Cum trebuie să arate zona peninsulară a Constanței în viziunea USR și PNL

piata ovidiu zona peninsulară Constanța
Statuia lui Ovidius din zona peninsulară a Constanței

Partidele de opoziție din Constanța au făcut mai multe propuneri publice referitoare la Planul Urbanistic Zonal al peninsulei Constanței, plan aflat în dezbatere publice.

În data de 18 ianuarie a.c., Uniunea Salvați România (U.S.R.) – filiala Constanța a transmis către Primăria municipiului Constanța câteva propuneri. Deputatul U.S.R. de Constanța, Stelian Ion, a făcut o radiografie a zonei peninsulare, ilustrând neconformitățile de acum, dar și posibilitățile extraordinare de reabilitare a centrului istoric al Constanței.

„După cum știți, în luna decembrie a anului trecut, Primăria Constanța a organizat o așa-zisă dezbatere publică despre noul PUZ din peninsulă. Este un moment foarte important, însă total ratat de către primărie, pentru că informațiile de bază au lipsit cu desăvârșire. Ar fi trebuit pregătită din timp această dezbatere publică, ar fi trebuit puse la dispoziție, către public, niște materiale prin care să se informeze corect și concret asupra intențiilor noului PUZ.
Dincolo de toate acestea, trebuie să remarcăm că acest PUZ este deosebit de important pentru Constanța – zona Peninsulă este, practic, inima Constanței, este Centrul Istoric, este zona cea mai încărcată de vestigii arheologice, este piatra de temelie a orașului nostru. Tocmai de aceea, acest PUZ trebuie să aibă parte de o maximă transparență, să fie supus unor dezbateri reale, nu de fațadă, așa cum s-a întâmplat în nenumărate rânduri cu alte PUZ-uri inițiate de administrațiile Mazăre și Făgădău. În fapt, U.S.R. Constanța propune câteva puncte de vedere referitoare la elaborarea PUZ peninsulă, ținând cont atât de specificitatea zonei, cât și de tendințele moderne de amenajare a centrelor istorice.”, a declarat Stelian Ion, deputat USR.

I. DIN PUNCT DE VEDERE AL FUNCŢIUNILOR:
– Degrevarea zonei peninsulare de funcţiuni administrative generatoare de trafic auto şi aglomeraţie excesivă şi transformarea clădirilor în obiective culturale/turistice. Înainte ca acest lucru să fie posibil, se va amenaja UN centru/cartier nou administrativ-financiar şi de afaceri într-o zonă optimă acestor funcţiuni.
Funcţiuni permise în zona peninsulară: cultură (expoziţii, teatre, săli pentru spectacole, muzee, ateliere, oceanograf, acvariu), culte (biserici), turism (unităţi de cazare), servicii (bănci, agenţii de turism, restaurante), comerţ de mici dimensiuni, profesii liberale, ateliere mesteşugăreşti, locuire, spaţii verzi, zone de relaxare şi loisir, locuri de joacă şi altele.

CONCRET, U.S.R. CONSTANȚA PROPUNE:
1. Analizarea posibilităţii de a reloca întreg ansamblul de justiţie (Tribunal, Judecătorie şi Curtea de Apel) pentru a putea pune în valoare ansamblul de clădiri istorice format din Palatul Regal, Casa Şuţu şi Casa cu Lei;
2. Construirea unui muzeu care să pună în valoare vestigiile arheologice de sub Piaţa Ovidiu;
3. Punerea în valoare a vestigiilor: Basilica din curtea Colegiului Mihai Eminescu, Zidurile Cetăţii de sub strada Arhiepiscopiei, Poarta Mare a Cetăţii Tomis şi altele.

II. DIN PUNCT DE VEDERE AL CIRCULAŢIEI, PARCǍRILOR ŞI TRANSPORTULUI ÎN COMUN:
– Restricţia circulaţiei auto (cu excepţia riveranilor) de la străzile Traian şi Negru Vodă spre zona istorică şi Portul Turistic Tomis. Accesul se face pe bază de cartelă;
– Alimentarea cu marfă se va putea face doar în anumit interval orar (ex: 4:00 – 8:00 AM);
– Amplasarea parcărilor supraetajate/subterane doar către periferia zonei peninsulare;
– Transport public electric sau “solar bus” în zonă;
– Circulație velo permisă fără piste de biciclete în interiorul zonei peninsulare şi Portul Tomis
– Funicular.

CONCRET, U.S.R. CONSTANȚA PROPUNE:
1. Construirea unei parcări supraetajate încăpătoare în locul parcării existente de la Poarta 1. Accesul se va face doar din Strada Termele Romane, fiind singura arteră circulabilă fără restricţii din zona istorică;
2. Realizarea unor funiculare din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis şi de la Hotel Ibis către plaja Modern care vor facilita accesul persoanelor către faleză;
3. Amplasarea de staţii pentru închiriere biciclete şi bicilete electrice;
4. Colectarea deşeurilor de către firma contractată se va realiza noaptea sau în intervalul în care au acces şi mașinile pentru marfă.

III. DIN PUNCT DE VEDERE AL REGIMULUI DE ÎNĂLȚIME:
– Nicio construcţie nouă nu va depăşi înălţimea maximă la cornişă a celei mai înalte clădiri monument din
zona peninsulară (exceptând turnul moscheei).

IV. DIN PUNCT DE VEDERE AL AUTORIZAȚIILOR DE CONSTRUIRE:
– Vor fi eliberate autorizaţii de construire în următorii 10 ani doar pentru: reabilitarea/restaurarea clădirilor, reconstruirea unor monumente (sau construcţii aflate în zona protejată) deja degradate, imposibil de salvat sau care deja au fost în trecut demolate sau căzute, pentru obiective culturale (muzee, pavilioane expoziţionale de artă, teatre, cinematografe în aer liber,etc) numai în condiţiile în care acestea se încadreaza perfect în specificul istoric al zonei, lucrări de reabilitare spaţii publice şi amplasare de mobilier urban, lucrări de terasare şi consolidare taluzuri;
– Se vor introduce în subteran cablurile electrice şi telecomunicaţii, dacă există;
– Se va interzice amplasarea aparatelor de aer condiţionat şi a antenelor pe faţadele clădirilor.

CONCRET, U.S.R. CONSTANȚA PROPUNE:
1. Interdicţie de construire pe taluz până la exprimarea sentinţei definitive a tribunalului în cazul retrocedării acelor terenuri.

Propunerile PNL Constanța privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Peninsulei

Reprezentanții PNL Constanța spun că pe site-ul primăriei Constanța au fost publicate câteva planșe care arată situația actuală din Peninsulă (aceleași care au fost prezentate și în cadrul întâlnirii din 17 decembrie 2018), însă din care lipsesc propunerile efective ale Primăriei pentru viitorul Plan Urbanistic Zonal.

În opinia PNL Constanța, lipsa propunerilor din partea Primăriei este „o încălcare flagrantă a Legii nr. 52 din 2003 privind transparența decizională şi a Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul”. Legal, logic și normal ar fi ca Primăria să publice intențiile sale cu privire la noul PUZ și abia după să ceară părerea/validarea constănțenilor, având în vedere că şi-a intitulat demersul „dezbatere publică”, nu „informare” sau „consultare publică”.

Ulterior acestei prime etape, luând în considerare planul inițial al Primăriei și dorințele exprimate de constănțeni, trebuie formulat un proiect de PUZ și dezbătut public.

Acest aspect expune Primăria unei acţiuni în contencios administrativ, cu reale şanse de reuşită.

Având în vedere faptul că acest proiect va reglementa modalitatea în care se va dezvolta și va arăta această zonă atât de importantă pentru constănțeni și oraș, membrii Biroului Permanent Liberal PNL Constanța, reuniți în ședință, au adoptat un set de propuneri și recomandări privind actualizarea Planului Urbanistic Zonal al Peninsulei.

Ne opunem supunerii la vot şi adoptării unui PUZ al Peninsulei până la adoptarea Planului de Urbanism General actualizat, pentru care Primăria deja a publicat în Sistemul electronic de achiziții publice – SEAP anunțul privind organizarea licitației publice pentru atribuirea contractului de prestări servicii de proiectare în vederea actualizării. Aceasta în condiţiile în care PUG-ul, în forma actuală, va depăşi inclusiv perioada maximă de prelungire a valabilităţii, permisă de lege.”, au declarat inițiatorii setului de propuneri.

a. Oricine achiziţionează o clădire are dreptul să modifice orice la respectivul imobil, atât timp cât păstrează și renovează fațada.

b. Emiterea de autorizații de construire pentru clădiri noi va fi suspendată până la intrarea în vigoare a noului PUG. In cazul achizitiei unei clădiri, este obligatorie renovarea ei, fără a interveni schimbări în fațadă şi regimul de înălţime.

c. Orice clădire nouă va trebui să includă în proiectul construcţiei un număr de locuri de parcare cel puţin egal cu numărul de spaţii locative.

d. Pentru orice clădire nouă se interzice închirierea/punerea la dispoziţie/concesionarea de locuri de parcare pe spaţiul public, indiferent de calitatea solicitantului.

e. Primăria nu va vinde nici un teren aflat în patrimoniul său până la intrarea în vigoare a PUG-ului actualizat.

f. Supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină de către proprietari.

3. Zonele verzi din zona falezei Cazino, zonele verzi adiacente străzii Lebedei și zona dintre plaja Modern și Strada Mircea cel Bătrân, trebuie protejate de noi construcții și reamenajate ca adevărate parcuri. Terenurile aflate în proprietatea Primăriei și care nu au construcții amplasate, vor fi transformate în parcuri sau piațete. Persoanele private, deținătoare de teren fără construcție amplasată, vor putea beneficia de o reducere de 100% a impozitului pe proprietate dacă acordă primăriei dreptul de a amenaja terenul respectiv ca parc cu acces public pe o perioadă minimă de 5 ani.

4. Centrul Istoric trebuie să devină pietonal, cu piste delimitate pentru biciclete, iar rezidenţii vor avea permise de acces auto individualizate.

5. Anularea construirii unei parcări subterane în Piața Ovidiu.

6. Cele două parcări de mare capacitate (una lângă Poarta 1, cealaltă lângă plaja Modern) trebuie extinse prin supraetajare şi pe baza unor proiecte arhitectonice care să respecte estetica şi stilurile arhitectonice ale zonei.

7. O legătura directă între strada Lebedei și strada Mircea cel Bătrân pentru a crea o „centură de ocolire” a zonei peninsulare pentru autoturisme.

8. Reabilitarea întregii zone verzi din Valea Portului ca zonă verde cu acces pietonal facil şi mobilier urban pentru promenadă.

9. Pentru persoanele cu handicap şi pentru cele cu mobilitate scăzută, construirea de scări rulante acoperite, atât pentru Valea Portului, cât şi pentru zona Parcului Carol I.

10. Un traseu turistic pentru intreaga zonă a Centrului istoric deservit de mijloace de transport colective, cu acţionare electrică, silenţioase şi nepoluante.

P.S. Numerotare de la 3 la 10 aparține celor care au redactat comunicatul de presă al PNL.

C.H.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Restricții de trafic în Piața Ovidiu din Constanța timp de două zile

mar ian. 22 , 2019
Unirea Principatelor Române aduce o serie de restricții de trafic șoferilor constănțeni. Evenimentul va fi sărbătorit la Constanța printr-o serie de manifestări care vor avea loc joi, 24 ianuarie, în intervalul orar 10:30-12:30, în Piața Ovidiu. Pentru ca să se desfășoare în condiții optime, începând de miercuri, 23 ianuarie, ora […]
zona peninsulara

V-ar putea interesa și: