Cum vor arăta plajele de pe litoralul românesc peste 50 de ani

Circa jumătate din plaja nouă din zona Mamaia va dispărea în următoarea jumătate de secol. Sursă foto: ABADL

În România se desfășoară singurul proiect din Europa de combatere a eroziunii costiere, care este și cel mai mare proiect de infrastructură din România, circa 800 de milioane de euro în total. Datorită lui, plajele de pe litoral fie s-au extins, fie sunt în plin proces de extindere. Acest lucru a creat nemulțumiri, care pot fi concentrate în 3 categorii: plajele sunt prea late, panta de intrare în apă este prea abruptă, nisipul nu mai este la fel de fin.

Paul Cononov, directorul ABADL, a explicat, în emisiunea Realitatea locală de la „Dobrogea TV”, că toate aceste lucruri se vor regla în timp.

Noi am construit plaje pentru viitor, nu pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. De la an la an, ele se vor schimba. Sunt modelări făcute de experți de cei mai buni specialiști din lume.”, a explicat acesta.

De pildă, volume importante de nisip din Mamaia se vor muta în Năvodari, pe cale naturală (furtuni, curenți pe orizontală și verticală, etc). Este unul din motivele pentru care în Năvodari nu s-au efectuat lucrări de combatere a eroziunii.

„În 10 ani, lățimea plajei (n.r. pe zona din Mamaia) va fi mai mică cu 35 de metri și se va stabiliza apoi. Vorbim de aproape 7 kilometri de plajă. Tot volumul de nisip se va muta în zona Năvodari, care va crește. În 50 de ani, plaja va scădea cu 100 de metri.”, a mai spus Paul Cononov.

În ceea ce privește panta abruptă de la intrarea în apă, directorul ABADL a recunoscut că, după înnisipare, situația este diferită.

„Din măsurătorile care s-au făcut, din profilele care s-au făcut cu echipamente specializate, avem zone în care, la 5 – 6 metri de mal avem cam un metri adâncime, la vreo 20 de metri de mal, 1,6 – 1,8 metri adâncime, avem poate și zone mai adânci. Salvamarii au marcat însă acele locuri cu geamanduri. Vom ajunge, în 2-3 ani, ca undeva între 60 și 80 de metri de mal să avem un metru adâncime. În 2-3 ani, pentru că există această perioadă de așezare. E o zonă în continuă mișcare.”, a mai spus Paul Cononov, precizând că nu se putea face altfel.

A treia nemulțumire a turiștilor se referă la nisip: nu mai este la fel de fin ca anul trecut. Când vorbesc despre acest lucru, specialiștii folosesc termenul „granulometrie”. Se putea aduce nisip fin pe plajă, dar condițiile proiectului nu au permis.

„Acest nisip trebuie să aibă o anumită  granulometrie o anumită greutate specifică, să fie o zonă stabilă, să facă față furtunilor de iarnă, la tot felul de alte fenomene naturale. El își va schimba granulometria în timp, odată sub acțiunile elementelor naturale, dar și sub acțiunea utilajelor noastre, pentru că noi intervenim permanent cu utilaje specializate. Acest nisip este trecut prin tot felul de operațiuni. Nu mă refer la perioada de sezon, care face mai dificile aceste intervenții. Activitatea noastră ține până în decembrie, avem o mică pauză în ianuarie, după care, de la jumătatea lunii ianuarie începem din noi activitatea pe plajă”, a subliniat directorul ABADL.

Paul Cononov a precizat că vor fi zone pe litoral care vor avea plajă cu pietriș, pentru că așa prevede proiectul de eroziune costieră.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

4 thoughts on “Cum vor arăta plajele de pe litoralul românesc peste 50 de ani

  1. „singurul proiect din Europa de combatere a eroziunii costiere”… mai bine spus cea mai mare spalare de bani pentru nimic

  2. Plaja ajunsese la 4-5m latime,pe timpul lui „ceasca” se draga si depunea nisip din cele doua lacuri ,conductele folosite se mai vad in zona pescarie si Aqua magic.
    Turistii nu sunt nemultumiti de gunoaiele lasate si rahateii de catel pe care ii planteaza pentru copii ce vin sa se joace in nisip? Smecherii cu sezlonguri au dreptate,lumea nu mai depinde de „plaja lor” pentru a sta la soare!

  3. Atunci cand politicienii iau decizii bazate pe semnaturile formale ale unor specialisti cointeresati, asistam la ceea ce se intampla acum cu plaja statiunii Mamaia.
    Da, natura cârpește in timp greselile umane. Peste cateva mii de ani va fi iar ca in 1960, cand nu erau decat pescărușii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie RAJA în municipiul Constanța

vin iul. 9 , 2021
Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta magistrală de alimentare cu apă, cu diametrul de 800 mm, de la intersecția bd. Alexandru Lăpușneanu cu Aurel Vlaicu din municipiul Constanța, RAJA S.A. a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, astăzi – 09 iulie 2021 în intervalul orar 11.00 – 14.00. […]

V-ar putea interesa și: