Cum este să locuiești în cartierul construit de Maurer în Brașov

Maurer brașov
Avantgarden 3 – vedere panoramică a cartierului construit de Simon Maurer în Brașov (foto: Constanța 100%)

Simon Maurer este, probabil, cel mai mare dezvoltator imobiliar din România. Construiește în mai multe orașe, cel mai nou fiind Constanța.

Recent, am răspuns unei invitații venite din partea companiei pe care o conduce de a petrece câteva zile în cartierul Avantgarden, construit de acesta în Brașov – de fapt, cea mai mare investiție de până acum.

Primul lucru pe care îl remarci, în calitate de constănțean care ajunge în Avantgarden, este că nu mai trebuie să traversezi cu mașina tot centrul Brașovului, ci poți folosi o șosea de centură, care te duce până în dreptul cartierului. O zonă altădată rău famată, la periferia orașului, unde s-au construit acum mii de apartamente.

„Vor fi până la final circa 10.000 de apartamente, în total”, spune Simon Maurer, de la etajul nouă al blocului unde se află și birourile de vânzare.

Am urcat acolo pentru a-mi arăta, de sus, atuurile cartierului: locul de joacă pentru copii, spațiile verzi, vederea spre munți. 10.000 de apartamente, cu trei persoane în fiecare apartament, înseamnă un oraș.

Apropiații lui Simon Maurer au fost reticenți când au auzit de zona în care se construiește. Aici, după calea ferată, nici măcar nu este Brașovul adevărat, spun locuitorii vechi ai frumosul oraș. Pentru a-i convinge că nu va fi un lucru de mântuială, Maurer s-a mutat aici, împreună cu familia. Nu într-un apartament de două camere, ci la ultimul etaj al unui bloc de mici dimensiune, dar cu apartamente mari. A renunțat la modelul acesta când a venit criza și a mizat de apartamente mai mici, accesibile.

Într-un astfel de apartament am locuit timp de patru zile. Două camere și jumătate, plus un mic balcon. Nu-i o glumă. Acest tip de apartamente are un living, un dormitor, bucătărie separată, o baie, dar și o încăpere de mici dimensiuni, cam cât o jumătate de cameră normală. Poate fi o debara de succes, un birou înghesuit sau chiar un dormitor pentru doi copii, dacă pui – așa cum era cazul aici – un pat supraetajat. Dimensiunea apartamentelor este decentă, în bucătărie, de exemplu, pot mânca patru persoane. Pereții exteriori sunt construiți din cărămidă, ca-n Ardeal, iar cei din interior sunt din BCA (ca să răspund întrebărilor unui prieten, care auzise că s-ar construi din rigips). Apometrele de la baie sunt încastrate în perete, le poți vedea imediat. Mi-am adus aminte de blocul în care am locuit, construit în 1977, în care apometrele erau sub chiuvetă, iar dibuirea cifrelor pe care le afișa era o adevărată încercare inițiatică, în fiecare lună. Toate ușile de la intrare, cel puțin din câte am văzut, și am verificat mai multe etaje, sunt la fel. Sentimentul acesta de ordine este reconfortant, pentru cei care apreciază ordinea, desigur. Apropo, niciun balcon nu e închis. Frumusețea vine și din simetrie.

Blocul în care am locuit are opt etaje, dar în cartier se construiesc și unele mai mici, acum, mai cochete, mai mari. Fiecare apartament are un loc de parcare. Recent, Primăria Brașov a decis să schimbe regulile și să oblige dezvoltatorii să construiască două locuri de parcare pentru fiecare apartament. Un loc nu este suficient. Deși, evident, nu întreg blocul era locuit, am văzut mai multe mașini parcate pe drum, la intersecții, îngreunând astfel circulația. Pentru o familie cu două mașini, parcarea pentru al doilea autoturism este o problemă greu de rezolvat.

Ce mi-a plăcut: mult, foarte mult spațiu verde. Simon Maurer spune că a construit pe o suprafață mai mică decât ar fi avut voie, conform autorizației. Iarba se tunde regulat, iar asta împrăștie în zonă un miros proaspăt, pe care foarte rar l-am regăsit în atât de betonata Constanță. Blocurile au o distanță rezonabilă între ele. Seara, probabil că vecinul de lângă va vedea ce faci, dar nu există nicidecum senzația de sufocare pe care o simți în multe zone din Constanța. Pe lângă iarbă, s-au plantat mulți copaci. Mi-a plăcut mult și spațiul de joacă pentru copii, cu tot felul de jocuri, mesele cu tablă de șah, dar și terenurile de sport. Pentru că este o zonă rezidențială, nu este foarte circulată, îți poți lăsa liniștit copiii să se plimbe. Există și trotuare, element care lipsește în unele cartiere noi ale Constanței. Mi-au mai plăcut micile magazine amplasate la parter, cu sigle discrete. Acest aspect este reglementat în cartier, nu-ți pune o firmă de mari dimensiuni, de prost gust. Există seri tematice, în care locuitorii, de exemplu, pot vedea un meci important pe un ecran amplasat în aer liber. Mi-a plăcut că la marginea cartierului am găsit supermarket-uri cu de toate, că puteam vedea munții de le geam, chiar și oile care pășteau pe un teren înverzit de lângă. Există și o grădiniță, prea mică (circa 60 de locuri) pentru cererea mare care există. Pentru întreținerea cartierului și pază, locuitorii plătesc o sumă de bani, în funcție de câți metri pătrați are apartamentul.

Ce nu mi-a plăcut: zona este un șantier. Se construiește în continuu și se va mai construi ani întregi. M-am gândit la Constanța, unde, am citit pe site, zona în care vor apărea 3.500 de apartamente va fi gata în nouă ani. Nu-i prea plăcut să te trezești în zgomote de șantier câțiva ani la rând (poate nu nouă, dar cu siguranță unul sau doi). Cum spuneam, nu mi-a plăcut că se mai parchează haotic. Tot la acest capitol intră și modul de acces în cartier, pe o singură bandă. Din câte am observat, există și alte intrări, dar cea principală, care trece prin cartierul Bartolomeu, e foarte aglomerată în unele momente din zi. Google Maps ne-a arătat de mai multe ori zone roșii. Mă gândesc la ce va arăta în Constanța, după ce vor fi gata toate apartamentele. Maurer a promis un drum de acces prin câmp, dar, de fapt, am aflat că Primăria Constanța trebuie să-l facă, iar primăria nu știe mai nimic despre el. În Brașov, de la apartament până în parcarea din centru am făcut totuși 10 – 12 minute, când nu era aglomerat. N-aș trece acest lucru la puncte negative, ci la cele neutre. Timpul este decent.

Revin la lucruri care mi-au plăcut: cel mai important dintre toate este abordare. Simon Maurer spune că este interesat de servicii post-vânzare, lucru, trebuie să recunoașteți, extrem de rar prin Constanța. Dezvoltatorul imobiliar le va pune la dispoziția locuitorilor diverse servicii, precum cele de baby-sitting, dacă oamenii vor să iasă în oraș și n-au cu cine să-și lase copii, sau cele de închiriat, dacă vă cumpărați un apartament în care vreți să veniți numai în vacanțe, dar care să vă aducă un venit în restul anului. Nu-i o idee deloc rea, mai ales că în Brașov se face turism tot timpul anului. De fapt, majoritatea apartamentelor de aici nu sunt cumpărate de brașoveni, ci de locuitorii ai altor județe sau de români plecați în străinătate.

Întrebarea firească este dacă un apartament construit în Maurer Constanța este o bună investiție. Nu voi răspunde însă la ea, voi trebuie să decideți. Luați în considerare mai multe aspecte. În Mamaia Nord, de exemplu, se construiește extrem de mult. Haotic, ce-i drept, de aproape de mare. Ce va prefera un turist? Să fie aproape de mare, dar într-o zonă fără asfalt și cu blocuri aproape lipite unul de altul, sau să stea la ieșirea din Constanța, dar într-o zonă aerisită, cu spații verzi și locuri de joacă pentru copii? Dar dacă ați vrea o locuință permanentă, ce ați alege?

Cristian Hagi


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Astăzi a fost ultima zi din acest an în care vă puteați debranșa de la RADET

vin sept. 14 , 2018
RADET Constanța anunță că data limită pentru depunerea cererilor de eliberare a avizului de deconectare/ debranșare și a cererilor de sigilare a corpurilor de radiere este astăzi, 14 septembrie 2018. Documentațiile depuse de către solicitanți în vederea obținerii avizului de deconectare/debranșare vor fi analizate până cel tarziu la data de […]
radet constanța

V-ar putea interesa și: