
În 1949 se deschidea în Costinești prima tabără pentru pionieri. Era primul pas dintr-un șir lunga care avea să facă din localitate „stațiunea tineretului”, cel mai râvnit loc de vacanță pentru mult timp. Acum însă, pentru prima dată în aproape 75 de ani, un ministru atacă vehement Costineștiul și amenință chiar că îi va retrage statutul de stațiune.
Este vorba despre ministrul Turismului, Daniel Cadariu, un sucevean de 55 de ani.
Acesta a declarat, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, că staţiunea „arată foarte rău”.
„Staţiunea arată foarte rău din punctul meu de vedere, motiv pentru care, în săptămânile următoare incursiunii mele pe litoral, am trimis echipa de control de la Direcţia de specialitate din minister şi concluziile au fost că s-a confirmat ceea ce am văzut personal. La câteva zile, am avut o întâlnire la nivel de minister cu conducerea celor două societăţi ale BTT-ului şi cu primarul de la Costineşti, discutând despre starea de fapt. O săptămână mai târziu, o echipă de la minister a plecat la Costineşti pentru a face un plan de control pentru a apela la proprietari şi la administratorii locali de acolo să ne permită accesul în structurile de cazare şi în structurile de alimentaţie publică, cele pe care ministerul poate să le acrediteze, să le clasifice şi să constatăm dacă mai sunt sau nu întrunite condiţiile iniţiale, dacă mai merită acelaşi număr de stele sau dacă nu cumva suntem puşi în situaţia de a retrage acele certificate de clasificare, rămânând ca variantă extremă posibilitatea ca, dacă lucrurile nu se îndreaptă, ministerul să propună Guvernului adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru a retrage statutul de staţiune turistică pe care îl are în momentul de faţă Costineştiul. Sunt multe locuri în staţiune care reprezintă pur şi simplu pericol public: bucăţi din faţade care stau să cadă, sunt şi structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuşi, pe aleea principală sunt nenumărate spaţii de comerţ dar şi de alimentaţie publică construite de-a valma, de-a lungul timpului… stai şi te întrebi cum au funcţionat şi cum funcţionează, celelalte instituţii cum au putut să accepte: şi ANPC-ul, şi ISU, şi Direcţia Sanitar Veterinară cum au putut să accepte aşa ceva?”, a afirmat ministrul.
V-ar putea interesa și: Primarul Constanței și al stațiunii Mamaia va face tot posibilul pentru ca românii să-și petreacă vacanțele în Grecia
Este realmente ciudat cum nu a văzut EXACT aceleași lucruri în toate celelalte stațiuni de pe litoral. În Mamaia Nord, de pildă, nu avem bucăți din fațade care stau să cadă, ci care au căzut pur și simplu, și asta recent. Spații de comerț construite de-a valma sunt peste tot. Aruncați o privire în sudul litoralului, cum a făcut recent președintele ANPC, Horia Constantinescu, și o să vedeți o mare de cașcarabete ca în Pakistan, cum spun el. Sau priviți spre haosul urbanistic din Mamaia și Năvodari, cu apartamente construite la o lungime de braț unul de altul, fără trotuare, fără locuri de parcare, șantierele care pare că nu se opresc niciodată. Sau chiar la ruinele matusalemice din Năvodari și Constanța.
V-ar putea interesa și: Greșeala uriașă făcută în Năvodari – Mamaia Nord. S-a ratat o șansă uriașă
Ca să nu mai vorbim de stațiuni din afara Constanței, lăsate aproape în întregime în paragină, cum ar fi Băile Herculane.
Declarațiile ministrului sunt cu atât mai ciudate cu cât problemele pe care le-a găsit acolo – căci sunt și probleme – sunt în cârca colegilor săi de guvernare!
Primarul comunei Costineşti, Dumitru Jeanu, a declarat pentru News.ro că imaginile pe care Ministerul Turismului le-a prezentat cu problemele din Costineşti sunt din zona BTT, iar acele clădiri aparţin Ministerului Tineretului şi Familiei.
„98-99% din acele imagini sunt din zona BTT-ului, care se află în administrarea unui alt minister – Ministerul Tineretului şi Familiei. E staţiunea veche acolo. Vrem să colaborăm. Noi ne putem implica pe partea de autorizare şi eventual amendarea agenţilor economici, dar sunt 82 de litigii în acea zonă. S-a încercat mai demult o privatizare acolo care a eşuat. Situaţia se va rezolva cumva la nivel central. Unii au investit, alţii le-au lăsat în paragină. Sunt de 30 de ani aşa”, a explicat primarul din Costineşti.
Și sună cu atât mai ciudat cu cât peste 75.000 turişti sunt aşteptaţi pe litoralul românesc în weekendul de deschidere de sezon, din care majoritatea, adică 50.000, vin în Costinești pentru festivalul „Beach, Please”, la care vor cânta artiști trap, rap, urban și hip & hop autohtoni.
50.000 de turiști în câteva zile, prin eforturile mediului privat și al Primăriei Costinești, fără niciun pic de promovare din partea Ministerului Turismului. Ba dimpotrivă, cu antireclamă.
Anul trecut, spunea Pro TV stațiunea Costinești a fost cea mai căutată de pe litoral.
De ce să-ți omori singur „cloșca cu puii de aur”, una din cele mai căutate stațiuni estivale?
Sursă foto: Facebook
Un comentariu la “Cum vrea ministrul Turismului să-și omoare cloșca cu puii de aur. Cazul Costinești”