Consiliul Județean Constanța plătește 366.000 de lei, adică circa 80.000 de euro, pentru un stâlp care va fi amplasat în zona Pavilionului Expozițional din municipiul Constanța, stâlp pe care va fi arborat un steag.
Am scris despre acest lucru, în premieră, în România liberă, pe 15 octombrie.
Claudiu Palaz, vicepreședinte al CJ Constanța și președinte PMP, care se ocupă direct de pavilion, a precizat că stâlpul va fi gata la timp, adică pe 1 decembrie, și a postat câteva poze.
„Pentru sceptici”, spune el.
Licitația a fost inițiată anul acesta pe 25 iulie, dar în primele 30 de zile nu a fost depusă nicio ofertă. S-a reluat, iar în luna octombrie apare un contract semnat între CJ Constanța și firma ce va construi stâlpul. Este vorba despre Nova Project & Konstruct Group SRL, cu sediul în comuna Cumpăna. Contractul apare pe site-ul de licitații electronice la categoria „Atribuiri directe“. Suma este de 305.750 lei fără TVA, adică 366.222,5 lei cu TVA inclusă.
În documentația realizată de CJ Constanța se vorbește și despre oportunitatea realizării acestui stâlp: „Având în vedere locația, respectiv intrarea în stațiunea Mamaia, precum și faptul că în prezent intrarea în Pavilionul Expozițional Constanța nu este semnalizată, amplasarea unui stâlp de arborare drapel poate deveni în timp un punct de reper și atracție“.
Stâlpul este realizat din oțel inoxidabil, din patru segmente demontabile, și va avea o înălțime cuprinsă între 35 și 40 de metri. Montarea se va face pe o fundație din beton armat, ce va fi prevăzută cu elemente de ancorare a stâlpului. Va fi prevăzut, în vârf, cu lumini de semnalizare și avertizare aeronautică și va avea troliu electric pentru ridicarea și coborârea drapelului. Trebuie să reziste la vânt care bate cu 120-130 km/oră și să susțină un drapel cu lungimea de 12 metri și lățimea de 10 metri. Constructorul stâlpului va veni și cu realizarea drapelului. CJC spune că acesta trebuie confecționat cu materiale din care se fabrică parașutele. Termenul de execuție a lucrărilor trebuie să fie de cel mult 30 de zile de la momentul ordinului de începere, iar garanția va fi de 24 de luni.
Evaluarea s-a făcut ținând cont de două criterii: prețul (40 de puncte) și experiența specialiștilor alocați (60 de puncte). Potrivit Ministerului de Finanțe, firma câștigătoare a avut în 2017 o cifră de afaceri de 272.176 lei și 3 angajați, reușind să facă un profit de 93.300 lei. În 2016 nu avea niciun angajat, dar o cifră de afaceri de 262.099 lei și un profit de 67.433 de lei. Construcția stâlpului reprezintă, așadar, mult mai mult decât întreaga cifră de afaceri înregistrată de firmă pe parcursul anului trecut.
Scandal în Consiliul Județean
Consilierii PNL au vrut să știe de ce catargul care urmează să se ridice în curtea Pavilionului Expozițional costă atât de mult. S-a enervat vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, care i-a acuzat pe liberali că au criticat numai catargul, neavând curaj să critice, în an centenar, și tricolorul. „Nu cred că drapelul național trebuie pus pe un tuberman, pe un stâlp. Îmi asum și insist de a marca centenarul cu ceva care să rămână în urma noastră. Este vorba de marcarea Centenarului Marii Uniri. După părerea mea va fi cel mai mare catarg din țară și sunt convins că din partea CJ-ul va fi o acțiune care va fi marcată la nivel de țară” a declarat Claudiu Palaz, potrivit Evenimentului Zilei.
Vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz, a explicat că proiectul are o valoare ridicată din cauza “terenului foarte prost, a forajelor care se vor face, a folosirii unui anumit tip de beton ca să reușim să finalizăm lucrarea până la 1 decembrie”. Liderul consilierilor judeteni PNL, Marian Crușoveanu, a explicat insă ca opozitia nu are nimic, nici cu catargul, nici cu drapelul național.”Nu că nu suntem de acord, ce ne-a intrigat este suma cu care se construiește acest catarg, 80.000 de euro. Au spus că este vorba de un proces tehnologic foarte greoi, că trebuie să facă piloni la 12 metri adâncime. Pavilionul a fost făcut pe fundație de piatră. Acesta de ce trebuie făcut pe piloni?” a comentat consilierul liberal.
Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, a precizat insă că suma pentru catarg și drapel a fost prinsă, deja, în bugetul de venituri și cheltuieli, fiind aprobată de mult de consilierii județeni. El i-a acuzat pe colegii “răuvoitori” că au interpretat greșit ceea ce simbolizează catargul. “Dar nu este catarg, este un monument istoric care va rămâne peste ani de zile. În data de 1 Decembrie, noi, la baza acestui monument vom pune actul semnat de către toți consilierii județeni, oamenii politici, senatori, deputați și directori din județul Constanța. Vom marca astfel Centenarul”, a lămurit Horia Țuțuianu. Cu o înălțime de peste 20 de metri și un tricolor de 15 pe 11 metri, Constanța va avea cel mai înalt “monument istoric” ridicat in cinstea Centenarului Marii Uniri. .
Pavilionul Expozițional ‒ de la Uniunea Europeană la Nicușor Constantinescu
Pavilionul Expozițional este o construcție imensă, amplasată ‒ cum spuneam ‒ la intrare în stațiunea Mamaia. Are o istorie tumultuoasă. Lucrările au început cu finanțare de la Uniunea Europeană, în 2004, și ar fi trebuit să coste 4 milioane de euro. După ce CJC a fost preluat de Nicușor Constantinescu, acesta a cerut o expertiză și a spus că lucrările sunt deficitare din punct de vedere al calității. Finanțarea europeană a fost stopată, iar în 2005 Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu i-au trântit, la propriu, ușa în față comisarului european Jonathan Scheele, care venise să vadă stadiul lucrărilor. Acestea au continuat cu bani de la CJC, ajungând să coste, în final, circa 10 milioane de euro. Noua conducere a CJC, instalată după 2016, a observat că imobilul nu are nici cadastru, nici asigurare de la pompieri, deși aici au avut loc expoziții, meciuri de box, sărbători are recoltei și chiar nunți. Printre cei care au făcut aici petrecerea de nuntă se numără deputatul PSD Radu Babuș, care a fost membru în Comisia de Control al SRI, dar și Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării. Aici funcționează, de anul trecut, și serviciile de permise și înmatriculări auto.
C.H.
Cristi sa stii ca si fantana de la spitalul Suceava costa(prietenii stiu cat) si nu prea era necesara din moment ce internata fiind cu Cezar mi se spune ca nu au aia nu au cealalta si din ce localitate sunt ca sa-mi se aduca cat mai rapid de acasa.