Cum stau partidele în cel mai recent sondaj

PSD și PNL ocupă, în ordine, primele două locuri

Ultimul sondaj realizat de CURS arată că PSD are o intenție de vot de 31%, în timp ce liberalii se bucură de sprijinul a 20% dintre cei chestionați. Conform cifrelor, șase partide ar prinde Parlamentul, scrie Adevărul.

Sondajul CURS pentru luna mai, studiu sociologic unde nu există vreo precizare că ar fi făcut la comanda unui partid, arată că dintre cei chestionați, 31% ar pune ștampila pe PSD, dacă duminica viitoare ar fi alegeri, cu 2% mai puțini față de sondajul din martie. 

Și în cazul liberalilor există o mică scădere, adică intenția de vot în luna mai este de 20%, în timp ce în luna martie era de 21%. Al treilea partid, din punct de vedere al intenției de vot, este Alianța pentru Unirea Românilor, care se bucură de sprijinul a 17% dintre cei chestionați. Față de luna martie au înregistrat o creștere de un punct procentual.

Două puncte procentuale în plus a înregistrat USR, în ceea ce privește creșterea intenției de vot, de la 9% la 11%. UDMR și PMP se mențin la 5%, ceea ce înseamnă că ar prinde locuri în noul legislativ. De altfel, și în 2020, PMP a ratat la mustață intraterea, fiind la limită. 

O intenție de vot de 4% are atât Partidul Umanist-Social Liberal (cel fondat de Dan Voiculescu) și Partidul SOS, al senatoarei Diana Șoșoacă.

Surse din PNL au precizat că sondajul nu a fost comandat de partidul lor. În schimb, cu această companie ar mai lucra ocazional PSD, spun surse politice pentru „Adevărul”, însă și PUSL, fiind indicat procentul ridicat al umaniștilor liberali, inexistenți în alte sondaje de opinie.

Sondajul vine cu un an înainte de primul test electoral, care va fi reprezentat de europarlamentare care ar trebui să fie stabilite la începutul lunii iunie, după cum a indicat și Parlamentul European, într-o decizie recentă.

Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste;

Volumul eşantionului: 1082 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste;

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat;

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%;

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților;

Perioada de realizare: 19 – 27 mai, 2023


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Constanța: pe 1 iunie se dă startul la debranșări din sistemul centralizat de încălzire

lun mai 29 , 2023
Constănțenii pot depune cereri pentru debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire începând cu data de 1 iunie. În acest an, Termoficare Constanța SRL (fosta RADET), a amânat cu aproape o lună posibilitatea de debranșare. Anul trecut, procedura a început pe 2 mai. Anul acesta, la categoria „Deconectare/debranșare” de pe […]

V-ar putea interesa și: