Cu două fețe. Ce jocuri face Curtea de Conturi în cazul Somaco – Primăria Năvodari

curtea de conturi constanta

Lititgiul dintre Primăria Năvodari și firma Somaco are toate șansele să intre în cărțile de drept, dar și în cele care vor scrie modul în care acționează primarii din România și instituțiile sale (ne referim concret la Curtea de Conturi).

Somaco Construct ar trebui să plătească, potrivit Primăriei Năvodari, cam două milioane de euro, după ce a consolidat o bucată mică din malul lacului Siutghiol. A consolidat-o pentru ca investiția pe care o făcea pe un teren cumpărat cu bani grei de la un privat, câteva vile de vacanță, să nu ajungă sub apă, din cauza eroziunii. Primăria condusă atunci de viitorul condamnat penal Nicolae Matei a găsit de cuviință să impună o așa zisă taxă de depozitare a materialelor de construcții, în valoarea de circa 2 milioane de euro. Acum suma este mult mai mare, pentru că s-au adunat penalități și dobânzi după ce firma, pe bună dreptate, a refuzat să plătească și și-a căutat dreptatea în instanță. Cum să plătești 2 milioane de euro, cânt toată rafinăria Petromidia, un colos industrial cu sute de hectare de teren, achită către primărie circa o zecime din această sumă!? Dacă vă întrebați de unde a reieșit suma, vă spuneam ce a spus primarul Matei la o emisiune: s-a calculat o taxă pe zi, așa cum se calculează, spune el, și pentru florăresele care vând la tarabă. Dacă vreo florăreasă în România sau în lumea largă a plătit pentru taraba în care vinde o taxă de 2 milioane de euro, noi promitem solemn că ne lăsăm de presă și ne apucăm de vândut flori.

Cazul a ajuns și în atenția Comisiei de Abuzuri a Senatului României. Din surse bine informate, vă putem spune că senatorii s-au crucit la vederea acestui caz. N-au stat cu mâinile în sân și au sesizat Curtea de Conturi, care a întocmit în 2017 un raport foarte bine documentat, după ce a fost la fața locului și a studiat documentele. Curtea o spune negru pe alb:

În urma analizării modului de stabilire, urmărire și încasare a impozitelor și taxelor locale s-a constatat că cea mai mare creanță este constituită în sarcina SC Somaco Construct SRL și reprezintă taxa pentru utilizarea temporară a unui spațiu public, aplicată contribuabilului pentru realizarea unui lucrări de natura construcțiilor pe un teren aparținând UATO Năvodari. Din studierea documentelor care reglementează modul de administrare a unor bunuri aparținând domeniului public al statului – Lacul Siutghiol (cuveta, luciul de apă și zona de protecție constituită din malurile lacului) – auditorii publici externi au constatat abateri de la legalitate în ceea ce privește constituirea, gestionarea și intabularea dreptului de proprietate asupra unor bunuri proprietate publică a statului.”

În paranteză fie spus, raportul Curții de Conturi constată o serie întreagă de nereguli, unele absolunt halucinante, ale Primăriei Năvodari. De exemplu, sunt agenți economici care nu au plătit taxe și impozite pentru că nu figurau în evidențe. Ar fi de râs, dacă, de fapt, nu este de plâns, căci vorbim despre prejudicii mari la bugetul local, acolo unde oamenii cinstiți cotizează cu greu, din puținul lor.

Curtea de Conturi dă dispoziție ca Primăria Năvodari să ia unele măsuri pentru a intra în legalitate. Ce face primăria? Păi, nu face. Nu respectă dispozițiile. Ba mai mult, din tot pomelnicul de nereguli, atacă în instanță o singură decizie a curții. Ați ghicit: cea din cazul Somaco. Nimic despre celelalte decizii ale Curții, care înseamnă o pagubă de circa 20 de milioane de lei la buget. Este vorba despre nereguli extrem de grave. Detalii puteți citi AICI.

Dacă nu știați, Primăria Năvodari este condusă de cel care era viceprimar pe vremea lui Nicolae Matei, care a executat o pedeapsă cu închisoare pentru faptele penale comise câtă vreme era primar.

Ajungem cu povestea la zi. După ce Primăria Năvodari a contestat în instanță raportul, numai pe această decizie, firma Somaco Construct și-a trimis juristul ca să fie reprezentată, ținând cont că ei i-a cerut Primăria Năvodari milioane de euro, că despre ea este vorba în raport. Somaco a făcut ceea ce, în termeni juridici, se cheamă cerere de intervenție în proces. În instanță, pe lângă proprietarul Somaco, Grigore Comănescu, și doi juriști ai firmei, s-au aflat jurista Primăriei Năvodari și un jurist din parte Curții de Conturi Constanța, Liviu Dragomir.

Ședința a fost publică și o echipă Constanța 100% a asistat la ea. Reporterul a ajuns cu câteva minute întârziere, iar prima impresia a fost că în sală existau numai reprezentanți ai Somaco și ai Primăriei Năvodari. Cei ai Somaco erau într-o parte a sălii, ceilalți, în partea opusă. Cei doi (aveam să aflăm de-abia mai târziu că unul din ei este juristul Curții de Conturi) păreau că vorbesc aceeași limbă, că împărtășesc aceleași idei. Aveam să aflăm – cu mare surprindere – mai târziu că omul despre care am crezut că apără interesele Primăriei Năvodari era de la Curtea de Conturi, instituție care are grijă ca autorități precum primăriile să nu prăduiască banul public, deci banii noștri, ai tuturor, banii din care se plătesc și salariile funcționarilor și din care se formează bugetele instituțiilor statului.

Să revenim la caz. Judecătorul a întrebat părțile dacă au obiecții la această cerere de intervenție. Jursita Primăriei Năvodari spune că are, dar atitudinea ei este oarecum de înțeles.

Juristul Curții de Conturi a afirmat inițial că lasă la latitudinea instanței decizia de admitere a cererii Somaco. Imediat însă, începe o ditirambă în care înșiră o serie de motive, puțin, foarte puțin plauzibile, pentru care cererea Somaco nu ar trebui să fie admisă. Curat Caragiale. Atitudinea sa mi-a adus aminte de celebra dilemă a lui Farfuridi, din „O scrisoare pierdută”.

„Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… esențiale”.

Curat-murdar, așadar.

De unde provine atitudinea aceasta a angajatului Curții de Conturi? Conducerea instituției este datoare cu niște răspunsuri. Dacă se putea prevala de faptul că nu cunoaște ce s-a întâmplat în sala de judecată, acum nu o mai poate face. Știe.

Justiția și-a făcut datoria ieri. Judecătoarea nu s-a lăsat implicată în aceste contradicții de logică ale Curții de Conturi și a admis cererea de intervenție a Somaco Construct.

Cazul continuă, iar Constanța 100% va urmări în continuare, de aproape, din sala de judecată, modul cum instituțiile statului își fac datoria, modul în care Curtea de Conturi înțelege să apere banul public și să sancționeze derapejele primăriilor. Sau modul în care încearcă să mușamalizeze aceste lucruri.

Sprijină jurnalismul independent. Poți dona aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.