimat în sensul de a nu se vaccina nimeni de frică (a și spus-o ierarhul), pentru că frica, teama, amenințarea cu iminența infectării, din păcate, au ajuns să facă parte din politicile de comunicare publică, generatoare de psihoze și isterii de masă. Trunchierea unui mesaj afectează înțelegerea lui deplină.

3.      Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicție cu Patriarhia Română. Recentul mesaj al PF Părinte Patriarh Daniel, în care îndeamnă stăruitor pe toți credincioșii şi pe toţi clericii să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor, este un mesaj cu care rezonează și IPS Teodosie și toată Arhiepiscopia Tomisului. Singura observație suplimentară și realistă pe care IPS Teodosie a făcut-o, în trecut și în emisiunea respectivă, a fost că, alături de autorități, nici lumea medicală nu are un mesaj unitar, unii medici fiind pro, alți contra vaccinării.

4.      Referitor la efectele negative ale vaccinării, afirmațiile IPS Teodosie s-au bazat atât pe informațiile apărute prin presă (reacții adverse și chiar decese, în urma vaccinării), cât și pe prospectele vaccinurilor, în care sunt prezentate unele date incomplete ale studiilor, efectele adverse precum și recomandările și interdicțiile de administrare a vaccinului.

În concluzie, Arhiepiscopia Tomisului afirmă, ca și producătorii vaccinurilor, că este alegerea și responsabilitatea fiecăruia să decidă, în acord cu medicii din jur, dacă se vaccinează sau nu.

În același timp, nu trebuie ca, pe fondul nelămuririlor și polemicilor din spațiul public, dar și al situației de criză din sistemul medical, să ne lăsăm antrenați în tentative de dezinformare și tensionare suplimentară și inutilă a spațiului public.

Libertatea de exprimare, inclusiv cea din presă, trebuie să se mențină la nivelul argumentelor logice și raționale, într-o comuniune frățească, un dialog civilizat și un efort comun de întrajutorare, spre găsirea soluțiilor de tratament și prevenție necesare depășirii crizei pandemice actuale.

Uneori și în Evanghelie se pot găsi lucruri aparent contradictorii, dar, care văzute în context mai larg, sunt în armonie.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Facebook, și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

  • din acelasi motiv pentru care nici aur ,sosoaca ,budeanca si altii ca ei nu sint trasi la raspundere Eu i-asi pedepsi cu stat la ati 24 de ore ca sa vada pe viu ca nu exista covidul

Leave a Reply

Your email address will not be published.