Mâine, una dintre școlile de top din municipiul Constanța s-ar putea schimba radical în rău. Este vorba despre Școala Generală cu Clasele I – VIII ”Gheorghe Țițeica”.
Ce se întâmplă de fapt. În luna decembrie, departe de ochii celor implicați și ai presei, consilierii locali din cadrul Comisiei nr. 4 din Consiliul Local Constanța, care răspund de învățământ, s-au întâlnit pentru a discuta modul de organizare a unităților de învățământ din municipiu. Într-un din aceste întâlniri s-a propus ca Școala nr. 6 să devină structură a Școlii nr. 30. Decizia, ne-a spus consilierul Mariana Cojoc, membru în Consiliul de Administrație al Școlii 30, s-a luat după ce s-a discutat cu directoarea Școlii 6 și cu cea a Școlii 30, Aneta Dragnea. Că prima a dorit acest lucru este de înțeles, pentru că ea însăși a declarat (ne-a declarat președintele Comisiei nr. 4, Valentin Ciorbea) că nu mai are viitor la Școala 6. Este greu de înțeles însă de ce dir. Aneta Dragnea a făcut acest lucru, fără să consulte cadrele didactice, deci propriii colegi, alături de care lucrează de ani buni. Ne întrebăm dacă o explicație este faptul că trebuie să iasă la pensie și își dorește un an de prelungire. ”Era și un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean la această ședință”, a spus Mariana Cojoc. (Precizare, 20 ianuarie: Într-un răspuns oficial al ISJ primit astăzi, inspectorul școlar general afirmă că nu a participat la aceasră ședință”). Au fost discuții și cu reprezentanții școlilor 7 și 12, dar acestea nu au dorit să preia școala 6, lucru confirmat de către Valentin Ciorbea. Am discutat și cu consilierul local Mircea Dobre, care reprezintă din decembrie Școala 6 în CA, dar dumnealui nu știa nimic, pentru că nu a avut încă ocazia să participe la vreo ședință.
Am dorit să vedem o copie după propunerile făcute de către consiliul local către ISJ. ”Nu cred că sunt de interes public. Trebuie să consult juriștii”, ne-a declarat inspectorul școlar general Gabriela Bucovală, vizibil deranjată de întrebări (a fost pe punctul de a închide telefonul pentru că nu dorea să ”dea mediații” jurnaliștilor). Am reținut însă că o decizie care privește mii de copii și părinți nu este de interes public! Am formulat o cerere conform legii 254 privind liberul acces la informații și acum așteptăm răspunsul în termenul legal. Am încercat să obținem aceeași hârtie de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Liviu Tramudana. Era simplu că copieze câteva hârtii și să le trimită. Domnul Tramudana ne-a invitat însă la o discuție la primărie, spunând că ”lucrurile sunt mai complicate”. Nu am ajuns la discuție, dar am formulat și către Primăria Constanța o cerere asemănătoare. Halal transparență, domnule Tramudana, domnule primar Decebal Făgădău!
Cert este așa: Școala 6 are mai puțin de 300 de copii și nu mai poate avea personalitate juridică. Școlile 7 și 12 nu vor să o preia. Directoarea Școlii 30 dorește.
Ce se va întâmpla? Pentru că populația școlară este în scădere, cel mai probabil Școala 6 va dispărea în câțiva ani. ”Este o clădire mare și cheltuielile de întreținere sunt foarte mari”, a recunoscut Valentin Ciorbea. Elevii vor fi aduși, inevitabil, la Școala 30. ”Important este interesul elevilor”, ne-a spus inspectorul școlar general Gabriela Bucovală. Întrebarea noastră, retorică, adresată ei și consilierilor locali, este dacă important este și interesul elevilor de la Școala 30, nu numai al acelora de la 6. Mutarea elevilor de la o școală la alta va duce la distrugerea claselor, așa cum erau ele, și la probleme mari de adaptare. Va fi rău și pentru elevii de la 6. Ne-am uitat pe o hartă: școlile 7 și 12 sunt cele mai apropiate de ea, 30 e cea mai departe. De ce să pui copiii pe drumuri? Distanța pe jos este, potrivit Google Earth, de 1,5 km și se parcurge pe jos în 18 minute. Între școlile 6 și 7 distanța este de două ori mai mica, 850 metri, și se parcurge în 11 minute. Între școlile 6 și 7 sunt numai 700 de metri și 9 minute de mers pe jos.
Culmea este că un liceu tehnologic din apropiere, spune Valentin Ciorbea, vrea să preia școala 6, dar nu au același profil. Dacă ar fi numai o preluare contabilă, care nu se referă și la aducerea elevilor, nu s-ar punea această problemă, nu-i așa?
Viitorul va aduce mari probleme și profesorilor de la 30, care nu își vor mai putea face normele, dar și elevilor, pentru că finanțarea școlii va avea de suferit. Repet, 6 este o școală mare cu cheltuieli imense.
După ce am dat mai multe telefoane timp de două zile, am aflat, dar nu de la consilieri sau de la primărie, că mâine, 15 ianuarie, de la ora 11.00, va avea loc o ședință de Consiliu de Administrație la Școala 30, la care vor participa toți membrii comisiei de învățământ a Consiliului Local. Valentin Ciorbea ne-a confirmat că ședința este deschisă atât presei, cât și părinților. Ba chiar ar fi bine ca aceștie din urmă să participe și să-și spună punctul de vedere, pentru că este în interesul viitorului copiilor lor.
”Luarea unei decizii de către Consiliul Local trebuie supusă mai întâi consultării publice potrivit Legii nr 52/2003. Nerespectarea acestei proceduri duce la anulabilitatea actului administrativ adoptat”, a precizat Alexandru Bajdechi.
Din comisia de învățământ a Consiliului Local Constanța fac parte Valentin Ciorbea, PSD (președinte), Marioara Cojoc, PSD (secretar), Raluca Trandafir, PNL, Gabriel Candidatu, PSD și Gima Stelian, PNL (membri).
Mâine, la ora 7.45, are loc o ședință a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Profesorii se vor întâlni la 10.30 în curtea școlii.
IMPORTANT. Aflu acum de la prieteni că Școala 6 a fost, acum câțiva ani, structură a Școlii 12! A făcut însă eforturi să fie structură separată. De ce acum nu mai vrea înapoi la Școala 12?
SOLUȚIE. O persoană bine informată spune că soluția este să se unească Școala 5, care deja are probleme de efectiv, cu Școala 6. Astfel, toate problemele celor trei școli s-ar rezolva. Se aude, doamna Bucovală?
Iată memoriul oficial al profesorilor de la Școala 30:
Către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa
În atenţia Doamnei Inspector Şcolar General, Zoia Gabriela Bucovală
Stimată Doamnă Inspector General,
Colectivul de cadre didactice și personalul nedidactic din Școala Gimnazială Nr. 30
„Gheorghe Țițeica” Constanța a luat la cunoștință de intenția Consiliului Local și a Inspectoratului Școlar Județean Constanța de a transforma Școala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” în structură a unității noastre de învățământ. Considerăm că această măsură ar duce la consecințe defavorabile pe termen lung, dintre care le enumerăm pe cele mai grave.
În primul rând, prestigiul câștigat în timp de Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța se datorează muncii asidue a cadrelor didactice implicate. O astfel de măsură ar distruge capitalul pozitiv de imagine pe care instituția l-a dobândit datorită calității actului educativ oglindit în rezultatele elevilor noștri la Evaluări Naționale, concursuri și olimpiade.
În al doilea rând, fuziunea presupune preluarea cheltuielilor pentru plata utilităților, salariilor și a altora suplimentare de către Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța ce, conform finanțării per-capita, dispune de sume mai mari decât Școala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu”. În timp s-au făcut numeroase investiții prin finanțare bugetară și extrabugetară, dar aceasta nu-și permite susținerea unei alte structuri, deoarece deja grădinița-structură existentă „Hensel și Gretel” necesită, an de an, cheltuieli de reabilitare. În plus, avem cunoștință că se intenționează repartizarea unei alte grădinițe în administrarea școlii noastre, ceea ce va genera dificultăți financiare.
În al treilea rând, colectivul de cadre didactice din Școala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” este, în proporție de 90%, titular în sistemul național de educație și deține gradul didactic I, ceea ce va conduce, din cauza numărului insuficient de elevi și a scăderii populației școlare, la situații de restrângere totală sau parțială de activitate. De asemenea, este afectat și personalul nedidactic al școlilor ce fuzionează, care va fi redus la jumătate, conform normelor în vigoare.
Nu în ultimul rând, distanța dintre cele două școli este mare, ceea ce nu justifică intenția dumneavoastră de a crea această structură, pentru Școala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” existând instituții școlare de stat mai apropiate. Nici pentru Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, ce este suprapopulată la nivel primar, aceasta nu este o soluție, întrucât nici școala dorită să devină structură nu oferă un spațiu suficient desfășurării programului de la nivel primar în același interval orar. O parte a Școlii Nr. 6 „Nicolae Titulescu” este deja închiriată către instituții de învățământ particular- Școala Postliceală „Henri Coandă” Constanța, nerămânând decât un număr redus de clase libere.
De asemenea, menționăm că direcționarea elevilor din sectorul arondat Școlii Gimnaziale
Nr. 6 „Nicolae Titulescu” către Școala „Gheorghe Țițeica” nu este o soluție, deoarece clasele noastre au deja un număr mare de școlari. Derularea procesului instructiv-educativ se face cu un efort foarte mare și cu implicare din partea cadrelor didactice care au chiar și clase de 34, 35 și 36 de elevi.
Ţinem să precizăm că am aflat despre această hotărâre miercuri, 13.01.2016, din surse neoficiale, ceea ce ne îndreptăţeşte să considerăm ca a existat intenţia de a ne pune în faţa unui fapt împlinit. Prin urmare, considerăm că nu s-a acordat importanţă informării necesare într-un astfel de demers complex, ce vizează cadre didactice, elevi şi părinţi, ca parteneri sociali într-un dialog deschis şi transparent.
În concluzie, vă rugăm să reanalizați această situație care are numeroase aspecte delicate și să luați o hotărâre care, în timp, nu ar avea decât efecte negative pentru elevi, părinții acestora și pentru cadrele didactice.
Cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, membre de sindicat în totalitate, își anunță intenția de a lupta împotriva acestei decizii, prin orice mijloace legale, conforme cu statutul lor și să atragă atenția întregii opinii publice constănțene asupra unei hotărâri politico-economice care ar zdruncina din temelii climatul educativ din instituția noastră. Suntem convinși că, mai ales în an electoral, niciunul dintre cei aleși nu dorește implicarea într-un scandal mediatic ce va fi defavorabil tuturor.
Un punct de vedere referitor la acest subiect ne-au trimis și membrii Comisiei de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate , cultură, sport, culte şi protecţie socială. Iată ce spun aceștia:
Membrii comisiei de activitaţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate , cultură, sport, culte si protecţie socială(Comisia numarul 4) din cadrul Consiliului Local Constanta, referitor la informaţiile apărute in presa cu privire la „problema” şcolilor numarul 6 „N. Titulescu” şi numărul 30 „GH Ţiţeica” din municipiul Constanţa, precizează următoarele:
Reţeaua şcolară propusă de comisia numărul 4 în momentul de faţă, reprezintă o etapă în definitivarea hotărârii de Consiliu Local, urmând că vineri, 15.01.2016, membrii comisiei mai sus menţionate să participe la CA-ul Şcolii nr.30 „Gh. Ţiţeica”, pentru a afla punctele de vedere atât ale cadrelor didactice cât şi nedidactice, implicate în procesul de învăţâmant şi administrativ, din cadrul şcolii cu numărul 30 „GH Ţiţeica”.
Subliniem că, atât preşedintele comisiei Marioara COJOC cât şi membrii acestei comisii: Raluca-Andreea TRANDAFIR, Stelian GIMA, Valentin CIORBEA si Gabriel CANDIDATU, vor respecta întocmai legislaţia în vigoare, colaborarea instituţională cât şi opiniile exprimate de cadrele didactice ale Şcolii cu numȃrul 30 „Gh.Ţiţeica”.
Desfiintati scoala 6, elevii se vor duce dupa cum le este mai aproape. Profesorii redistribuiti de catre inspectorat dupa cum s-au imprastiat elevii si pe la alte scoli…
La Isj Constanta nu doar ca orice este posibil…Este posibil si sa fie acolo o conducere care an de an isi bate joc de oamenii din invatamant..A fost Raducu Popescu ,cel mai jalnic om cu un caracter de doi bani…acum este o doamna usor manipulata…Iar juristii pe care aceasta ii consulta sunt oameni care stau in sistem datorita spagilor si avocatilor care le fac treaba din umbra…rusine…au distrus scolile si cadrele didactice….spaga si interesul in ISJ Cta sunt la putere