Cum scapi de durerile de cap?

Durerile de cap sau cefaleea reprezintă una dintre cele mai frecvente plângeri medicale. Ele pot afecta pe oricine, indiferent de vârsta, sex și rasă. Cefaleea poate fi un semn de suferință emoțională  sau stres, sau poate rezulta dintr-o tulburare medicală, cum ar fi hipertensiune arterială sau  migrena, depresie sau anxietate .

Clasic de deosebesc 3 tipuri de durere de cap:

 • cefaleele psihogene–  destul de frecvente, sunt rezultatul a unor tulburări psihologice benigne ( precum stresul și anxietatea) sau oboselii. Tensiunea psihică poate duce la o contracție exagerată a muschilor cefei, cu iradierea durerii spre cap. Cefaleele psihogene sunt permanente și pot obliga o încetinire moderată a activitaților individului. Evolutia lor este una cronică.
 •  migrenele– afectează aproximativ 5-10% din populație. Etiologia lor primitivă nu este cunoscută, dar se cunoaște ca are loc o constricție urmată de o dilatare a anumitor artere ale capului și că există frecvent un teren familial. De obicei durerea este pulsatilă, intensă, asociată cu tulburări digestive (greață, vomă) ,localizată la jumătate de craniu, exacerbată de lumină, activitate fizică și zgomot. Evoluția este cronică și paroxistică cu o frecvență foarte variabilă a crizelor (de la una pe an la câteva pe lună), cu o durata între 2-3 ore și câteva zile. Persoanele cu migrene, efectuează cu greu sarcinile zilnice, de aceea deseori apelează la pastile de cap.
 • cefaleele simptomatice – care nu reprezintă în sine o boală, dar sunt simptomul unei afecțiuni organice, îndeosebi boala Horton, a unor afețiuni otorinolaringologice (otita, sinuzita),oculare (tulburare de vedere, glaucom), dentare și reumatologice (artroza cervicală). Uneori pot prezenta ca factori declanșatori hipertensiunea arterială, febra, unele medicamente (vasodilatatoare), intoxicația cu carbon etc.

O cefalee simptomatică poate fi de asemenea consecința unei meningite, a unei hemoragii meningeene, anevrism cerebral, hematom cerebral posttraumatic sau a unor tumori cerebrale, care, stânjenind circulația lichidului cefalorahidian, declanșează în amonte hipertensiune intracraniană.

Tratament

Leacuri pentru durere de cap universale, din păcate nu există. De aceea tratamentul cefaleei include atât medicamente pentru dureri de cap, cât și educarea pacientului cu modificarea stilului de viață.

Diferite tipuri de dureri de cap pot fi tratate cu diferite tipuri de medicamente:

 • cefaleele psihogene  tratament – de obicei reprezintă o durere trecătoare, astfel că poate fi suficient să vă relaxați, să vă odihniți, și să vă tratați la domiciliu. În acest sens, puteți apela la antiinflamatoare, de exemplu Nurofen. Nurofen pret raport calitate este foarte de bun, întrucât la un preț atât de avantajos obții un medicament cu un efect rapid de ameliorare a  durerii, având o absorbție rapidă în fluxul sanguin
 •  migrene tratament- include o clasa de medicamente, numită triptani, care reprezintă suportul pentru tratamentul migrenei. Acestea includ naratriptan (Amerge), eletriptan (Relpax), sumatriptan (Imitrex),  rizatriptan (Maxalt), zolmitriptan (Zomig) si altele. Le puteți administra sub forma de pastile, injecții sau spray nazal.

Alegerea unui anumit medicament se face ținând cont de diagnostic, de particularitățile pacientului  și de afecțiunile asociate, dar și de posibilele reacții adverse.

!!! Important  ca orice durere de cap neobișnuită,  să fie evaluata de către un medic specialist corespunzător.

Cum să previi durerile de cap?

Este bine de știut că schimbarea stilului de viață este primul pas.  Este benefică respectarea unui anumit regim care să includă:

 • respectarea igienei somnului;
 • respectarea orarului de mese;
 • consumul unei cantități adecvate de lichide, pentru prevenirea deshidratării;
 • în migrenă  este recomandată evitarea alimentelor care pot juca rol de factor declanșator (trigger) al unei crize migrenoase, de exemplu alcoolul, alimente care conțin anumiți aditivi alimentari cum ar fi glutamatul monosodic, etc.;
 • activitatea fizică (pacienții sunt încurajați să facă sport, exercițiile fizice moderate, regulate având un efect benefic pe termen lung cu scăderea frecvenței și intensității atacurilor migrenoase. Exercițiile fizice duc la eliminarea de enkefaline și endorfine, care îmbunătățesc calitatea somnului, creează o senzație de bine, ajută la reglarea greutății și reduc stresul);
 • ședințele de relaxare pot fi remedii pentru durerea de cap.
Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Asociația Culturală Georgiana Rusu a câștigat Marele Premiu la cel mai mare festival de folclor din Europa

Mon Apr 25 , 2022
          „La giuria di questo festival ha deciso che il primo premio e, come posiamo vedere, anche il piu grande, va alla Romania – l’Associazione Culturale Georgiana Rusu” – a anunțat, duminică seara, prezentatoarea Masha Polillo pe impozanta scenă amplasată în centrul stațiunii Diano Marina – cea care a găzduit […]