„Cum tratezi o cardiacă care abia mai respiră în Spitalul Județean Constanța, aflat în subordinea Consiliului Județean? O lași 14 ore la urgențe”

Spitalul Județean Constanța. În dreapta jos, Mihai Lupu, președintele CJC. Sursă foto: Facebook/Sabina Spătariu, Constanța 100%

„Cum tratezi o cardiacă care abia mai respiră? O lași 14 ore la urgențe.”

Asta spune o tânără din Constanța, Sabina Spătariu, care a trecut prin momente de groază în instituție subordonată Consiliului Județean Constanța. Acesta nu critică medicii din spital, ci conducerea sa. În ciuda promisiunilor pompoase din campanie și de după, care spuneau că sănătatea va fi o prioritatea, realitatea este alta. Dură, nemiloasă.

Consiliul Județean Constanța este condus de Mihai Lupu, actualmente membru PNL. Președintele Consiliului de Administrație al SCJU este Sorin Ciutureanu, apropiat al lui Mihai Lupu.

Iată ce scrie constănțeanca pe Facebook. Cuvintele sale nu mai au nevoie de comentarii.

„Constanța, 1 ianuarie 2023. Un nou an, dar un sistem public de sănătate extrem de îmbătrânit.

La ora 13:00 chem ambulanța pentru bunica mea care avea saturație sub 80. Într-o oră, bunica mea era deja la monitorizare în spital, triată în zona galbenă și așteptam să i se facă câteva investigații de bază.

Am plecat de acasă înarmate cu răbdare și așteptându-ne să fie aglomerație și haos, dar realitatea găsită la urgențe a fost un dezastru pe care nu mi l-aș fi putut imagina.

Bunica mea este un pacient diabetic, vârstnic, cu probleme cardiovasculare. Au trecut peste 6 ore până ca bunica să fie preluată pentru lucrurile cele mai de bază. Nu a mâncat nimic toată ziua, nu apucase să își ia tratamentul zilnic, dar nu a interesat pe nimeni. Ba din contră, abia când glicemia ei a scăzut și a început să i se agraveze starea, cu insistențe am reușit să obținem 5 minute de atenție.

Am așteptat până la ora 19:00 pentru o radiografie pulmonară, fiind un singur medic/cabinet care se ocupa de absolut toți oamenii din sală (care cred că erau peste 100 la ora de vârf). Până la ora 22 am așteptat pentru interpretare.

De la ora 22 până la 22:30 am așteptat consultul unui specialist pe interne.

Distracția a început când a mai fost necesară și o vizita la cardiolog, consult pentru care am așteptat până la ora 4 dimineața. La ora 5:00, situația se prezenta similar, fiind anunțate că trebuie să schimbăm spitalul. Abia la ora 6:30 am avut internarea făcută.

14 ore a durat ca unei paciente diabetice, care nu putea să respire fără masca de oxigen, să i se facă câteva analize și să primesc un răspuns. În tot acest timp, a trebuit să mă lupt cu asistentele sau cu portarul pentru a reuși să îi duc măcar o sticlă cu apă în zona galbenă.

0 comunicare, trebuie să alergi pe holuri medicii care să îți dea orice fel de informație, evident nefiind vina acestora pentru toată presiunea pusă de numărul mare de pacienți. Totuși, atitudinea putea fi diferită. Asistentele ridică tonul constant la aparținătorii care evident vor să afle ceva despre persoana dragă. Am avut norocul ca bunica să aibă telefonul în sală și să o mai pot liniști, nu vreau să îmi imaginez prin ce trec cei care sunt singuri sau care nu au posibilități materiale.

În toate cele 14 ore în care am așteptat o decizie, nimeni nu a întrebat-o dacă îi e foame sau sete sau dacă și-a luat medicamentele zilnice care îi sunt vitale. Cum se presupune că stabilizăm o bătrâna în vârstă de 64 de ani dacă o ținem pe un pat 14 ore fără nici măcar un pahar cu apă?

În cele 14 ore petrecute am avut în schimb ocazia să observ cât de afectată este infrastructura spitalului și condițiile deplorabile de stres și tensiune pe care trebuie să le suporte atât cetățenii, cât și personalul spitalului.

Așa arată tavanul de la urgență. Foto: Sabina Spătariu

Acest mesaj nu reprezintă nicidecum o critică la adresa personalului medical de la urgențe, ci la adresa celor care conduc spitalul și celor care ar trebui să organizeze concursuri pentru suplimentarea personalului.”

COMPLETARE 3 ianuarie 2023


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Pompierii constănțeni au avut 178 de misiuni în perioada Revelionului și a anului nou

mar ian. 3 , 2023
Peste 200 pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța cu mijloacele tehnice aferente, au intervenit, zilnic, pe durata minivacanței ocazionate de intrarea în Noul An. Astfel, în perioada 31 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, pompierii militari au executat 179 misiuni. Echipajele SMURD au intervenit […]

V-ar putea interesa și: