Cultură de 7 lei pe cap de locuitor în Constanța. Comune din Transilvania alocă de 16 ori mai mult

Cultură de 7 lei pe cap de locuitor în Constanța. Comune din Transilvania alocă de 16 ori mai mult
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, are un doctorat în hidromecanică navală şi structuri navale

Primăria Constanța nu are multe instituții culturale în subordine. Și cele pe care le are nu se pot mândri cu performanțe excepționale. Din fericire, legea statului român permite – ba mai mult, obligă – primăriile și consiliile județene să organizeze sesiuni de proiecte culturale la care să participe organizații neguvernamentale. Cu alte cuvinte, statul obligă primăriile și consiliile județene să finanțeze acțiuni culturale (prin OG51/1998 și Legea 350).

Unele primării iau în serios acest lucru, altele în bătaie de joc, iar altele aleg calea de mijloc. Să facem ceva, ca să ne lăudăm că facem.

Primăria Constanța intră în această ultimă categorie. Haideți să vedem de ce.

În anul 2022, Primăria Constanța a alocat pentru proiecte culturale care se depun în baza Legii 350 suma de 2.000.000 de lei. Poate că vi se pare mult. Beculețele de Crăciun au costat, vă reamintesc, un milion de euro, iar primarul vrea să repete experiența anul acesta. Raportat la numărul de locuitori – ca să știm exact cum stăm – înseamnă 7 lei. Cultură de șapte lei pe cap de constănțean.

Am comparat această cifră cu cea din Cluj-Napoca, așa după cum probabil v-am obișnuit. Ei bine, primarul de acolo, Emil Boc, alocă nu mai puțin de 12 milioane de lei pentru proiecte culturale, în condițiile în care numărul de locuitori e similar. Bugetul Clujului este de două ori mai mare decât cel al Constanței, e drept, dar suma pentru cultură este de șase ori mai mare.

De fapt, există comune în țara asta care prețuiesc mai mult cultura decât primăria condusă de Vergil Chițac, Felicia Ovanesian, Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu. De pildă comuna Cristian din județul Brașov, care are numai 4.500 de locuitori, deci mai puțin decât un cartier al Constanței. Primăria de aici pune la bătaie 500.000 de lei pentru proiecte culturale, adică 111 lei pe care de locuitori, adică de 16 ori mai mult decât Constanța.

Primăria Constanța are în subordine o singură instituție de cultură, Muzeul de Artă Populară. Recent, a înființat o fundație, Pontica, prin care vrea să reînființeze revista culturală Tomis. A bugetat pentru acest lucru 500.000 de lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A evadat din arestul la domiciliu

vin apr. 8 , 2022
Polițiștii din Constanța au anunțat, vineri, că un bărbat care era în arest la domiciliu a evadat, dar a fost prins în scurt timp. La data de 7 aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia au efectuat verificări la domiciliul unui bărbat, de 21 de ani, persoană ce se […]
catuse

V-ar putea interesa și: