Cum a ajuns banala Vitamina C medicament de lux

vitamina c

Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute vitamine și, probabil, se prescrie în doze impresionante. Are un rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.

Un medic mi-a prescris zilele trecute o rețetă. Pe ea erau trecute și 30 de comprimate de vitamina C, de 500 mg. Am luat medicamentele de la una dintre farmaciile HelpNet din Constanța. Farmacista mi-a spus că îmi dă o vitamina C foarte bună, care poate fi luată și iarna și vara, inclusiv de copii. I-am spus că este pentru mine și, fiind vorba despre 30 de comprimate, sunt convins că nu mă va prinde vara. Mi-a spus că am noroc, pentru că este și la reducere. Nu am cerut detalii. Tind să am încredere în medici și în farmaciste. Nu mi s-a spus nici prețul și nici nu mi s-a prezentat o alternativă. Mi s-a spus numai că este cel mai bun produs, produsul recomandat, și că fac și a afacere, fiind la reducere.

Pentru că totalul (177 de lei) mi s-a părut cam mare, m-am uitat pe bonul fiscal imediat ce am luat medicamentele. Surpriză: banala vitamina C costa 74,79 lei. Am avut o reducere de 10%, probabil pentru că îmi făcusem un card de fidelitate, dar prețul era totuși mult mai mare față de cel pe care îl știam. A doua surpriză: nu era vorba despre 30 de comprimate, cât erau trecute pe rețetă, ci despre 100. A treia: nu era vorba despre comprimate de 500 mg, ci despre unele de 1.000 mg.

bon fiscal

M-am întors. Nu am întrebat-o pe farmacistă nici dacă am față de prost, nici ce comision are de pe urma vânzării acestui tip de vitamica C (Jamieson, fabricat în Canada). Am returnat produsul. De curiozitate, am întrebat dacă au o vitamina C mai ieftină. Aveau, undeva la 30 de lei. ”Dar asta este bună și pentru copii, domnu’”, a încercat să mă convingă, pentru ultima dată, farmacista.

jamieson
Produs în Canada – recomandat de farmaciști

Revoltător mi se pare că acest medicament costă 8,49 de dolari canadieni, potrivit unui site din Canada. La cursul de azi al BNR, vorbim de un total de 26 de lei. 26, nu 74! Și pe site este vorba despre o cutie cu 120 de comprimate.

Am plecat spre un Minifarm. Acolo am găsit ce îmi trebuia, la doza recomandată, la 25 de lei. Evident, nici de data aceasta nu a fost vorba de vitamina C clasică, ci cu zinc. ”Este mult mai bună, să știți”, mi-a spus doamna de la ghișeu. Acesta era importat din Ungaria. Aveau și un produs mai ieftin, dar la o concentrație mult mai mică decât cea recomandată de medic.

beres vitamica c cu zinc
Produs în Ungaria – recomandat de farmaciști

Curios să aflu dacă se mai fabrică și în România, am căutat pe internet. Da, se fabrică. Biofarm SA produce vitamina C. O cutie cu două blistere a câte 10 comprimate masticabile costă 6,50 lei. Prin urmare, aș fi plătit, pentru 30 de comprimate, 9,75 de lei.

biofarm vitamina C
Produs în România – nu se găsește în farmacii

Niciuna dintre cele două farmacii nu avea însă produsul românesc!

Din păcate, vitamina C este numai unul dintre multele exemple. Ni se bagă pe gât, de către medici (nu este cazul de față) și/sau de către farmaciști medicamente scumpe, cât mai scumpe. Reprezentanții medicali îi recompensează, cu bani, excursii sau alte cadouri. Ei înșiși sunt recompensați de către șefii lor. Cei care pierdem suntem noi, clienții, care plătim, iată, de aproape 10 ori mai mult pentru un medicament. Pierd însă și fabricile de medicamente din România. Biofarm nu mai apucă loc pe rafturile farmaciilor din cauza acestei concurențe neloiale. În acest ritm, fabricile se vor închide (și așa nu mai avem multe), oamenii își vor pierde locurile de muncă și ne vom baza numai pe importuri. Atunci să vedeți prețuri mari, când va fi eliminată și concurența locală!

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Atacul terorist din Bataclan, Paris, filmat de un jurnalist

sâm nov. 14 , 2015
Daniel Psenny, un jurnalist de la publicația Le Monde, a reușit să filmeze câteva imagini chiar din timpul atacului terorist care a avut loc, ieri, în sala Bataclan din Paris, unde avea loc un concert rock. Acesta a surprins ostaticii care ieșeau înspăimântați din clădire, răniți, dar și mai multe cadavre […]