Cu câți bani a împrumutat Traian Băsescu statul român

traian basescu

În urma deciziei instanței care a confirmat că Traian Băsescu a fost informator al Securității, acesta trebuie să părăsească locuința de la stat la care avea dreptul în calitate de fost președinte. Băsescu a anunțat că, pentru o nouă locuință, va trebui să vândă titluri de stat pe care le-a cumpărat anterior.

Traian Băsescu a afirmat, joi, că s-a sfătuit cu soția și a decis să cumpere sau să închirieze un apartament în care să locuiască pe viitor. Banii pentru achiziții vor fi obținuți prin vinderea unor titluri de stat pe care le deține, el precizând că nu a investit anterior în imobiliare.

Mă duc până la bancă, pentru că aceste titluri de stat vor trebui să fie vândute dacă vom ajunge să cumpărăm un apartament. Încep să mă uit, pe ici pe colo, după un apartament. La preţul pieţei, un apartament cu trei camere ne-am dori, aşa am stabilit, că trei camere ne ajung, având în vedere facturile uriaşe care vin la încălzire şi electricitate”, a spus Băsescu adăugând apoi că vrea ca apartamentul să fie într-o zonă cu metrou aproape și cu magazine și o piață.

Titlurile de stat de care vorbea fostul președinte nu sunt trecute în declarația de avere de la Parlamentul European, unde figurează doar niște acțiuni deținute la compania Romgaz. De altfel, potrivit regulilor de la Bruxelles, europarlamentarii nu sunt obligați să declare astfel de  plasamente.

În schimb, parlamentarii de la București trebuie să precizeze toate investițiile și împrumuturile acordate, dacă acestea depășesc 5.000 de euro. O astfel de declarație de avere detaliată a trebuit să completeze și Traian Băsescu în iulie 2019, atunci când a părăsit Senatul României pentru a merge în Parlamentul European.

Sumele declarate de către fostul președinte erau impresionante, acesta având, pare-se, mai multă încredere în statul român decât în companii din mediul privat pentru a-și investi banii. Traian Băsescu a cumpărat titluri de stat în trei rânduri și de fiecare dată sumele au fost consistente: 922.000 lei, 101.000 dolari și 129.000 de lei. De asemenea, și Maria Băsescu, soția sa, a cumpărat titluri emise de către Ministerul Finanțelor Publice în valoare de 90.000 de lei.

În plus, fostul președinte al României a participat în două rânduri la programul Tezaur al MFP, cu o sumă totală de 400.000 de lei. Astfel, în vara anului 2019, titlurile de stat deținute de către Traian Băsescu împreună cu soția depășeau 1.541.000 lei și 101.000 dolari. Acestora li se adăugau acțiuni la Romgaz care depășeau 93.000 de lei.

Este neclar însă câte din aceste titluri de stat mai deține președintele în momentul de față comparativ cu situația de acum aproape trei ani. Este posibil ca unele dintre aceste obligațiuni să fi ajuns deja la scadență. De exemplu, titlurile de stat din programul Tezaur au trei termene diferite pentru scadență: un an, trei sau cinci. Cu cât durata împrumutului acordat statului este mai mare, cu atât crește și dobânda.

Citiți mai mult pe Fanatik.ro


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un membru al trupei 3 Sud Est a fost la un pas de moarte

joi mart. 31 , 2022
Un membru al trupei 3 Sud Est a fost la un pas de moarte din cauza Covid-19. Mihai Budeanu, în vârstă de 45 de ani, a trecut prin clipe grele în perioada în care a avut boala. Interpretul s-a refăcut complet și s-a întors pe scenă. Spectacolele trupei sunt sold […]

V-ar putea interesa și: