Cum se construiește bloc lângă casă în Republica Chițac

În locul acestei spălătorii va apărea un bloc de 4 etaje, cu spații comerciale la parter

Pe strada Baba Novac din Constanța va apărea un nou bloc de 4 etaje, cu apartamente și spații comerciale la parter. Acum, pe respectivul teren este o spălătorie. Lângă sunt mai multe blocuri. Noul imobil va avea balcoane construite cu vedere în curtea vecinului din spate. Bloc lângă casă, cu alte cuvinte, ca în Republica Mazăre.

Proiectul Planului Urbanistic de Detaliu a fost propus de către primarul Vergil Chițac. Prin PUD s-a cerut derogarea de la Planul Urbanistic Zonal, care spune că distanța față de clădirea posterioară trebuie să fie echivalentul a jumătate din înălțimea clădirii. Cu alte cuvinte, dacă faci un bloc de  4 etaje, care are circa 16 metri înălțime, trebuie să lași o distanță de 8 metri. Investitorul a cerut ca această distanță să fie numai de doi metri.

Proiectul a fost discutat în comisia de specialitate. Acolo s-au prezentat și nemulțumirile cetățenilor din zonă. Unul dintre ei le-a atras atenția în scris că noul bloc va avea balcoane îndreptate în curtea lui. Omul și-a construit o casă cu etaj. Un membru al comisiei a remarcat că unul din imobilele de lângă va avea vederea obturată. În loc să vadă pe geam răsăritul soarelui, vor vedea un calcan la numai câțiva metri.

Primarul PNL Vergil Chițac a propus însă proiectul la vot.

Cristiana Popescu, consilier USR, a luat cuvântul și le-a explicat colegilor care sunt probleme. A mai spus că i s-a propus investitorului că construiască un P+2, pentru a se încadra în PUZ, dar acesta nu a fost de acord. Nu s-a ținut cont nici de problemele ridicate de ceilalți vecini.

Costin Avătavului, consilier PNL, a subliniat că PUZ-ul permite și a întrebat ce înseamnă retrageri suplimentare. I s-a spus că acolo se poate construi un P+2. „PUZ-ul permite, nu?”, a insistat Avătavului. Cristina Popescu i-a spus că proiectul nu respectă toate prevederile PUZ-ului, de pildă retragerea față de proprietatea posterioară.

„Costine, ca să înțelegi, trebuia să aibă un teren mai mare, cam despre asta e vorba.”, a intervenit primarul Chițac, fără să ia în considere soluția mai simplă, și anume construirea unui imobil mai mic.

Proiectul a trecut cu votul tuturor consilierilor PSD și PNL. Cei 8 consilieri USR au votat împotrivă. Mai jos puteți vedea discuțiile și votul din Consiliul Municipal Constanța.

Dincolo de problemele PUZ-ului, proiectul de mai sus ridică o întrebare: este oportun?

Primarul Vergil Chițac le-a atras public atenția consilierilor că ei nu trebuie să-și pună probleme de legalitate în momentul când votează un proiect de hotărâre, ci numai probleme de oportunitate.

„Dumneavoastră nu dați un vot de legalitate niciodată, ci de oportunitate politică. Legalitatea o stabilește aparatul primarului! Nimic nu ajunge aici fără aviz de la serviciul juridic. Al doilea este secretarul general care nu-și permite să pună pe ordinea de zi un proiect care nu îndeplinește condițiile legale. Dacă voi votați ceva, cenzura de legalitate o poate face Prefectura. Nu vă mai puneți probleme de legalitate, ci de oportunitate. Oricât credeți că știți drept – posibil să aveți – nu aveți dreptul ăsta! După 40 ani de șoferie mă duc la Miga și dirijez circulația, dar nu pot pentru că nu sunt polițist. Ieșiți din paradigma asta a legalității, văd că toți sunteți interesați de legalitate. Nu e treaba dvs să discutăm de legalitate! Dați un vot de oportunitate politică și cu asta basta!”, a declarat Vergil Chițac.

Așadar, întrebarea lui Costin Avătavului este greșită. Ar fi trebuit ca el și restul consilierilor să se întrebe dacă un astfel de bloc este oportun.

Să mai subliniem ceva: în ședința de specialitate, Mihaela Andrei, consilier PNL, s-a abținut de la vot. A spus că sunt probleme și că nu poate vota. În ședința de consiliu, Mihaela Andrei a votat pentru proiect.

Aceeași Mihaela Andrei s-a opus construirii unei case pe strada Răsuri, pe motiv că retragerea față de casa vecină e prea mică. „Și la acest proiect, consilierii municipali din comisia de urbanism au un amendament, și vă rog frumos să-l supuneți la vot. Retragerile noii construcții față de limitele noii parcelei vor fi după cum urmează: față de limita de vest construcția se va retrage minim 5 metri, față de limita din sud – sud vest construcția se va retrage minim 2 metri, acolo unde există calcane vecine.”, a spus aceasta în ședință. Detalii AICI.

Ca să fim clari: astăzi a fost de acord cu construirea unui bloc de patru etaje ale cărui balcoane sunt la doi metri de curtea unei case și iau lumina unor apartamente, atunci cerea retragere de 5 metri pentru o amărâtă de casă cu un etaj!

Să nu uităm însă nici că cei de la USR s-au făcut că nu văd și nu au criticat niciodată alte blocuri construite în apropierea unor case, cum este cel din zona Trocadero al familiei Dușu, despre care și noi, și alți colegi din presă am scris. Le puteți vedea AICI.

Un amănunt important: PUZ-ul în zonă prevede că strada Baba Novac trebuie să aibă patru benzi, nu două, ca în prezent. Greu de făcut. Nu ar fi bine ca administrația Chițac să se preocupe cu prioritate de acest lucru?


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Cum se construiește bloc lângă casă în Republica Chițac

  1. Totusi orasul NU este republica lui Mazare ,Constantinescu Fagadau sau Chitac ….A fost, este si se pare va fi republica analfabetilor care nu pot gandi cu propriul creier pe cine voteaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un chirurg a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a luat mită de la pacienți și nu mai are voie temporar să lucreze în spitale de stat

mar ian. 31 , 2023
Un chirurg din Brașov, Sorin Baloş a fost condamnat la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani, pentru luare de mită de la pacienți, anunță Agerpres. În plus, i s-a interzis temporar să-și exercite profesia de medic în unităţile spitaliceşti […]

V-ar putea interesa și: