Cum am rămas fără prezoane. Furt, înșelătorie sau pericol real?

prezoane

Fotografie cu caracter demonstrativ

Am schimbat azi cauciucurile de iarnă (târziu, știu).

La vulcanizare, mă strigă la un moment dat tipul care scotea jantele.

– Domnu, domnu, ia veniți puțin.
Am mai auzit tonul ăsta și niciodată nu a adus nimic bun.
– La roata asta aveți numai două prezoane.
– Cum numai două, nu se poate!
– Uitați, două din cinci.
Mă uit. Două din cinci. Îmi trece prin minte că am fost în Bulgaria cu mașina, cu familia, și că nu mi-a fost teamă de radarele de acolo (da, un eufemism pentru viteză mai mare decât cea legală).
– Poate când ați schimbat data trecută roțile sau poate a umblat cineva la mașină, spune el.
Mă gândesc la primarii și oamenii de afaceri despre care am scris anchete în ultima vreme. Nu, nu, nu se poate ajungă până aici. Nu reușesc să trec peste episodul Bulgaria. Aveam copiii și soția în mașină. De fapt, nici nu vreau să mă gândesc….
Evident, în același timp mă întreb dacă nu cumva tipul de la vulcanizare a ascuns trei prezoane. Așa-s ziariștii, nu prea au încredere în nimeni, verifică din mai multe surse. La mașină nu a umblat nimeni între timp, iar când am pus anvelopele de iarnă sunt sigur că au fost montate bine și în întregime. Mi se pare imposibil să cadă pur și simplu, mai ales că se folosesc pistoale hidraulice. E clar că au fost furate.
După câteva minute, mi se oferă soluția de către un angajat.
– O să punem un prezon de o altă roată, să aveți trei. Încercați la un magazin, poate găsiți.
Vine imediat o soluție mai bună:
– Stai să caute șefu, poate are în spate.
Șeful lasă telefonul mobil pe care îl butona de zor, merge în spate și vine cu trei prezoane noi, care se potrivesc la mașină. 12 lei bucata. E sâmbătă după-amiază, e mașina soției, nu am timp nici de negocieri, nici de întrebări.
Cu cinci prezoane din cine la roată, plec spre casă.
Mă întreb din nou: le-a furat cineva din Bulgaria, au căzut pe drum, le-a furat cineva din Constanța sau au „dispărut” la vulcanizare? Janta și cauciucul fac ceva bani, chiar și second hand.
Sfatul meu: înainte de a pleca la drum, dar și atunci când schimbați anvelopele, aruncați o privire la prezoane.

C.H.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

 • Victima0098

  Este o inselaciune, numita “masinuta”, se refera la gruparea care actioneaza… . Consta in: tu, familia ta impreuna in vehicul constituind protectia familiara.
  Voi, sunte ti filati la benzinari, popasuri, etc… .
  Gruparea “masinuta”, iti va lua cele 3 prezoane din 5…. . Apoi din cele doua unu v a sta slabit iar celalalt semi strans, in urma unei frane bruste, viraj brusc, roata acea se va desprinde prin urmarea ruperii celor doua prezoane.
  Apoi cei care te au luat in vizor te vor aborda cu un cric auto numit masinuta, este vorba de cricurile de 1.5 t care chiar arata ca o masinuta.
  Iti vor ridica masina pe “masinuta”, apoi iti vor oferi 3 4 5 prezoane contra cost. 150 200 lei deobicei.
  Spor la treaba, *********** sector 5, ve ti gasii o familie de romi intr o vila imensa, fara finisaje cu niste embleme pe porti si respectiv pe fierul din gard. Nu v a pot spune numele lor, eu punandu mi siguranta si viata in joc. P S . S p c e p 16 are pe rol un dosar cu asa ceva de ani buni, informatiile fiind tot odata ajunse la urechiile comisarilor, nu te vor ajuta. Esti pe cont propriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.