Curtea de Apel a decis: dosarul penal al lui Cristian Maricel Cîrjaliu merge înainte

Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea (Constanța), membru PSD, și secretara sa, Ancuța Calust, au fost trimiși în judecată, în iunie 2020, de către procurorii DNA Constanța, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. În rechizitoriul procurorilor, se arată că primarul Cîrjaliu a dispus trecerea de la o societate comercială în patrimoniul privat al comunei a unui teren de aproape nouă mii de metri pătrați, în mandatul său anterior (între 2012 și 2013). Ulterior, terenul ar fi fost împărțit în șapte bucăți, una dintre ele ajungând la familia și apropiații săi. Secretara Calust l-ar fi ajutat pe primar cu întocmirea hârtiilor, arată procurorii DNA. Firma păbugită s-a constituit parte civilă și cere despăgubiri de 3,5 milioane de euro și 1,54 de milioane de lei.

Cîrjaliu și Calust au făcut tot posibilul să scape sau să măcar să amâne procesul. În septembrie 2020, au depus cereri privind „neregularitatea actului de sesizare, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.” Dacă ne întrebați pe noi, sunt niște chichițe avocățești. Primul termen a început cu o amânare formulată de avocatul lui Cîrjaliu. Decizia magistraților a venit în februarie 2021. Aceștia au respins ca nofondate cererile formulate de către inculpaţii Cîrjaliu Cristian Maricel şi Calust (Mihail) Ancuţa, privind neregularitatea actului de sesizare, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. De asemneea, au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 102/P/2015 prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. Cîrjaliu și Calus au avut drept la contestație și nu au ezistat îl folosească.

Contestația s-a judecat la Curtea de Apel Constanța.

Magistrații Curții au dat o decizie astăzi, 10 noiembrie 2021. Au respins, ca nefondate, contestațiile declarate de inculpații Calust (Mihail) Ancuța și Cîrjaliu Cristian împotriva încheierii de şedinţă din 26.02.2021 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară în dosarul penal nr. 3030/118/2020/a1 al Tribunalului Constanţa. Decizia de astăzi este definitivă. Inclulpații au fost obligați la plata sumei de câte 300 de lei, cheltuieli judiciare de către stat.

Ce înseamnă decizia de azi? Înseamnă că, la un un și jumătate de la trimiterea în judecată, procesul inculpatului Cîrjaliu va începe pe fond.

Comunicatul integral emis de Direcția Națională Anticorupție:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CÎRJALIU CRISTIAN MARICEL, la data faptei și în prezent primar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
CALUST ANCUȚA, la data faptei și în prezent secretar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.

Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.

În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.

Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.

În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Curtea de Apel a decis: dosarul penal al lui Cristian Maricel Cîrjaliu merge înainte

  1. Merita sa plateasca si sa fie inchis , are aceleasi apucaturi ca si tatal sau care opreste masina sub podul de cale ferata de la Nicolae Balcescu asteptand sa treaca banda dubla spre fostul sediu IAS Balcescu ,RUUSSINE acestor politruci ajunsi la putere acum desii in scoala au fost niste NULITATI .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un inspector al Direcției Antifraudă Fiscală Constanța a recunoscut că a luat mită. Ce pedeapsă poate primi

Wed Nov 10 , 2021
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus sesizarea instanţei de judecată, în cazul unui inspector de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Constanţa, cercetat în stare de arest preventiv pentru luare de mită, acesta recunoscându-şi vinovăţia, a informat, miercuri, DNA. Inspectorul antifraudă fiscală a fost reţinut de procurorii […]
anaf