Cum va arăta România culturală în următorii ani. Sunt Neversea și Beach, please! acte de tip cultural?

Alexandra Dragomir și Ionică Pîrvu, experți coordonatori ai Ministerul Culturii, Unitatea de Management a Proiectului, au venit în Constanța pentru a susține o sesiune de informare cu privire la cum va arăta cultura în România până în anul 2030.

Au fost invitați în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV, pentru o discuție extrem de interesantă despre ce înseamnă cultură, în ce stadiu suntem și ce trebuie făcut.

Evident, totul începe cu întrebarea „Ce este cultură?”. De pildă, sunt evenimentele de genul Beach, please! sau Neversea acte de cultură sau nu?

„Cultura este acea manifestare care implică omul.”, a spus Alexandra Dragomir, care și-a dat doctoratul în filosofie în Franța și a lucrat ani buni în industria muzicală din România.

„Dacă începem să facem schisme o să spunem că acel festival de muzică electronică unde vine cineva și dă play la CD nu e cultură. Ok, dar ce facem cu peșterile Lascaux? Oamenii aceia nu aveau nici un limbaj bine dezvoltat, dar ne ducem să le vizităm, plătim. Beethoven era neînțeles, era perceput ca divertisment. Shakespeare, The Globe, era un fel de bâlci, era divertisment, și acum este o referință culturală importantă.”, a completat aceasta.

„În ceea ce privește cultura, ar fi bine să respirăm adânc și să numărăm până la 10. Felul în care eu mă îmbrac, felul în care o tratez pe colega mea, felul în care mănânc, ce mănânc, când mănânc sunt cultură. Dacă scuip sau nu pe stradă este un act de cultură. Dacă fac un anumit gest într-un anumit moment cu au anumit deget este un act de cultură. Ar fi mai sănătos pentru noi, pentru toți, să înțelegem că tot ceea ce face o ființă umană este o expresie culturală.”, a spus și Ionică Pîrvu.

Acesta a precizat că noi, astăzi, în România, trăim enclave de tip cultural, iar abordarea aceasta este perdantă.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

Notă: Peștera din Lascaux este un complex de galerii subterane aflat în sud-vestul Franței. Peste 600 de picturi rupestre decorează pereții interiori și plafoanele peșterii. Picturile reprezintă în principal animale mari, faună tipică locală și contemporană, care corespunde cu fosilele din Paleoliticul superior. Desenele sunt efortul combinat al mai multor generații și vârsta lor este estimată între 18.000 și 17.000 de ani în urmă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Cum va arăta România culturală în următorii ani. Sunt Neversea și Beach, please! acte de tip cultural?

  1. Deja avem cultura destula in furtul banului public la nivelul administratiei orasului .Un capitol superb al activitatii omului functionar devenit imun la raspunderea in fata Legii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cum se asigură paza în școlile din județul Constanța

vin mai 12 , 2023
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a anunțat cum este securizat perimetrul în cele 517 unități de învățământ din județ (cu personalitate juridică și structuri arondate). La ultima categorie, angajații care asigură paza sunt profesori de serviciu, dar și despre alții care asigură intrarea sau ieșirea din unitatea de învățământ, a precizat […]

V-ar putea interesa și: