Cum au negociat Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu o chirie mai mare pentru spațiile primăriei din City Mall

Primăria Constanța vrea să prelungească, pentru 3 ani, contractul care prevede închirierea unor spații în cel mai controversat mall al Constanței, City Mall, iar prețul este mai mare decât cel actual.

Contractul a fost încheiat pe vremea lui Radu Mazăre, pe 1 aprilie 2013. Acum, primăria dorește să îl extindă cu până pe 1 iunie 2024.

Pe 11 mai 2021 a avut loc un contract de renegociere la care au participat viceprimarii Florin Cocargeanu și Ionuț Rusu. Reprezentanții SC Constanța Shopping City SRL au propus o chirie de 10 euro/mp plus TVA și cheltuieli de întreținere de 5,5 euro/mp plus TVA. Primăria a propus 8 euro/mp pentru închiriere și 5,5 euro pentru întreținere, plus TVA.

Cei de la City Mall nu au fost de acord. Le-au spus viceprimarilor că prețul nu a fost indexat cu inflația (deși, atenție, sumele sunt în euro, nu în lei), că în prezent prețul chiriei în mall este de 20 de euro/mp și cel pentru servicii comune de 10 euro/mp și le-au vorbit și despre faptul că salariul minim pe economie a crescut de la 1.250 de lei în 2017 la 2.300 de lei în 2021. Și le-au mai spus că au renegociat prețul cu cei de la SPIT și că s-a ajuns la o chirie de 8,5 euro pe lună. Așadar, ceruseră 10 euro, deși contractul cu SPIT, care este în subordinea Consiliului Municipal, prevede 8,5 euro.

În 2017, chiria totală era de 13,5 euro/mp.

Viceprimarii au acceptat toate explicațiile celor de la mall și le-au acceptat condițiile. Prin urmare, Primăria Constanța va plăti 8,5 euro/mp/lună + plus TVA și cheltuieli de întreținere de 5,5 euro/mp/lună, pentru următorii trei ani. În total 14 euro/mp.

Au promis agrement și cultură

Ideea City Park Mall a apărut de prin anul 2000. Atunci, consilierii locali din Constanța au decis, prin hotărârea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultură și comerț, pe o suprafață de 43.500 mp, în Parcul Tăbăcărie, constănțenilor li se spunea că pe un teren de 22.750 mp se va realiza un centrul de agrement, cultură și comerț. Rețineți ordinea: agrement, cultură și comerț, pe ultimul loc. Mai mult, în anul 2002 se vorbea și despre construirea unui Teatru de Operă și Balet, în zona de nord-est a parcului. Cert este că în anul 2003, mai multe terenuri, printre care și cel din parc, sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, printr-o hotărâre de consiliu local. Astfel, printr-o serie de hotărâri, retrocedări și licitații publice, terenul în suprafață de 43.000 mp din Parcul Tăbăcărie ajunge în proprietatea firmei Holand Development Group. În 2004 se emite un nou PUZ, iar pe 2 iunie 2008 Neocity Group inaugurează clădirea. De comerț, nu de agrement, nu de cultură. Apropo, mall-ul NEPI din Slovacia are un patinoar, cel din Constanța avut numai promisiuni. Acum, SC Constanța Shopping City SRL este deținută de NE PROPERTY B V, cu sediul în Olanda, care deține 99,9% din acțiuni, și de NEPI BUCHAREST TWO SRL, cu sediul în București, care deține restul de 0,1% din acțiuni.

A pierdut 55.837 de lei în fiecare zi

Firma a raportat pierderi imense. În anul 2019, SC Constanța Shopping City SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 98.354.397 lei și o pierdere de 20.380.543 lei, adică circa 55.835 de lei pe zi.

În Constanța, din cauza crizei, zeci de spații au rămas fără chiriași. Multe din ele sunt chiar lângă Primăria Constanța. Detalii, în articolul de mai jos.

COMPLETARE. În 2010, Făgădău spunea că nu plătește chirie!

Centrul de Informare Cetăţeni al Primăriei Constanţa funcționează la City Park Mall, la Sky Level. Viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău a declarat că au fost mai multe motive pentru care au decis mutarea centrului. „În primul rând, la City Park Mall avem un spaţiu mult mai mare şi mai adecvat pentru activitatea pe care o desfăşoară acest centru. De asemenea, la City Mall există şi locuri de parcare suficiente, şi nu se vor mai crea blocajele pe care le întâlneam frecvent pe Ecaterina Varga. De asemenea, când s-a luat decizia mutării Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni, am dorit să venim mai aproape de locuitorii oraşului prin aceea că am modificat programul. Dacă pe Ecaterina Varga programul era până la ora 16.00, aici programul va fi între 10.00 şi 18.00, fiind astfel un program care să le permită constănţenilor să îşi rezolve problemele”, a declarat Făgădău. El a precizat că în locaţia unde va funcţiona Centrul de Informare, constănţenii vor putea găsi şi alte servicii, cum ar fi cele de plată a taxelor şi impozitelor, a gazelor etc… „Poate că cel mai important motiv pentru care am decis să mutăm Centrul de Informare la City Mall este acela că nu vom plăti nicio chirie, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor bugetare actuale”, a spus Făgădău.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Cum au negociat Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu o chirie mai mare pentru spațiile primăriei din City Mall

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Județul Constanța mai are numai 349 bolnavi de covid

sâm mai 22 , 2021
Județul Constanța mai are numai 349 bolnavi de covid, potrivit datelor furnizate de Prefectura Constanța. Aproape jumătate dintre ei sunt în municipiul Constanța (160). Incidența aici este în scădere, de la 0,57 cazuri la mie la 0,51. Nicio localitate mare nu are o incidență mai mare de 1. Situația detaliată, […]
coronavirus

V-ar putea interesa și: